menu

  • 2020.06.18.

„Unokázós” csalók

Mit tehet az unoka az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében?

Aranyosi Ervin: A nagyszülők szeretete

A nagyszülők szeretetét felülmúlni nem lehet!
Bölcsességük jóra tanít minden apró gyereket.
Szeretettel pátyolgatja, van ideje játszani,
felnőttnek már igazából Ő sem akar látszani.
Tanult régi hibáiból, s jóvá tenni van oka,
gyakorlatban érlelt tudást kap tőle az unoka.
Sokan hiszik, – elkényeztet – pedig életre tanít,
s nem akarja, más élje meg, rég elvesztett álmait.
Így hát, amit Ők adhatnak, felülmúlni nem lehet.
Kincset adnak a jövőnek: úgy hívják, hogy SZERETET!

A nagyszülők a családtól gyakran távol élnek. Jóindulatuk, jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódóan egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztettek a különféle jogsértésekkel szemben.
A közelgő nyári szünet lehetőséget nyújt arra, hogy az unokák is segítsék a nagyszülőket abban, hogy a bűnelkövetők körében a népszerűségéből nem vesztett úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalások ellen hogyan, mi módon védekezzenek.

A csalás lényege, hogy az elkövetők unokának vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük. Az előadott történetek az első bűncselekmények észlelése óta változtak és változni is fognak.

Mit tehet az unoka az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében:

  • Tartsák rendszeresen a kapcsolatot nagyszülőkkel!
    Töltsenek minél több időt együtt!
  • Nyomatékosan, többször figyelmeztessék a fenti esethez hasonló elkövetési módra. Tanítsák meg nekik, hogy ha ismeretlen számról keresik őket hozzátartozóra hivatkozással, akkor először ellenőrizzék le a történetet, és az általuk ismert számon hívják az érintett családtagot. (Beszéljék át többször, hogy ha nem éri el a hívott felet vagy nem veszi fel a telefont, úgy ne gondoljon a legrosszabbra. Hívja fel valamelyik közeli hozzátartozóját, ismerősét és kérjen segítséget, rajta keresztül tisztázza a történteket.)
  • Tudatosítsák bennük, hogy ne álljanak szóba jó szándékúnak tűnő idegenekkel, hiszen a szándék lehet rosszhiszemű a mézes-mázos felszín alatt!
  • Figyelmeztessék a nagyszülőt, hogy ha ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis, ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek az elkövetők. (Példa: az időskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét)
  • A hívófél beazonosításnál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetik a nagyszülőket. Beszéljenek meg egy olyan kérdést, amire csak az unoka vagy közvetlen családtag tudhatja a választ.
  • Tudatosítsák, hogy semmilyen körülmények között ne adjon át pénzt, ékszert, értéket a nagyszülő!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-essegélyhívószámon!

Fontos! Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, mert így tudja csak ellenőrizni a hívás valódiságát!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó képek