menu

  • 2020.10.06.

„A legkeményebb feladat is megszépül”

Gondolatok az asztalos szakmáról és annak lehetőségeiről a Corpus Style Kft-nél.

A cég asztalosműhely vezetőjét, Zöldág Zoltánt Vágsélei Csilla Sára kérdezte.

Jelenleg asztalosipari szakembert és betanított gépi munkást keresnek. Nehéz jó szakembert találni?
Egyértelműen nehéz, hiszen a hazai asztalos szakmát is sújtotta, a külföldi magasabb bérek vonzereje, a vállalkozói környezet nehézségei, a szakma magas beruházási igénye. Akik maradtak, és nem vállalkozóként akarnak érvényesülni, kevesen vannak. Ráadásul a mi üzemünkben leginkább síklapos, jellemzően bútorlap feldolgozás történik, ami speciális gépkezelői ismereteket igényel. Jelenleg éppen az élzárógépre keresünk szakembert, ami valószínűleg csak házon belüli betanítással fog sikerülni, amely hosszú hónapok folyamata, de a megrendelési állományunk folyamatos növekedése miatt mindig tárt karokkal fogadjuk a jó szakembereket.

Milyen feladatai vannak egy asztalosnak a Corpus Style-nál? Van lehetőségük a kreativitás kibontakoztatására?
Asztalosaink főként a bútorösszeszerelést végzik tervrajzok alapján. Ez nyilván igényel kreativitást és tapasztalatot is, azonban a legtöbb egyéni ötletet és problémamegoldó készséget az egyedi bútorok helyszíni beépítése igényli, hiszen mindig akad egy görbe fal, ami nehézséget okozhat. Azonban egy jó ötletet, ami gyorsítja a munkát, vagy hatékonyabbá teszi a termelést mindig szívesen fogadunk.

Milyen asztalosipari munkákat vállal a cég? Mire számíthat nálatok az új munkatárs?
A Corpus Style lakosságnak és közintézményeknek is dolgozik, ezért igen sokrétű a munkánk. Háromfelé osztanám őket: Első a lakossági bútorlap szabászat, bér élzárás, valamint vasalatkereskedelem. Ezt leginkább asztalos vállalkozó kollégák veszik igénybe. Második az egyedi bútorgyártás és belsőépítészeti munkák. Főleg lakberendezők és belsőépítészek által megálmodott tereket és bútorokat gyártunk, alakítunk ki. Természetesen
házon belül is zajlik tervezés, elsősorban konyhabútorok, fürdőszobák, gardróbszekrények formájában. A harmadik a sorozat gyártott bútorcsaládok. Jelenleg éppen készülőben van ehhez tartozó katalógusunk, és webshopunk. Mindezeket figyelembe véve a leendő kollégának sokrétűnek kell lennie, az üzemen belül sokszor napról napra változnak a feladatok. De fontosnak tartjuk, hogy észszerű keretek között mindenkinek élhető munkahelyet biztosítsunk. Jelenleg 7 órától 15:30-ig tart a munkaidő, fél óra ebédszünettel, azonban a folyamatos szakemberfelvételt az indokolja, hogy egyre több a munkánk, így várhatóan újabb műszakokat is elindítunk.

Ilyen összetett munkánál a csapatmunka és csapatszellem is nagyon fontos.
Igen, ebben a szakmában szinte minden folyamatot hatékonyabb, ha párosával csinálunk. A gép mellett legtöbbször két ember áll és bútort is többen állítanak össze. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne legyenek belső feszültségek a csapatban, odafigyelünk, hogy jó hangulatban, hatékonyan menjen a termelés. Egy elégedett, kedélyes csapat, sokkal szívesebben teszi oda magát, legyen szó egy nehezebb feladatról, vagy túlórázásról. A fejlődési lehetőség természetesen adott nálunk, amihez elengedhetetlen, hogy a kolléga akarjon tanulni a tapasztaltabbaktól, megfogadja a jó tanácsot, részt vegyen a munkában. Lett már nálunk ácsból profi élzárógép kezelő, sofőrből CNC gépkezelő.

Melyek az asztalos szakma szépségei és nehézségei?
Legtöbben azt mondják az alkotás öröme a szakma szépsége, én is így látom. A legkeményebb feladat is megszépül, ha kész a munka és mind a vevő, mind az alkotó elégedett. Egyszerre fizikai és szellemi munka a miénk, minden szempontból próbára teszi az embert, de megéri, amikor látod az eredményét. Jellemzően álló munkavégzés, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nagyon jól felszerelt, fűtött, nagy belmagasságú csarnokban dolgozhatunk. Én, mint asztalosműhely és projektvezető, személy szerint a változatosságot szeretem. Egyik nap egyeztetek a lakberendezővel, másik nap bútort tervezek, rajzolok, harmadik nap egy új technikát fejlesztünk közösen a csapattal és így tovább… Engem a probléma megoldása, és a lehető legjobb és leghatékonyabb megvalósítás motivál.

Hiányszakma az asztalos, úgy vettem észre ezért még inkább megbecsülik.
Így van, de ugyanakkor ez egy két szereplős történet. Nálunk az van megbecsülve és elismerve, aki viszonzásképpen 100 százalékos teljesítményt nyújt és munka közben a feladatra koncentrál, igyekszik minél kevesebb hibával elvégezni a munkáját. Ezért cserébe természetesen kap egy stabil munkahelyet, pontos és versenyképes fizetést, munkaruhát, valamint a legkorszerűbb gépeken és technológiákkal dolgozhat.

A cikk a 2020. október 5-én megjelent Dél-Pest Megyei Szuperinfóban is olvasható.

Kapcsolódó képek