menu

  • 2020.05.11.

Az Ápolók Nemzetközi Napja

Öltöztessük díszbe a szívünket, és gondoljunk tisztelettel az ápolók nagy példaképére, Florence Nightingale-ra, aki vezércsillagként ragyog az égen.

„Ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz, és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele, az ilyen ember életét Igaz Életnek nevezhetjük.” (Florence Nightingale)

„Miközben a pontos és objektív megfigyelés életbevágó fontosságát hangsúlyozzuk, sohasem szabad szem elől tévesztenünk azt az indokot, amiért is a megfigyeléseket végezzük. Mert a megfigyelés nem azt a célt szolgálja, hogy egymásra halmozzunk mindenhonnan összeszedett információkat és kíváncsiságunkat fokozó tényeket, hanem hogy az egészséget növelje, és életet mentsen.”
(Florence Nightingale)

Nightingale számszerűen ki tudta mutatni, hogy az általa vezetett tábori kórházban ápolt katonák közül sokkal kevesebb halt meg, mint a higiénét mellőző kórházakban, és ezzel bizonyította, hogy ezekben a kórházakban nemhogy javították volna, hanem valójában jelentősen rontották a betegek, sebesültek életben maradásának esélyeit.
Az egyes változtatásokról vezetett feljegyzéseit látványos módon tudta összevetni a halálesetek számának változásaival. Egyértelmű korrelációt mutatott ki az ápolás sikeressége és a higiénés állapotok között.
Szemléletében megelőzte korát, a tudományos orvoslás előfutárának tekinthető, a számszerűsíthető eredményekre alapozó bizonyítékokon alapuló orvoslás úttörője volt, szakmai körökben őt tekintik a máig jelentős módszer első következetes alkalmazójának.

Toldy Ferenc Kórház facebook

Kapcsolódó képek