menu

  • 2020.09.28.

Virágos, színes balkonládák ősszel is!

Egynyári növények egész sorában gyönyörködhettünk nyáron, azonban az ősz beköszöntével búcsúznunk kell tőlük.
Még sincs okunk panaszra, hiszen az új évszak új virágokat hoz, nem kell, hogy üresen maradjanak a virágládák. 
Bagosi Attila, a Bagosi Kertészeti Áruda tulajdonosa segít sorra venni az őszi balkonládák beültetésének lehetőségeit. 

Árvácska – a Jolly Joker
Régóta az egyik legkézenfekvőbb őszi virág, amellyel csak nyerhetünk. Igen sokáig virágzik, egészen jól viseli a hideget, akár tavasszal is képes új életre kelni. Számtalan fajtája létezik, az apró virágú nagyon népszerű, hiszen több színkombinációban is lehet kapni. A különböző színeket összeültetve pompás virágágyást alakíthatunk ki.

Krizantém – nem csak a temetőbe!
Klasszikus őszi virág, ám sokáig a legtöbbünknek a temető jutott róla eszébe. Mostanában pedig kifejezetten divatossá vált a félgömb alakú fajtája, amely sok apró virágból áll. Rengetegféle színben kapható, de a legnépszerűbbek az őszi árnyalatok: narancssárga, citromsárga, sötét rózsaszín és piros

Calluna – más néven csarab vagy seprűvirág
Évelő örökzöld cserje, mely ősszel virágzik rózsaszín, fehér vagy sárga színekben. Ládákban és a szabad földön is jól érzi magát. Jól bírja a fagyokat, virágzata, színe sokáig kitart.

Erika – a törpe cserje
Egészen hasonló a csarabhoz, de virágai gömbölyűbbek. Főleg rózsaszínes, lilás és fehér színekben pompázik. Ha el is fagy, a virágok az ágakon maradnak, és még télen is mutatósak.

Erica gracilis. Colorful plants in outdoors.

Díszkáposzta – a közterületek sztárja
Kétnyári növény, amely ősszel pompázik igazán, ugyanis levelei akkor válnak lilás, rózsaszínné. Akár a mínusz fokokat is tűri, nem véletlenül láthatjuk egyre többet parkokban és közösségi kertekben is.

Ültetés, gondozás
A ládákon vagy tálakon belüli virágmixek kifejezetten jól mutatnak ősszel, és még egy-két dísztökkel vagy kukoricával is feldobhatjuk a kompozíciót. De mire érdemes figyelni az összeültetéseknél?
– Növénytársulásoknál gondolnunk kell arra, hogy azonos méretűek legyenek. Ha pedig szeretnénk feldobni a látványt, akkor a magasabb virágokat hátra, az alacsonyabbakat előre ültessük. Másik fontos szempont az ültetésnél a vízigény. Érdemes erre is gondolni, amikor különböző virágokat szeretnénk egy ládában nevelni. A sziklakerti növényeket, kövirózsákat és fűféléket lehet egybe ültetni, hiszen nagyon kevés a vízigényük, télre visszahúzódnak – tanácsolja Bagosi Attila. Az őszi balkonnövények vízigénye természetesen nagyban függ az időjárástól. – Indián nyár idején, akár napi öntözésre is szüksége lehet ezeknek a virágoknak – folytatja a szakértő. – Természetesen ebben az évszakban éjszaka már nincsen olyan nagy kipárolgás, így tovább bírják, de egy melegebb, csapadékmentes ősz okozhat még gondot náluk. Tápoldatozásra nincs különösebben szükség. A lényeg a jó talaj. Ha megfelelő minőségű és jó vízáteresztő képességű a virágföld, akkor a növény mindent megkap az őszi időszakban, amire szüksége van.

A klasszikus, jól bevált virágokon kívül a kertész szerint egyre népszerűbbek ősszel a különböző bogyós és kúszó növények is. A borostyánra például már nem csak talajtakaróként gondolnak, hanem balkonládákba vagy lógó virágtartókba is előszeretettel költöztetik a bohém hatás kedvéért.

Vágsélei Csilla Sára

Kapcsolódó képek