menu

  • 2023.10.25.

Nagy sikert aratott a XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskemét Főterén

Idén október 20 – 23. között rendezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a XVIII. Őszi Helyi Termék Ünnepet és Aranyhomok Portéka Vásárt Kecskemét főterén.

– Az idei év újdonságaként szombaton mutatkozott be a 16. Nemzeti Vágta bajnoka, Kecskemét város győztes lovasa és csapata. A rendezvényre kilátogató közönség találkozhatott 2023. év leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, felkészítőjével, Molnár Gyöngyivel és a tulajdonossal, Balogh Leventével a Szentkirályi Magyarország alapító tulajdonosával. A résztvevők között köszönthettük a Kishuszár Vágta győztes szentkirályi lovasát Rozs Anna Júliát, a 2. helyezett helvéciai fogathajtó Nagy Gábort, – tudósított bennünket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot. Bemutatásra kerültek a Kecskemét térségi szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. A rendezvényen együtt jelentek meg és kóstoltattak a „Kecskemét Város Bora” címet elnyert pincészetek. A gyerekeket többek között Hagyományőrző Játékbirodalom, népi és ügyességi játékok, a jakabszállási Magyarkert kézműves foglalkozásai, bábelőadás, állatsimogató, mini óriáskerék, kisvonat várta, a felnőtteknek pedig borkóstolóval, jótékonysági látványfőzéssel, kistermelői finomságokkal, különleges egyedi kézműves termékekkel kedveskedtek a szervezők.

Október 20-án, pénteken 16:30 órakor került sor a megnyitóra a főtéren, amely Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődött. A rendezvényt Frittmann János a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának és a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Szamler László Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője. A megnyitón köszöntötte a kedves egybegyűlteket Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnöke és a 16. Nemzeti Vágta győztes kecskeméti csapata.

Tizedik évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, ezen alkalomból köszöntőt mondott Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, valamint átadta „Az év Kecskeméti Tanyai Termék Piac gazdája” díjat és a vele járó vándorserleget. 2023. év Kecskeméti Tanyai Termék Piac gazdája díjat Mészáros Zoltán őstermelő kapta házi savanyúság termékekkel a lajosmizsei Templomkert Gazdaságból.

17 órától a szervezők immáron negyedik alkalommal Térségi Nagy Koccintásra invitálták a fesztivál résztvevőit, melynek keretében több, mint 200 pohárral koccintottak 8 városi és térségi boros gazda és borászat felajánlásából, megszerettetve ezáltal Kecskemét és környéke borait.

Kecskemét főterén bemutatkoztak a nagyközönség előtt a 2023. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Cserszegi fűszeres, illetve a Polyák Borászat Grand Kékfrankos bora. A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósult meg. Kocsis Pál borrend elnök – nagymester köszöntötte és bemutatta a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújtott a „Város Bora” versenyről és a Térségi Nagy Koccintást Szabó Attila ceremónia-mester vezényelte le. A nap zárásaként Csordás Tibi a Fiestából varázsolt fergeteges hangulatot a főtérre.

Október 21-én, szombaton 10 órára lelkes helvéciai lakosok sokasága kerékpározott be Kecskemét főterére a közelmúltban elkészült Kiskőrösi út örömére. Jánosi István KMJV képviselő és Balogh Károly Helvécia Nagyközség polgármestere, valamint Turupuliné Polyák Katalin helvéciai jegyző asszony fogadta őket.

11 órától a Csörömpölők Együttes zenés műsora várta a gyerekeket, majd 12:30-tól a TST Tánciskola bemutatója szórakoztatta a kilátogató közönséget. Őket követte a Grapevine Show Dance Club előadása.  13 órától jótékonysági babgulyás ebédre invitált a Széchenyivárosért Egyesület és a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület. Az adományok gyűjtése a Grapevine Tánciskola javára történt.

13 órától a Városföldi Napsugár Nyugdíjas Klub egy dalcsokorral kedveskedett a közönségnek, melyet a Gray Dove zenekar követett. 14 órától a Hetényegyházi Kutyaiskola bemutatója a Hírös Forrás szökőkúthoz csalogatta a négylábúak kedvelőit, míg a színpadon 14:30-tól a Kecskeméti Zenészegylet Gála műsora volt hallható Szénási Pál Bertalan, Szürke Enikő, Szénási Anna, Gödény Anikó és Domján Móni előadásában. Fellépett még a Kodály Zoltán Vegyeskar, Bíró Csongor Vitéz pedig Greatest Hits slágerekkel gondoskodott a jó hangulatról.

Szombaton 15:30-kor vette kezdetét a 16. Nemzeti Vágta győzteseinek hintós bevonulása. A helyszínen találkozási lehetőséget biztosítottak a szervezők az idei év helyezettjeivel: 2023 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóth Tamarával, a Kishuszár Vágta 1. helyezett Rozs Anna Júliával, és a Köncsögi Ménessel 2. helyen végzett Nagy Gáborral. 17 órától a Nemzeti Vágta győztesei pódiumbeszélgetés keretében osztották meg élményeiket a nagyérdeművel. A beszélgetést Ladányi-Kovács Zoltán, a Nemzeti Vágta ügyvezetője vezette. Az esti hangulatról 18:30 –tól a Veracruz zenekar gondoskodott.

Október 22-én, vasárnap 11 órától a Furfangos Paraván „Vacskamati virágja” című bábelőadása várta a kicsiket, melyet 11:45-től Anikó mesekuckója követett. 12:45-15:00 között a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében a Buknicz Citera, Pirossapkások, és a Spreading Zenekar lépett színpadra. A Bor’ La Bor zenekar koncertjét követően 17 órától a Bitter Monday Zenekar modern blues dalokkal szórakoztatta a közönséget. 18 órától a Monokini – Bikini Tribute Zenekar 2 órás élő koncerttel zárta az őszi színpadi műsorokat.

Vasárnap a Közösségi Értékeink Szolgálatában Egyesület szervezett jótékonysági látványfőzést. A pincepörkölt 13 órától volt megvásárolható. A látványfőzésből befolyt bevétel a Gyerkőcök Közhasznú Alapítvány támogatását szolgálta.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásár október 20 – 23. között minőségi ajándéktárgyai és élelmiszerei az egész rendezvény alatt megvásárolhatóak voltak.

A kilátogató közönség különleges, minőségi, hazai kézműves termékeket vásárolhatott megfizethető áron közvetlenül a kézművesektől, termelőktől, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várták vevőiket.

A kínálatban szerepeltek bőr- és nemezáruk, rézékszerek, tarsolyok, textilbábok, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, szappanok széles választékából válogathattak az érdeklődők elérhető áron. De azokat is szívesen látták, akik ajándékozási ötleteket gyűjtöttek vagy pusztán csak élvezni szerették a vásár egyedülálló hangulatát.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői kistermelői élelmiszerek közül választhattak kedvükre közvetlenül a termelőktől. Füstölt áru, sajt, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, aszalt gyümölcsök, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várták a főtérre érkezőket.

Akik vásári finomságokra vágytak, azokat kürtőskaláccsal, fánkkal, hamburgerrel, hot-doggal, harcsából készült többféle étellel, hurkával, kolbásszal, lángossal és finom tájjellegű borokkal, pálinkával, kézműves sörrel várták az értékesítők.

Az Aranyhomok Egyesület ezúton is köszöni az együttműködő partnereinek a rendezvény megvalósításában nyújtott áldozatos munkájukat!

A rendezvénysorozat színes, sokoldalú programkínálata ezúttal is sok látogatót csalogatott ki a város főterére, mely várhatóan jövőre is folytatódik.

Addig is „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!”

www.aranyhomok.hu 
https://www.facebook.com/akegyesulet

Kapcsolódó képek