menu

  • 2021.02.05.

Tájékoztató a 2021. évi népszámlálásról

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021. május 1. és június 28-között Magyarország területén teljeskörű nép- és lakásszámlálásra kerül sor.

A népszámlálás egy olyan egyedülálló statisztikai adatfelvétel, amely a begyűjtött adatok teljessége és területi részletezettsége révén teljes körű képet nyújt a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

A népszámlálásra vonatkozó legfontosabb szabályokat – így a gyűjtendő adatok körét is – a 2021. évi népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény (népszámlálási törvény) írja elő, mely szerint az adatszolgáltatás – az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatkörök kivételével – kötelező, az adatszolgáltatók kötelesek azokat a valóságnak megfelelően megadni.

Az adatgyűjtés – a mai kor igényeinek megfelelően – egyrészt interneten, a kérdőívek önálló kitöltésével, valamint elektronikus eszközöket használó számlálóbiztosok közreműködésével (papír alapú kérdőívek nélkül) valósul meg.

A népszámlálás 3 időszakra tagolódik:

• 1. időszak – 2021. május 1. és május 16. között: az internetes önkitöltés időszaka (az online kitöltött kérdőíveket az adatgyűjtő rendszer 2021. május 16-án éjfélig fogadja);
• 2. időszak – 2021. május 17. és június 20. között: a számlálóbiztosok általi személyes adatgyűjtés időszaka (azok körében, akik részéről az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett elektronikus kérdőív);
• 3. időszak – június 21. és június 28. között: pótösszeírás időszaka (ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezni a helyi népszámlálási felelősnél (jegyzőnél), az önkormányzati hivatalban.

A népszámlálást megelőzően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) valamennyi magyarországi címre felkérő levelet fog küldeni a népszámláláshoz kapcsolódó legfontosabb információkról, mely tartalmazni fogja az internetes önkitöltéshez szükséges belépési azonosítót is.
A felkérő levél nevet nem, csak címet tartalmaz, ezért a pontos felkérés érdekében elengedhetetlen, hogy a levelek a megfelelő címekre érkezzenek. A postai kézbesítés minél pontosabb teljesítése érdekében kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a házszámokat, illetve többlakásos épületek esetében az ajtószámot is pontosan tüntessék fel az épületeken és a postaládákon!

A KSH a népszámlálással kapcsolatban részletes tájékoztató oldalt (www.nepszamlalas2021.hu) indított, ahol 2021. január második felétől további naprakész információk érhetők el az összeírásról, a népszámlálás jelentőségéről, az adatfelvétellel kapcsolatos eseményekről és teendőkről.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok végzik. A számlálóbiztosnak a terepmunka során kb. 200 címen kell címellenőrzést végeznie, és kb. 130-150 címen kérdőívet kitöltenie.

A számlálóbiztosokkal szembeni elvárások: A számlálóbiztosnak legalább középfokú végzettséggel, magabiztos számítógépes ismerettel kell rendelkeznie. Rendelkeznie kell továbbá saját eszközzel és interneteléréssel az e-learning tananyag eléréséhez és a vizsga elvégzéséhez, valamint elektronikus és telefonos elérhetőséggel a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében.

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős feladata, aki egy személyes beszélgetés keretében győződik meg a számlálóbiztosnak jelentkező személy alkalmasságáról.

A jelentkezésnél előnyt jelent:
• felsőfokú végzettség,
• ha korábban részt vett népszámlálásban, mikrocenzusban, vagy más, KSH-s lakossági adatfelvételben számlálóbiztosként.

Kérem, hogy amennyiben számlálóbiztosnak jelentkezne, küldje el nevét és elérhetőségi adatait (telefonszám, e-mail cím), legkésőbb február 28-ig, a nepszamlalas@cegledph.hu e-mail címre!

Dr. Diósgyőri Gitta
címzetes főjegyző
helyi népszámlálási felelős

Kapcsolódó képek