menu

  • 2022.05.12.

ÚJVILÁG PASSIÓ CSALÁDI NAPOK

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház idén is megrendezi az Újvilág Passió Családi Napokat. A kétnapos rendezvény központi eseménye az Újvilág Passió című előadás Cseke Péter rendezésében.

Időpont: 2022. június  3-4.

PROGRAMOK:

„PIROS VÉRREL VIRÁGOZIK, SZENTLÉLEKKEL ILLATOZIK”
– INGYENES
NAGYSZÍNHÁZ, május 10-től június 10-ig
Kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményéből.
A kiállítás a nagyszínház nézőtéri büféjében, az előadások alkalmával tekinthető meg.
Június 3-án pénteken 15 órai kezdettel ifj. Gyergyádesz László művészettörténész ingyenes tárlatvezetést tart a kiállításon.

KERESZTRE FESZÍTÉS, STÁCIÓK, PASSIÓJÁTÉKOK A KÉSŐ KÖZÉPKORI MŰVÉSZETBEN
– INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT
NAGYSZÍNHÁZ, június 3., péntek 16:00
Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész előadása

A Kecskeméti Katona József Múzeum Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennáléhoz kapcsolódó, jelenleg 520 tételt számoló speciális gyűjteményi egységéből 2005 és 2020 között országszerte már 15 kiállítás valósult meg. Ezúttal a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban látható egy tematikus válogatás. A kiállított anyaghoz kapcsolódva egy vetített képes művészettörténeti előadással várjuk az érdeklődőket, Keresztre feszítés, stációk, passiójátékok a késő középkori művészetben címen, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével.
Regisztráció: regisztracio@kecskemetinemzeti.hu, a tárgyban a program megjelölésével!

AZ ALFÖLD – “ITT SZÜLETTEM ÉN…”
– BELÉPŐDÍJAS
NAGYSZÍNHÁZ, június 4. szombat 19:00
A Kecskemét Táncegyüttes előadása
Műsorunkat Petőfi Sándor – Az Alföld című verse ihlette, mégis vezérszálát a nép ajkán folklorizálódott Alku című verse formálta, melynek köszönhetően egy csokorba foglaltuk az itt élő parasztság, polgárság, betelepült népcsoportok kultúráját, értékteremtő és megőrző világát Bodrogköztől Vajdaságig. Megjelenik a pásztorok, betyárok világa, az ifjúság szerelmi játékai és a parasztpolgárság „tánczmulatsága”.
A Kecskemét Táncegyüttes Ifjúsági, Felnőtt, valamint Parázs csoportjai és Petőfi Sándor versei kalauzolnak végig minket ezen az utazáson.
Dramaturg: Tóth Kata • Narrátor: Aradi Imre • Zene: Vizeli Bálint és barátai • Koreográfusok: Böde István Gábor, Böde-Harkai Csilla, Lukács László, Lukácsné, Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna, Molnár Máté, Majer Tamás, Ligetiné Csendom Erika, Sikentáncz Szilveszter, Vincze Levente
Rendezőasszisztens: Lukács László, Böde-Harkai Csilla
Rendező: Böde István Gábor
JEGYÁRAK: FELNŐTT: 2000 FT | DIÁK/NYUGDÍJAS: 1000 FT
Jegyek kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegyirodáiban és online: https://kecskemetinemzeti.hu/hu/jegy-berlet/online.html

Fotó: ifj. Háry Péter

ÚJVILÁG PASSIÓ
– BELÉPŐDÍJAS
SZENTHÁROMSÁG PIARISTA PLÉBÁNIATEMPLOM, június 3., péntek 19:30,
június 4. szombat 14:30
Írta és összeállította: Kocsis L. Mihály és Cseke Péter
A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutassa be. Kocsis L. Mihály és Cseke Péter szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A szerzők ugyanakkor kevésbé ismert irodalmi alapanyagokat is felhasználtak, hogy a mindenki által közismert történetet új köntösbe bújtathassák; magyar szerzetesek történetéről mesélve hirdeti és tanítja Krisztus legfontosabb üzenetét: a szeretetet.
Az Újvilág Passiónak van egy kerettörténete. A mi történetünk szerint – élve a művészi szabadság eszközeivel – az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend tagjai, a pálosok is ott voltak Kolumbusz Kristóf hajóin 1492 után, amikor felfedezték Amerikát. A keretjáték tulajdonképpen a megérkezés, a partot érés története, amelynek alapvető konfliktusa, hogy a matrózok – vagy inkább a kalózok – kincseket rabolni jöttek, míg a szerzetesek kincset hoztak: a keresztény hitet, Krisztus igazságát. A bennszülöttek pedig félelemmel vegyes érdeklődéssel várják őket. A szerzetesek nekik igyekeznek elmesélni, bemutatni Jézus életének, halálának és feltámadásának történetét, és itt kapcsolódik a darabba az igazi passió, amelyet szigorúan az evangélium szerint mutatunk be.
A szenvedéstörténet az evangéliumokra támaszkodó, szakrális szövegekben beszél; miközben az egészet oratórium-szerűen ölelik körül a középkor és az újkor találkozásának ősi magyar tizenkettesei.
Az előadás fővédnöke: a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház főpásztora, Dr. Bábel Balázs érsek.
Bővebben az előadásról ITT olvashat.
JEGYÁRAK: FELNŐTT: 1500 FT | DIÁK/NYUGDÍJAS: 900 FT
Jegyek kaphatók a Kecskeméti Nemzeti Színház jegyirodáiban és online: https://kecskemetinemzeti.hu/hu/jegy-berlet/online.html

PÜNKÖSDI VERSMONDÓ TALÁLKOZÓ
– INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT
KELEMEN LÁSZLÓ KAMARASZÍNHÁZ, június 3., péntek 11:00
A rendezvényre középiskolás versmondókat várunk. A jelentkezőknek a szakmai zsűri előtt egy „istenes verset” kell elmondaniuk. A résztvevők egyéni értékelést kapnak, a legkiemelkedőbbek pedig nyereményben részesülnek.
Regisztráció: regisztracio@kecskemetinemzeti.hu, a tárgyban a program megjelölésével!

CSALÁDI ZENÉLÉS ÉS HANGSZERBEMUTATÓ
– INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT
LESKOWSKY HANGSZERGYŰJTEMÉNY,  június 4., szombat 11:00
Az egyedi, interaktív, szórakoztató, a közös zenélés élményét megismertető programra családok jelentkezését várjuk.
Regisztráció: regisztracio@kecskemetinemzeti.hu, a tárgyban a program megjelölésével!

BARÁTOK EGYÜTTES KONCERT
– INGYENES
BARÁTOK TEMPLOMA – KERT (esőhelyszín: Barátok temploma), június 3., péntek 20:30
A Barátok Együttes lélekemelő koncertjére várjuk az érdeklődőket, a Barátok templomának kertjébe, ahol tizenkét fős zenekar előadásában élvezhetik az egyházi könnyűzene csodálatos dallamait.

PÜNKÖSDI TÁNCHÁZ
– INGYENES
HÍRÖS AGÓRA KULTURÁLIS ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONT, június 4. szombat 20:00
Az Alföld című műsorban közreműködő zenészek és táncosok az előadás után a Hirös Agórába visszatérve várják a vállalkozó kedvű érdeklődőket, akik szeretnék a tánc örömét megtapasztalni.

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

 

Kapcsolódó képek