menu

  • 2020.07.27.

Rendkívüli szúnyoggyérítés

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2020. július 28-án rendkívüli földi kémiai és 2020. július 31-én rendkívüli földi biológiai szúnyoggyérítés lesz, továbbá 2020. augusztus 4-én ütemezett földi kémiai szúnyoggyérítés lesz Cegléd város közigazgatási területén belül. A gyérítési munkákat a Rovért Kft. végzi. A munkát a tervek szerint a késő esti órákban, rossz idő esetén egy-két napos eltéréssel végzik.

A biológiai gyérítéshez használt engedélyezett készítmény:
Vectobac 12 AS
Hatóanyag: 11,61% Bacillus thuringiensis subs. israeliensis,
H14, AM 65-52 törzs
Forgalmi kategória: II.
A kémiai gyérítéshez használt engedélyezett készítmény:
Deltasect Plusz 1,2 ULV
Hatóanyag: 0,135 % deltametrin + 0,013 % természetes piretrin
Forgalmi kategória: II.

A kémiai szer kijuttatási módja:
Melegköd-képzéses (füstköd) vagy ULV (nagyon kicsi 30-60 mikron átmérőjű permetcseppek) eljárás. Ezek a módszerek a már kifejlett csípőszúnyogok ellen használhatóak, azonnal csökkentve a szúnyogártalmat. Az alkalmazott irtószer az engedélyezett kijuttatási mennyiség esetén emberre és melegvérű állatokra nem veszélyes, de más rovarokra hat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a területen előforduló méhek védelmére!
A kezeléseket csak a méhek kaptárba vonulása után kezdik meg, és az éjszakai órákban végzik. Vivőanyagként kizárólag fehérolajat használnak fel! A melegködös eljárás nagy előnye, hogy a létrejött fehér köd képes bejutni a növényzettel fedett területekre is, így megfelelő hatékonyságú.
A melegködös gyérítés füstképződéssel jár, amivel a levédendő területet elárasztják.

A biológiai szer a csípőszúnyogok lárváira van hatással, de más állatokra nézve a biológiai irtószer elhanyagolható kockázatot jelent.

VÁRVAG Nonprofit Kft.