menu

  • 2021.03.09.

Munkaerőpiaci helyzetjelentés

Majd egy éve, hogy a pandémia első hulláma megrengette a világot. Most, a harmadik hullámot taposva az Adecco kecskeméti irodájának munkatársait kérdeztük a járvány munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól régiónkban.

Az Adecco Kft. HR szolgáltatóként többek között munkaerő kölcsönzéssel és közvetítéssel van jelen Magyarországon. A kecskeméti iroda szolgálja ki az ügyfeleket Dél-Magyarországon, pontosabban Bács-Kiskun-, Csongrád-Csanád- megyékben, Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részében, valamint Dél-Pest megyében is számos iparágban. – Országosan az a tapasztalatunk, hogy a járvány kezdetben az autóiparban érintett cégekre, vállalkozásokra volt legnagyobb hatással. Ez volt a trend Kecskeméten és vonzáskörzetében is. A járvány első hulláma idején a bénultság volt jellemző. Voltak ugyan nyitott pozíciók, de a megszokott kiválasztási folyamatokat nem lehetett kivitelezni, amíg a cégeknél be nem rendezkedtek az új higiéniai szabályok szerint. Kihívást jelentett az interjúk online térbe való átszervezése. A munkaerő közvetítési szolgáltatásunknál, ahol több a szellemi pozíció, sokkal rugalmasabban reagáltunk, mint a kölcsönzésnél, ott hamarabb tudtuk megvalósítani a virtuális interjúkat – emlékszik vissza Kosztolányi Virág, a kecskeméti Adecco iroda vezetője. Továbbá problémát jelentett még, hogy több gyár lezárt egy időre, illetve higiéniai szempontok miatt még a gyárlátogatások sem voltak megoldottak. – Vannak olyan pozíciók, amelyeknél fontos, hogy a jelentkezők megismerhessék a jövőbeli munkafolyamatokat, feladataikat a munkáltatónál történő körbevezetés során. Sajnos a járvány kezdeti szakaszában erre nem volt lehetőség. Időbe telt, míg a cégek munkatársai bemutató videókkal és alternatív tájékoztatási eszközökkel megoldást tudtak erre szolgálni – mondja Biácsi Bettina, toborzási és kiválasztási tanácsadó. Jellemző volt, hogy több termelőcég a határzár miatt nem jutott alapanyaghoz, ezért leállásra, lassulásra és sajnos elküldésekre is kényszerültek.

Munkaerő túlkínálat
A pandémia leginkább a vendéglátóipart, szórakoztatóipart és a turizmust sújtotta. Sokan vesztették el munkájukat és kerestek új alternatívákat. – Az első hónapban a munkaerőpiacon a kínálat hatalmasra nőtt a főként vendéglátásból érkezőkkel, de a kereslet a bénultság okán alacsony volt. A cégek nagy része ekkor még csak kivárt és mindemellett küzdöttek az alapanyagok szállításával és az új munkakörülmények megteremtésével – magyarázza az irodavezető. – Nyárra változott a helyzet, de gondot okozott, hogy 3-4 hétnél nem láttunk előbbre. Ekkoriban a szokásosnál is többet kommunikáltunk a partnereinkkel és az álláskeresőinkkel. Amikor megnövekedett a munkaerőigény, a turisztikai és vendéglátó szegmensből érkező álláskeresők erőteljesen megrohanták a munkaerőpiacot. Érdekes volt látni, hogy a termelő cégek döntéshozói részéről volt egy kis bizalmatlanság. Nem tudták, hogy az álláskeresők csak átmeneti alternatívát látnak bennük vagy komolyan gondolják. A HR szolgáltatók, mint az Adecco jelenléte ezekben az időkben még inkább értelmet nyert. Mivel a jelentkezők száma meggyarapodott, az előszűrés kifejezetten szükségessé vált. Ilyenkor alapos előinterjúkat végzünk, hogy a cégeknek már csak azokkal a jelöltekkel kelljen találkozniuk, akik tényleg alkalmasak az adott munkára.

Felértékelődött a jelöltek képzettsége és a nyelvtudás
A HR szakemberek szerint az álláskeresők tömege miatt felértékelődtek azok a jelentkezők a munkaerőipacon, akik hosszú távra terveznek. – Előtérbe került, nem csak a szellemi pozíciókban, a nyelvtudás, és a felhasználói szintű számítógépes ismeret. Leépítések során azoknak a munkavállalóknak volt biztosabb a helyzetük, akik ezekkel a képességekkel rendelkeznek. Azokat az elhivatott dolgozókat, akik sokrétű szakmai képzettséggel és nyelvtudással rendelkeznek, egyszerűbb a munkaerő kölcsönzésben átcsoportosítani, ha megszűnik a munkahelyük. Jellemző volt ebben az időszakban, hogy számos munkavállalónak rövid időn belül tudtunk új munkahelyet találni egy meglévő ügyfelünknél – osztja meg tapasztalatait velünk a toborzási és kiválasztási tanácsadó.

Segítség az álláskeresésben
A munkaerőpiaci lassulást már nem érzékeli a kecskeméti Adecco, folyamatosan vannak lehetőségeik fizikai és szellemi munkakörökre vonatkozóan, munkaerő kölcsönzésben és közvetítésben egyaránt. Tapasztalatuk szerint a covid óta a hosszútávú munkalehetőség és a stabilitás lett a prioritás a munkaerőpiaci szereplők számára. – Szellemi és fizikai pozíciókra is széleskörű álláskínálatunk van műszaki, pénzügyi, gazdasági, értékesítői, logisztikai és gyártói területeken. Többek közt az alábbi munkakörökbe keresünk jelentkezőket: mérnök, pénzügyi ügyintéző, könyvelő, HR szakember, minőségellenőr, területi értékesítő, hegesztő, lakatos, targoncavezető. Jó hír, hogy sok gyártó cég keres akár pályakezdőket is. Az álláskeresőknek ajánljuk weboldalunkat (www.adecco.hu), ahol böngészhetnek állásajánlataink között. Ha valaki nem találja álmai munkáját, bátran regisztráljon adatbázisunkba! Ilyenkor felmérjük az álláskeresők igényeit, képességeit, és ez alapján keresünk számára megfelelő pozíciót. A karrier-tanácsadás is része a jelentkezőkkel való foglalkozásunknak. Segítünk megírni az önéletrajzot, felkészítjük őket az interjúra, hogy minél nagyobb sikerrel záruljon a kiválasztási folyamatuk – tájékoztat a kecskeméti Adecco iroda vezetője.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk a 2021. március 8-án megjelent Dél-Pest Megyei Szuperinfó Karrier rovatában is olvasható.

Kapcsolódó képek