menu

  • 2023.11.06.

Egy a párna, egy a részvény – egy vadiúj Meseautó

Budapesttől Lillafüredig tartó rózsaszín szerelemmel fűszerezve érkezett meg a Szente Vajk és Galambos Attila által újragondolt Meseautó péntek este, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba.

A 2023/24-es évad első felének második nagyszínházi musicaljét is bemutatta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház november 3-án. Szente Vajk, a teátrum főrendezője ismét Galambos Attilával álmodta színpadra a közel kilencvenéves történetet, az előadás zeneszerzője ezúttal Bolba Tamás.

A darab az 1934-es forgatókönyvet veszi alapul, a történet vezetésében ehhez a filmverzióhoz kapcsolódik. A néző az ígérethez híven megkapja az általa évtizedekkel ezelőtt megszeretett sztorit, ám mégis egy újdonságokban gazdag, izgalmas vizuális megoldásokkal és fergeteges, fülbemászó dallamokkal dúsított komplex történetet kap, amelybe újból beleszerethet.

„Azt gondolom, hogy szinte minden magyar ember találkozott már Kovács Vera és Szűcs János vezérigazgató történetével. Számunkra mégis rendkívül izgalmas feladat volt, hogy miként tudjuk átültetni ezt zenés színházi nyelvezetre. A filmadaptációk fontos elemei a ma színházának, és bár szükségszerű megtartanunk a hasonlóságokat, építenünk kell a különbözőségre is. A két mű születése között ráadásul közel kilencven év telt el, így nem csupán a dramaturgiai igények, de a történet mondanivalója is változott. Bizonyos állapotokat, eseményeket éppen ezért dalban mesélünk el, néhány karakter szerepét pedig jobban kiemeltük” – fogalmazott Szente Vajk, a musical író-rendezője.

Hangsúlyozta: a történet egyik legfontosabb kérdése, hogy hány személyiségben szeretnénk élni az életünket. „Igyekeztünk reflektálni a mai korra a tekintetben, hogy vélhetően mindannyiunkban ott rejtőznek a különféle személyiségek: akik a magánéletünkben, akik a munkahelyünkön, akik az online térben vagyunk. Ahhoz képest váltogatjuk őket, amelyikre éppen szükségünk van. A Meseautó szereplőinek java része is ezzel a kérdéssel szembesül: tudok-e egy másik személyiségként sikeres lenni a magánéletemben, bankigazgatóként magamba tudok-e bolondítani egy nőt úgy, hogy nem tudja rólam, ki vagyok, tudok-e hatni másokra azzal, ha eljátszom a bankigazgatót? Én ma ezeket a kérdéseket teszem fel, míg a 30-as években sokkal inkább arról beszéltek, vajon hozzámehet-e egy szegény lány egy gazdag férfihoz” – fejtette ki az újragondolt történet legfőbb mondanivalóját és kérdését Szente Vajk rendező, majd elárulta: az ikonikus meseautót valóban megépítették a teátrum műhelyében, a jármű ráadásul nem máshonnan érkezik meg a színpadra, mint az égből.

A kecskeméti előadás egyik különlegessége a szereposztás szempontjából, hogy a két évvel ezelőtti meghallgatáson felfedezett – akkor még egyetemi hallgató – Mechle Christian, aki ettől az évadtól kezdve a társulat tagja, első főszerepét játszhatja el Szűcs János vezérigazgató karakterében. Társa a kecskeméti közönség számára mostanra jól ismert Kovács Gyopár, aki bár számos fontos szerepben megmutathatta már magát, a jelenlegit az egyik eddigi legizgalmasabbnak tartja.

A legendás párost, Halmos Aladárt és Kerekes Annát a közönségkedvenc Járai Máté, valamint – kettős szereposztásban – a vendégszereplőként érkező Náray Erika és Auksz Éva játssza. Kiemelt szerepet kapott az előadásban Sári, a főszereplő legjobb barátnője, aki egy angyali, bohókás karaktere a darabnak, így igazán testhezálló Venczli Zóra számára.

A kecskeméti társulat egyik fontos építőköve, Varga-Huszti Máté ezúttal Szűcs János vezérigazgató segítője, barátja szerepében növeli az előadás nívóját egyedi humorával és a már bizonyítottan kiemelkedő tehetségével.

A további szerepekben Hegedűs Zoltán, Sipos Áron, kettős szereposztásban Holló Zsadányi Norman és Varga Csanád, Schupp Gabriella, Monos M. Franciska, Kelemen Örs és Vastag István – akik egytől egyig elvitathatatlanul fontos részei és humorforrásai a produkciónak. Az előadásban közreműködik továbbá a teátrum zenekara és tánctagozata.

A Meseautó című musical november 3-tól egész évadban látható a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színpadán.

Bővebb információ a darabról ITT olvasható.

Fotós: Góg Zsolt

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Kapcsolódó képek