menu

  • 2020.05.06.

Tápanyagigényes egynyáriak

Ahhoz, hogy a balkont, a teraszt és a ház környékét díszítő színpompás egynyáriakban hosszú hónapokon át gyönyörködni tudjunk, fontos odafigyelni azok tápanyagigényeire.

Virág Henrietta írása

Számos tápoldat, műtrágya fogad bennünket a szaküzletek polcain. Hogy mire figyeljünk leginkább, és hogy mitől függ a tápanyag-utánpótlás módja, abban a Hobbi Barkács Mezőgazdasági Szakáruház kerti centrumából Nyuzó Szilvia segít nekünk eligazodni. 

Első lépésként azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen földbe ültetjük a növényt – mondja Szilvi. – Hiszen nem mindegy, hogy az adott föld tápanyagban mennyire gazdag. A csomagoláson feltüntetik a gyártók, hogy a benne lévő tápanyagok mennyi ideig elegendők a növények számára, mennyi idő után kell majd azokat pótolni. Fontos, hogy minden növényt a neki megfelelő földbe tegyünk. Ahogy a muskátlinak, úgy a Rhododendronnak és a többi növénynek is kapható megfelelő összetételű föld. Hogy a növények jól érezzék magukat, leveleik dúsak, zöldek, virágaik szépek legyenek, a megfelelő föld mellett, kulcskérdés a növény számára az ideális hely kiválasztása és az igényeinek megfelelő öntözés. E háromhoz tartozik még egész nyáron át a megfelelő tápanyag-utánpótlás.
A kevés tápanyag sem jó, de a túl sok sem. – A túlzásba vitt tápoldattal, műtrágyával is árthatunk a növényeknek – hívja fel a figyelmet a szakértő. – A tápanyagban gazdag földbe ne keverjünk ültetéskor műtrágyát, és egy ideig ne is locsoljuk tápoldattal a növényt! Létezik olyan föld is a piacon, ami tizenkét hónapra elegendő tápanyagot biztosít a növény számára. Az általános virágföldbe ültetett egynyáriakat azonban már általában egy hónap után szükséges tápoldatos vízzel meglocsolni, és azt az egész szezonon át kéthetente ismételni. Kellő tápanyagellátás mellett szép és egészséges a virág, levelei élénkek. Ha túl kevés tápanyaghoz jut, akkor szemmel láthatóan gyengébb lesz, levelei sárgulni kezdenek. A túlzásba vitt tápoldat hatására lepotyoghatnak a levelei, és akár ki is éghet, ki is pusztulhat.

Tápoldat, -granulátum, -rúd… A laikus számára ez is egy útvesztő. A növény földjébe dugott táprudak kényelmes megoldásnak tűnnek, a locsolóvízhez adagolt oldat már kissé macerásabbnak. Különösen, ha a különféle virágokhoz más és más fajtát használunk. – Kaphatóak általános tápoldatok, melyek szinte minden virág számára alkalmasak, de a gyártók kínálnak az egyes növénytípusok (muskátlifélék, rózsafélék, Leander és még folytathatnánk hosszan a sor) speciális igényeihez szabott oldatokat és rudakat is – mondja a Hobbi Áruház munkatársa. – Ha megnézzük azok összetevőit, akkor nem sok különbséget látunk. A táprudak lebomlási idejük viszonylag hosszú, az öntözés során folyamatosan oldódnak. Használatuk kényelmesebb, mint az oldattal történő locsolás, de az utóbbiak egyenletesebben képesek a gyökérzetet ellátni. Hiszen legyen szó oldatról, rúdról vagy granulátumról, ezek mind a növény gyökerén keresztül szívódnak fel. Pótolhatunk azonban tápanyagot a növény levelein keresztül is.

Számos olyan tápoldat kapható, melyet hozzá lehet adni a virágok kártevőinek irtásához használt permetszerhez. Ezért, ha például levéltetű ellen permetezzük a növényeket, gondoljunk arra, hogy ez kiváló alkalom a levelek tápanyaggal történő ellátására is, és tegyünk megfelelő tápoldatot a permetszerhez. Sőt, ha a műveletet a soron következő locsoláskor hajtjuk végre, akkor gondoljunk arra is, hogy a rovarölőt és tápoldatot tartalmazó permetszerből jó, ha kap a növény földje is. Hiszen az azt megfertőző állatkák a földből kelnek ki, ha abban megmaradnak, akkor könnyen újra megfertőzhetik a növényt.

A cikk a 2020 május 4-ei Dél-Pest Megyei Szuperinfóban jelent meg.

Újságunkban nyomtatott formában a Hobbi Barkács Mezőgazdasági Szakáruház nyitvatartása tévesen jelent meg. A helyes időpontokat az alábbi linken található heti Szuperinfóban láthatják.

Kapcsolódó képek