menu

  • 2022.10.04.

Nagy népszerűségnek örvendett ismét az Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten

2022. szeptember 30. és október 2. között tizenhatodik alkalommal került megrendezésre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében az Őszi Helyi Termék Ünnep – Aranyhomok Portéka Vásár Kecskemét főterén.

Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot.

A nyitónap Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődött. A rendezvényt dr. Fekete Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője nyitotta meg és köszöntőt mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

Immáron kilencedik évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, mely alkalomból köszöntőt mondott Göbölyös Károly, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke, valamint átadta „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” díjat és a vele járó vándorserleget a lajosmizsei Jóri Jánosné Gyuris Ágnesnek.

Harmadik alkalommal invitálták a kilátogatókat Térségi Nagy Koccintásra, melynek keretében 150 pohárral koccintottak nyolc városi és térségi borászat, boros gazda felajánlásából. A MATE-Szőlészeti és Borászati Intézet – Kecskeméti Kutató Állomása, a Damax Kft. (Kecskemét), a Polyák Borászat (Kunszállás), a Gedeon Birtok Kft (Izsák), Ifj.Papp Kálmán (Lakitelek), Hetényi József (Ballószög), Balogh Károly (Helvécia) és Somogyi Lajos (Ballószög) gondoskodtak arról, hogy a közönség megismerje és megszeresse Kecskemét és környéke borait. Támogatásukat ezúton is köszönik a szervezők!

Először mutatkoztak be a nagyközönség előtt a 2022. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Irsai Olivér, illetve a Borászati Kutatóintézet Generosa bora. A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósult meg. Kocsis Pál borrend elnök – nagymester köszöntötte és mutatta be a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújtott a „Város Bora” versenyről és a Térségi Nagy Koccintás Szabó Attila ceremóniamester vezényletével zajlott. A nap zárásaként 19 órától a zsúfolásig megtelt téren színpadra lépett Pataky Attila.

A Őszi Helyi Termék Ünnep második napja délelőtt a gyerekek nagy örömére Tengeri Attila Hull a szilva…. című interaktív zenés műsorával kezdődött, majd Radics Sándor cimbalomművész szórakoztatta a nézőket.

Délidőben az Egyesület kóstolóval egybekötött „pásztortarhonya” látványfőzésre invitálta a kilátogatókat a tiszakécskei Balogh Tészta felajánlásából, melyhez a kolbászt a kecskeméti Kökény Sándor, a hagymát és a burgonyát pedig „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája” címet nyert Jóri Jánosné Gyuris Ágnes ajánlotta fel. A gasztroangyal, aki mindezt megfőzte a jakabszállási Magyarkert tulajdonosa, Szalontai Tünde volt.

A Hírös Forrás szökőkút színpadán népzenei és könnyűzenei blokkok váltották egymást, a fiatal tehetségekből álló Algo-Ritmus Zenekart a kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör, majd a kecskeméti Hírös Barackvirág Tánccsoport követte a színpadon. A The Healer koncertje után a Kecskemét Táncegyüttes Parázs csoportja gondoskodott a hangulatról. A Kecskeméti Városi Fúvószenekar Kuna Lajos vezetésével kínált vidám őszi muzsikát, majd a napot a Vasvarjú Zenekar zárta.

A hétvégén ismét igazi gyerekparadicsommá alakult a tér az időnként csöpörgő eső ellenére is, a mini óriáskerék, a kisvonat, a logikai és ügyességi játékok a tiszaugi Olar Mircea és a Szivárvány Játéktár kínálatában feledhetetlen élményeket nyújtottak. A legkisebbek kedvence volt a kukorica morzsoló kuckó, valamint szülőknek és gyerekeknek közös alkotási lehetőséget nyújtott a kézműves sátor, ahol fonal karkötőt készíthettek Bánfiné Icuka vezetésével, valamint dekupázs technikával dekorálhattak köveket Nagy Erikával. Vasárnap újdonságként a ballószögi Fazekas Heléna népi iparművész segítségével ismerkedhettek a csuhéfonás művészetével.

A zárónapon a Furfangos Paraván, azaz Barkóczi Titanilla színész, bábjátékos várta délelőtt a kicsiket. A színpadi műsorokat a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében Paya és Anna nyitotta, majd az Ülő Bikák és a Trendkillerz könnyűzenei blokkja után a Lajosmizsei Városi Kamarakórus, a Szentkirályi Tánccsoport és a Szentkirályi Népdalkör lépett színpadra az Aranyhomok Egyesület tagtelepüléseit képviselve. Az esti hangulatról a Dockers Party Zenekar gondoskodott, majd a nap sztárvendége, Varga Miklós lépett színpadra nagy sikerrel.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásárra kilátogató közönség különleges, minőségi, hazai kézműves termékeket vásárolhatott megfizethető áron közvetlenül a kézművesektől, termelőktől, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várták vevőiket.

Kínálatukban szerepeltek bőr- és nemezáruk, rézékszerek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, parajdi só, szappanok. Sokan gondoltak már a szeretet ünnepére és gyűjtögettek igazi kézműves termékeket és minőségi, nyomon követhető élelmiszereket.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői most sem csalódtak, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, teafüvek, aszalt gyümölcsök, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várták az odaérkezőket.

Akik finomságokra vágytak, azokat lepényekkel, kürtőskaláccsal, fánkkal, hamburgerrel, hot-doggal, lángossal és finom tájjellegű borokkal, pálinkával, kézműves sörrel várták, de akár az ebédet is elfogyaszthatták a hamisítatlan vásári hangulatban. Nagy népszerűségnek örvendett a kiskőrösi Disztl Gábor bio bor és must kóstolója is.

Az Őszi Helyi Termék Ünnep virágdíszeit a Florist Virágszalon vezetője Gudmonné Csikai Julianna készítette és a szekér installációt a Poros Padlás bocsátotta rendelkezésre. A szalmabábuk szalmáját Piszmán Zoltán, a dísztujákat Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola biztosította.

Jelszavuk továbbra is a régi: Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

www.aranyhomok.hu

Kapcsolódó képek


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dpmsz/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349