menu

  • 2022.06.29.

Ott folytattuk, ahol 2019-ben abbahagytuk

– a XIII. Laskafesztivál és Extrém Sportnapok beszámolója

Év eleje óta éreztük és tapasztaltuk, hogy az idei Laskafesztivált óriási várakozás előzi meg. Ehhez egyrészt hozzájárult a vírushelyzet miatt kimaradt két év. A júniusi ceglédi laskafőzés hagyományát sikerült ugyan életben tartani a Covid alatt, de a személyes találkozások, a közös élmények nem pótolhatók mással. Másrészt eljutottunk idén a fesztivál történetében oda, amit 2013-ban még álmodni sem mertünk, hogy sikerült megszerettetni ezt a helyszínt. Amikor ugyanis a belvárosból az akkori városvezetés „kiköltöztette” a rendezvényt a Fürdő úti területre, sok vendégünk nehezményezte, hogy ki kell oda buszozni, autózni vagy kerékpározni. Nagy küzdelem volt elfogadtatni ezt a közönséggel. Ráadásul a kezdetekor egy nemvárt jégeső is ellenünk volt ebben. Most jólesik kimondani, beérett gyümölcse munkánknak, a közönség szereti a Laskafesztivált.

Közel 20.000 látogatót köszönthettünk a három nap alatt. A nagy esti koncertek teltházasok voltak. Jó hangulatot, szerető közönséget tapasztalhattak meg fellépőink. Közel 30 programelem várta egész hétvégén át a családokat, és ebbe még nem számoltuk bele társrendezvényünk, az Extrém Sportnapok kínálatát. Kíváncsian vártuk, hogy a korábban megszokott Vágta helyett hogyan debütál majd az extrém sport. Első alkalom után elmondhatjuk, hogy érdeklődés övezte, vonzott új, fiatal látogatókat.

A már hagyománnyá vált laskafőző verseny 70 csapat részvételével valósult meg. Igazi közösségépítő program volt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy szinte minden induló megvárta az eredményhirdetést, a saját és egymás sikerének örültek egyaránt. A legfinomabb Laskaleves kategória első helyezettje 2022-ben a “Várvagányok” csapata lett. Öreglebbencs kategóriában a “Hivataloskák” nyertek, míg a Lebbencs kicsit másként idén a Czigle Baráti Körnek sikerült a legjobbra. A profik között a “Laskalandorok” jeleskedtek. A főzőverseny abszolút győztese, aki a Laskafesztivál vándorserlegét egy évre magáénak tudhatja, a “Sales konyha” csapata. Egész idő alatt azt éreztük, hogy a részvétel és az együtt töltött minőségi idő a fontos. A zsűri elnöke Bernáth József szakács már visszatérő vendég hozzánk. Vele és a zsűri tagjaival közvetlen, jó kapcsolatot alakítottak ki a versenyzők, jó volt látni, hallani, hogy mennyi mindenről tudtak egymással beszélgetni.

Aki a laskakóstolásról a szombati napon valamiért lemaradt, vasárnap a séfsétányon újra gondolt változatban tudott a híres ceglédi tésztából enni. A sétányon három profi séf mérkőzött meg egymással, és vihette haza közülük a legjobbnak bizonyult a „Séfek séfe” kupát. Az idei aranyérmesek a zsűri döntése alapján Földi József és Kis Tamás séfek.

Programjainkból szeretném kiemelni a Rocksuli évzáróját, akik olyan színvonalas műsort hoztak a fesztiválra, hogy szinte tátott szájjal figyeltük a tehetséges zenélő gyerekek sorát. Valamint szeretném megemlíteni a kisszínpadunk fellépőit is, az őket körülvevő szeretet és rajongás áthatotta a rendezvény hangulatát. Óriási köszönettel tartozunk Abonynak is! Hiszen maximálisan teljesítette a város a díszvendégi státuszát. Finomakat főztek, látványos standot hoztak, és nagyon gazdag színpadi programokat mutattak be nekünk.

A Városnapokon próbaként megmutatott Repohár a Laskafesztiválon már nagyban debütált. A rendezvény teljes ideje alatt 12.000 pohár került be a vendégek és vendéglátók forgásába. Ahogy annak idején a cserép laskatálat, úgy a Cegléd feliratos poharat is gyűjteni kezdték vendégeink. A visszaváltott poharak számát nagyban meghaladta a hazavitt poharaké. Sikeres kezdeményezésnek bizonyult az eldobható poharak kiküszöbölésére tett lépésünk, folytatjuk. Aki esetleg szeretné mégis visszaváltani a hazavitt poharát a Tourinform irodában még megteheti. Illetve új vásárlására is van lehetőség, ahogyan 2022-es zöld Pókbangó mintával készült cserép laskatálra is.

A rendezvény sikeréért, a látogatók kikapcsolódásáért a Kossuth Művelődési Központ közel 40 fős stábbal, valamint 15 önkéntes diákkal, 15 tisztaságért és 50 biztonságért dolgozó személyzettel fáradhatatlanul dolgozott. Mondhatom ember feletti munka volt. Külön öröm volt számomra, hogy idén több ceglédi vállalkozás is megmutatta magát, illetve szolgáltatását, termékkínálatát. Sokan támogattak, szponzoráltak bennünket, akiknek köszönhetően még tudtunk emelni a fesztivál nívóján. Bízom benne, hogy a jövőben egyre többen érzik majd, hogy e város határain túlnyúló rendezvény mellé jó adni a nevüket, hiszen színvonalas, amit együtt megvalósíthatunk.

Szerencsére az égiek is mellettünk voltak, a térségben tomboló cudar idő elkerülte a rendezvényt.

A hangulatról meséljenek tovább a képek… Több száz darab elérhető a Kossuth Művelődési Központ Facebook és Instagram oldalán, valamint a cegledikultura.hu weboldalon.

Mindenkinek, aki ott volt, aki részt vett benne óriási köszönet és tisztelet!

Détári-Lukács Ágnes
Kossuth Művelődési Központ
ügyvezető igazgató

Kapcsolódó képek