menu

  • 2021.09.29.

Harmonikus és funkcionális nappali

A családi élettér központja a nappali. Fontos tehát, hogy az otthonosság mellett, minél kihasználhatóbb is legyen.

 

A nappalit meghatározó bútorokról Bóbisné Horváth Erzsébetet, az idén 20. születésnapját ünneplő Fantázia Bútorbolt üzletvezetőjét kérdeztük.

 

Szellős nappali

Egy nappaliban helyet kap a kanapé, a fotel, egy dohányzóasztal, TV állvány, komód, könyvespolc, virágállvány, és olykor egy szekrénysor is. Sok esetben egy dolgozósaroknak vagy étkezőnek is el kell férnie benne. Ennyi bútor mellett nehéz megoldani azt, hogy egy kisebb méretű szoba ne tűnjön túlzsúfoltnak. – Nappalink szellősebbnek tűnhet, ha például a nyitott könyvespolcok helyett vitrint használunk könyveink tárolására. Ez azért is kedvelt megoldás, mert így nem porolódnak a könyvek, ezáltal takarítani is kevesebbet kell. A könyvespolcoknál érdemes figyelni a polcközökre is. A kisméretű könyvekhez felesleges a dupla távolság. A rendszerezettséget tovább fokozhatjuk, ha a szekrényeink zártak. Sok olyan tároló van, amelyek szabad kis fakkokból állnak és általában telerakjuk őket mütyürökkel, iratokkal. Ha ezeken ajtó van, vagy csak bele van rakva egy oda illő doboz, máris jobban mutat. Továbbá nagyon oda kell figyelni arra, hogy egy óriási kanapé vagy egy hatalmas szekrénysor ne tegye szűkössé a szobát. Akinek van gardróbszobája, vagy a hálóban elfér a ruhásszekrénye, mindenképpen oda helyezze el. A nappali így megmenekül a nagy szekrényektől – sorolja javaslatait a Fantázia Bútorbolt üzletvezetője.

 

Hasznos tippek

Erzsébet szerint a legjobb az egyedi méretre készült bútor, hiszen az biztosan passzol a lakásunkba, sokkal könnyebb elhelyezni. Valamint felhívja a figyelmet arra, hogy mindig hallgassunk az asztalosra. – A könyvespolcokat nem szabad 70-80 cm-nél szélesebbre készíttetni bútorlapból, mert a könyveknek súlya van. Sok esetben a magas szekrényeket a falhoz szokták rögzíteni a megfelelő stabilitás érdekében. Amennyiben ezek a bútorok egymás mellett vannak, akkor nem szükséges a falat megfúrni, hanem egymáshoz is rögzíthetjük őket. Falra szerelt TV esetében érdemes kihasználni a TV alatti részt, és egy komódot tenni alá. Amikor nincs szükségünk nagy szekrényekre, akkor a díszeknek, virágoknak fúrhatunk fel lebegő polcokat a szabad felületekre, ezzel légiesebb lesz az összhatás.

 

Az ülőgarnitúra

A kanapé vagy a sarokülő meghatározza nappalinkat. – Az ülőgarnitúra van a legnagyobb igénybevételnek kitéve, ezért nem szabad spórolni a minőségi alapanyagokkal. Érdemes strapabíró szövetet, szivacsot és rugót választani. Mivel vendégfogadás, tévézés és sok esetben étkezés is zajlik rajta, fontos, hogy a kárpit jól tisztítható legyen. A színét is ehhez mérten válasszuk ki – hívja fel a figyelmet Bóbisné Horváth Erzsébet. A megfelelő kanapé vásárlásában vagy készíttetésében fontos szerepet játszik az, hogy mire szeretnénk használni. – Ha nem kívánunk aludni rajta vagy csak nagyon ritkán, akkor nyugodtan lehet egy süppedős, kényelmes, puha kanapét választani, ami nagyon kényelmes a filmnézéshez. Ilyenkor a lábtartós kivitelek különösen jól jönnek, de egy puff is el tudja látni ezt a funkciót. Azonban, ha alvásra is használnánk, akkor nagyon okosan kell kiválasztani a bútort. Fontos, hogy a fekvőfelület ülőmagasságon legyen, ne legyen túl puha, és az ágyazható felületen minél kevesebb legyen a törés, vagy ha van is, az elemek egymáshoz jól illeszkedjenek. A könnyű kezelhetőség is fontos a mindennapos ágyazás esetében – osztja meg velünk tippjeit a Fantázia Bútorbolt üzletvezetője. A fotel is gyakori elem a nappalikban, amely általában az ülőgarnitúra része. Esetében a kényelem a legfontosabb. Olvasósarkunk fő eleme lehet egy bekuckózós fotel. Puffok és kis ülésre alkalmas kockatárolók mindig jól jönnek a kanapé mellett, ha sok a vendég. Érdemes ezeket az apró kis bútorokat is beszerezni. A dohányzóasztal is elengedhetetlen, aminél nagy segítség, ha görgős és könnyen mozdítható.

 

Dolgozósarok, étkező

Van, amikor a nappaliban vagyunk kénytelenek berendezni egy dolgozósarkot vagy étkezőt. – A térelválasztó csodákra képes. Egy lyukacsos, lépcsőzetes vagy mennyezetig érő polcelem jó választás lehet. A zsúfoltság elkerülése érdekében érdemes ezeket megfelelő méretű kosarakkal felölteni, így nem látszódnak az iratok. Továbbá némelyik fakkba rakhatunk növényeket is, hogy átlátható szellős hatást keltsünk – ajánlja a szakértő.

 

A stílus

Az üzletvezető tapasztalatai alapján egyre inkább a közép színárnyalatokat választják, illetve jön vissza a fehér és a natúr fa szín is. Szekrények esetében két szín kombinációjánál a minél kontrasztosabb a népszerű. – A szekrények fogantyúival nagyon fel lehet dobni az összhatást. Egy egyszerűbb bútor egészen extrán is mutathat egy modernebb fogantyúval. De itt is nagyon fontos a strapabíró anyag és kivitel – tanácsolja a bútorbolt vezetője.

 

Vágsélei Csilla Sára

 

A cikk nyomtatásban a Dél-Pest Megyei Szuperinfó 2021.09.27-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/dpmsz/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349