menu

  • 2020.07.06.

Nyaralás újratervezés alatt

Az idei nyárra vonatkozó terveket sokunknál felülírták az elmúlt hónapok eseményei. Még ha nem is kellett az utazási korlátozások miatt lemondani a  kiszemelt szállást, a bizonytalanság rányomta a készülődésre a bélyegét. Az utazásszervező szemszögéből Büchel Katalin, a Dent Tours Utazási Iroda vezetője mesél.

Egy „normális” tavasz sokunknak a nyaralás előkészítéséről is szól, amit idén fenekestől felforgatott az élet. Mit tud mondani erre egy szakmabeli most, amikor – még ha nem is úgy, ahogy megszoktuk – kitört a vakáció?

A határok lezárásával együtt az egész utazási szakma nehéz helyzetbe került. Még ma sem tudhatja senki biztosan megmondani, hogy melyik ország melyik hatósága holnap hogyan dönt. Szerencsére, az Európai Unió belső határai már nyitva vannak. A magyarok által nagyon kedvelt buszos görög utak június 22-én elindultak. Természetesen olyan útvonalon, ahol nincs karantén. Az utazásszervezők az utasok és a saját érdekükben is folyamatosan ellenőrzik, hogy az útvonaluk szabad-e, valóban kinyitott-e az adott szálloda, ahová vendéget terveznek vinni. Július elejétől repülnek az első charter járatok a görög szigetekre. A Törökországba, Tunéziába és Egyiptomba induló nyaralások egyelőre még nem elérhetőek, de Horvátország, Olaszország nyitva áll, elindultak a városnéző körutak, és persze újra élnek, sőt bővültek is a belföldi utazási kínálatok.

Az elmúlt három hónapot hogyan éltétek meg?

A vírushelyzet okozta félelem és a bizonytalanság uralta a mi mindennapjainkat is. Sokan nem tudták, hogy megmarad-e az állásuk, mennyi pénzük lesz nyárra. Így nem csak a valóban elmaradó utakkal kapcsolatban kellett intéznünk a lemondásokat. Volt munkánk bőven, csak annak nem az örömteli oldala. Aztán ahogy enyhült a helyzet, az némi bátorságot hozott magával, a hosszú bezártság után újra vágynak utazni az emberek, sokan újra lefoglalják ugyanazt az utat.

Mennyire járható út a visszafoglalás? Maradnak a télen, kora tavasszal kínált feltételek?

Úgy gondolom, hogy az egész utazási szakma korrekten áll ehhez a történethez. Még olyan is előfordult, hogy a lemondással járó kötbért a visszafoglalással visszaadták az utasnak. Persze a lemondási feltételeket jórészt nem az adott utazási iroda szabályozza, törvényi előírás, hogy hatvan napon kívül indokolni sem kell egy út visszamondását. Hamar felajánlották az utazásszervező irodák, hogy a nyár eleji utakat módosítási díj nélkül későbbre, vagy akár a jövő évi szezonban ugyanarra az időszakra átrakhatjuk. Ha valaki nem ragaszkodott a pénzvisszafizetéshez, akkor a teljes befizetett összeget megkaphatta utalvány formájában, aminek felhasználásáról 2021. márciusáig dönthet. Hogy ugyanazt az utat vissza tudja-e foglalni valaki, az sok mindentől függ. A hatósági szabályzások befolyásolják az árakat, hiszen egy szervező ma kevesebb embert vihet el ugyanazzal a költséggel. Nem töltheti meg a járművét, be kell tartani a buszokon és a repülőkön is a távolságokat. Egy svédasztalos étkezésnél nem adhatják a vendégek egymás kezébe a szedőkanalat, ezért több kiszolgáló személyzetre van szükség. A városnézéshez ott is biztosítani kell a tárlatvezető készüléket, ahol eddig nem volt, hogy elkerülhessék az idegenvezető körüli csoportosulást, hogy jóval nagyobb távolságot tartva is jól hallja mindenki a mondandót. A folyamatos fertőtlenítés, a digitális kiszolgálásra történő átállás mind-mind plusz költségeket vonz maga után.

Sokan nem mernek még külföldre elindulni. Mondván, hogy itthon biztonságosabb.

A teljes biztonságra ahogy külföldön, itthon sincs garancia. Korábban is tanácsolták, hogy a Konzuli Szolgálatnál érdemes bejelenteni online, hogy hová és mettől meddig utazunk, hogy ha valami az adott helyen történne, akkor tudja a Konzuli Szolgálat, hogy vannak ott magyar utasok, akiket meg kell keresni. Ez egyfajta védelmet jelent, amit most különösen ajánlott igénybe venni. Országonként változó, hogy milyen regisztrációt írnak elő a beérkező utasoknak a nyomon követhetőség végett. A Konzuli és Állampolgársági Főosztály honlapján, konzuli tájékoztatást találunk az érvényben lévő szabályokról országok szerint. Az ottani információk naprakészek, mi is onnan tájékozódunk. Vesszőparipám az utasbiztosítás. Eddig is fontos volt, hogy minden út előtt legyen kötve, de most talán még fontosabb.

Sok cégnél nem lesz hosszú nyári leállás, sokaknak elfogyott a vészhelyzet ideje alatt a szabadsága. Ez is befolyásolja, hogy milyen távolságra és mennyi időre utazhat.

Igen, ezt tapasztaljuk mi is. Felértékelődnek a rövid és a kis távolságú utak. Olyan irodák is szerveznek egy-két és háromnapos belföldi utakat, akik eddig nem tették ezt. Igyekeznek kimozdulási lehetőséget kínálni azoknak is, akik önhibájukon kívül kivették már az összes idei szabadságukat. A szálláshelyek is engednek a jól megszokott, hétnapos, szombattól-szombatig tartó turnusokból. Lehet most akár három-négy éjszakát is foglalni, és az érkezés napja sem annyira kötött. Mindemellett azt a szemléletet vallom, hogy nem lehet félve élni. Minden rosszban van valami jó. Idén talán az, hogy sehol sem lesz akkora tömeg. Persze érhető, ha valaki ebben a helyzetben mégis tart az utazástól, annak kerülve a nagyvárosokat, más kulturális élményeket, túrázási lehetőségeket, természetközeli helyeket ajánlunk

Virág Henrietta

Kapcsolódó képek