menu

  • 2022.08.25.

5+1 dolog, amit nem tudtál a sörös dobozról

A nyári melegben és a fesztiválok idején sok százezer fém italcsomagolást – vagy ahogy mindenki hívja: sörös doboz – vesznek kézbe az emberek, hogy magukba öntsék a „folyékony kenyeret”. A csomagolásra nem sok figyelem hárul, pedig biztosan tudunk pár érdekességet mondani a dobozról, ami talán épp a kezedben van.

A tudatos fogyasztók azért is kedvelhetik az aludobozt, mert remekül újrahasznosítható. Ha éppen nem is mindig a legkényelmesebb választás, fenntarthatósági szempontból az egyik legjobb, és ez a szempont napról napra fontosabb lesz. Az alumínium doboz nem a kukába való, sőt, a szelektív szemetes sem a legjobb hely neki. Az alumínium ugyanis értékes alapanyag – az újrahasznosítható anyagok közül az egyik legértékesebb, úgyhogy különleges bánásmódot is igényel.

Tudtad, hogy a maihoz hasonló italos dobozok az 1930-as években, lassan 100 éve jelentek meg?
Az alumínium drága mivolta miatt ekkor még jellemzően bádogból készültek, a tetejükre pedig egy speciális nyitószerszámmal kellett lyukat ütni. Az eldobható nyitófül csak az 1950-es évek végén lett népszerű, ám ez nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is volt – a fogyasztók a fület ugyanis sokszor a dobozba dobták, ami könnyen a torkukon akadhatott. A ma is ismert nyitómechanizmusért egészen a 1970-es évek végéig kellett várni. A dobozok anyaga is változott, hiszen az 1960-as években a bádogról áttértek az alumíniumra, ami könnyű, jól formázható, remekül újrahasznosítható, és nem engedi át a fényt vagy a szagokat.

Tudtad, hogy a világon minden évben több mint 250 milliárd új alumíniumdoboz készül? Ez döbbenetes szám! Ha ezt a sok-sok dobozt egymásra állítanád, olyan magas oszlop lenne, ami 75-ször elér a Holdig és vissza. Csak Magyarországon évente 1,1 milliárd aludoboz kerül forgalomba. Ez percenként több mint 2000 darabot jelent! Szóval mialatt te elolvasod ezt a cikket, akár több mint tízezer aludoboz talált gazdára.

A doboz, ami a kezedben van, talán már többször is járt nálad! Az aludoboz ugyanis számtalan alkalommal újrahasznosítható és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készített társaitól. Mindegyik aludoboz újrahasznosítható, függetlenül a méretétől vagy az alakjától.

Tudtad, hogy egy alumíniumdoboz átlagosan 60 nap alatt születik újjá? Nagyjából ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy kiürült doboz újra a polcokra kerüljön, a kedvenc italoddal tele. Tekints rá úgy, mintha visszaváltható kulacsod lenne.

Az aludoboz nagyon egyszerűen és energiahatékonyan újrahasznosítható. Ha újonnan készítik, az sok energiát emészt fel, de ha egy régi doboz újrafelhasználásával készül, azzal a szükséges energia az eredeti 5 százalékára csökken. Ez a megspórolt 95 százalék már egyetlen doboz esetén is elég ahhoz, hogy egy laptop vagy egy tévé 3 órán keresztül működjön.

Tudtad, hogy országszerte már 200 alumíniumdoboz visszaváltó automatát használhatsz?
Ez azért jobb, mint a szelektív gyűjtés, mert nem kell válogatni, gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban kerülnek vissza a forgalomba a dobozok. A Minden Doboz Visszajár program keretében rengeteg helyen leadhatod a kiürült dobozokat – akár otthon, akár a munkahelyen, akár strandon vagy nyaralás közben gyűjtöd őket. Ráadásul levásárolható kupon formájában még pénzt is kapsz vissza! 2022. márciusa óta akár másokon is segíthetünk, ha automatában adjuk le a kiürült dobozokat: a Minden Doboz Visszajár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.

 

Kapcsolódó képek


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dpmsz/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349