menu

  • 2020.08.05.

A COVID-19 hatása a munkaerőpiacra

A koronavírus teljesen felforgatta a munkaerőpiacot. Sok embernek munkát adó iparágak álltak le, munkahelyek zártak be. A nyugdíj mellett dolgozókat, mint a leginkább veszélyeztetett korosztályt is egyértelműen negatívan érintette a vírus gazdasági hatása. Azonban a hírek szerint – és a Prohuman HR szolgáltató cég tapasztalatai alapján is – az utóbbi hetekben már pozitív változások észlelhetők.

Az autóipar helyzete
Az országban elsősorban a nyugati régióiban és Kecskemét környékén van erős autóipar. A megrendelések elmaradása, és a korlátozások következményeként nem tudták olyan mértékben folytatni a munkát a gyárak, mint előtte. – Amikor bejött a vírus, észrevettük, hogy megcsappantak a partnereink igényei, rengeteg munkavállalót kellett elbocsátaniuk, ami nálunk a kölcsönzött létszámon is érezhető volt. Jó hír azonban, hogy kezd magához térni az autóipar, és mi is érezzük ennek a pozitív hatásait, főként a nyugati és a kecskeméti régióban. A keleti területeken, mivel nem olyan jelentős az autóipar jelenléte, a visszaépülés is lassabb. Nem vagyunk még közelében annak a munkavállalói létszámnak, ami a vírus előtt volt jellemző, de egyértelműen javul a helyzet – tájékoztat minket Gulyás Csaba, a Prohuman HR szolgáltató cég kecskeméti irodájának vezetője.

Turizmus-vendéglátás
A másik terület, amelyet nagyon súlyosan érintett a kialakult helyzet, az a turizmus-vendéglátás. Egy csapásra zártak be hotelek, vendéglátóegységek. – Most, hogy a korlátozások enyhültek, a legtöbben a belföldi nyaralást választják, amely következtében igencsak megnőtt az igény a személyzetre, főként alkalmi munkavállalók formájában – mondja a HR cég kecskeméti irodavezetője.

Kiket keresnek most?
A Prohuman tapasztalatai alapján az autóipar visszarendeződésével ismét egyre több embert keresnek fizikai munkára a gyártás területére vagy az ipar beszállítói számára fuvarozókat. A kereskedelemben most is szükség van pénztárosokra, eladókra, illetve sofőrökre. – Az építőipar sajátos iparág. A vírushelyzet alatt szinte folyamatosan dolgoztak, mindamellett, hogy tolódtak egyes projektek. Azonban ebben az iparba már jó pár éve munkaerőhiány van. Most sincs ez másként, sőt. Egyre több segédmunkást, szakembert, főleg festőket, villanyszerelőket és esztergályosokat keresnek – sorolja a hiányszakmákat Gulyás Csaba. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy szellemi területen az IT (információs technológia) is kezd fellendülni. Kecskeméten és környékén inkább a termelésközpontú szellemi foglalkoztatottak iránt nagy a kereslet, vagyis gyárakba keresik a mérnököket és a szellemi állományt.

Dolgozó nyugdíjasok
Amikor felütötte fejét a vírus, a nyugdíjas dolgozók voltak azok, akiket először hazaküldtek, tekintettel a veszélyeztetettségre. Mivel közülük sokan szellemi munkakörben tevékenykedtek, és van affinitásuk, illetve tudásuk is a számítógéphez, többen home office-ban dolgoztak és dolgoznak most is. A munkát kereső nyugdíjasok ismét kezdenek mozgolódni, és a cégek is újra nyitnak feléjük – Gulyás Csaba, aki szerint a cégek nagyon értékes munkaerőnek tartják a nyugdíjasokat, mert már minimum 40 éves tapasztalat van mögöttük, amelyet meg tudnak osztani a fiatal kollégákkal. Továbbá meg is éri a cégeknek, ha nyugdíjast foglalkoztatnak, hiszen nincsen utánuk járulékkötelezettség. A nyugdíjas munkavállalóknak is előnyös a munkavégzés, mert a munkadíj mellett a teljes nyugdíjat kézhez kapják, a munkabírásukon és az egyéni megegyezésen múlik, hogy mennyit dolgoznak egy nap. – Ma már nem meglepő, ha az idősebb korosztály is online jelentkezik hozzánk egy állásra, egyre több idős lépést tart a technológiával, és aktívan használja azt. Mind ezek mellett természetesen segítségükre tudunk lenni személyesen és telefonon is. Azon vagyunk, hogy mindenkinek munkát találjunk, és ez alól nem kivételek ők sem – mondja a kecskeméti Prohuman irodavezetője.

Segítség az álláskeresésben
Nem egyszerű megtalálni a megfelelő munkát a munkaerőpiac útvesztői között és a cégeknek sem sétagalopp rálelni az új kollégára. A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég egyfajta hidat képez a munkáltató és az álláskereső között, hogy segítse az egymásra találást. Mivel sok céggel állnak kapcsolatban, több alternatívát is fel tudnak kínálni a hozzájuk betérő munkavállalónak. A partnereknek is előnyös az együttműködés, hiszen ha munkaerőre van szükségük, akkor a munkaerő-közvetítő sok embert meg tud mozgatni. A Prohuman az önéletrajz megírásában és az interjúra való felkészülésben is segít. – Nekünk is érdekünk, hogy olyan munkavállalókat találjunk, akiket el tudunk helyezni a piacon. Bár sokan még nem így gondolják, de valójában már a fizikai területekre is önéletrajzzal kell érkezni, ebben mi tudunk segíteni. Továbbá még mindig sokan tartanak a munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cégektől, pedig semmilyen hátránnyal nem jár ez a foglalkoztatási mód. Ugyanazt a juttatási csomagot kapja a munkavállaló, mint más. Az elmúlt egy hónapban több száz igény érkezett hozzánk a cégek részéről, tehát sok területre tudunk lehetőséget kínálni, ne habozzon senki az álláskereséssel – javasolja a Prohuman irodavezetője.

Vágsélei Csilla Sára

Kapcsolódó képek