menu

  • 2020.04.15.

Online adatbázisok

A tartalomszolgáltatók a járvány idejére ideiglenesen térítésmentes hozzáférést biztosítanak kínálatuk egészéhez vagy bizonyos részéhez. A koronavírus-járvány alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listája a következő:
http://www.eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html#online-adatbazis-hasznalati-treningek(külső hivatkozás)

Magyarországon is akad példa szakkönyvek ideiglenesen ingyenes elérhetővé tételére:
SZAKTÁRS – Szakkiadók Társulása
https://www.szaktars.hu/(külső hivatkozás) – a magyar szakkönyvkiadók kínálatát lefedő tartalomszolgáltatás a járványhelyzetre való tekintettel április 23-ig nyílt hónap keretében ingyenesen elérhető.

Arcanum Digitális Tudománytár
https://adtplus.arcanum.hu/hu/(külső hivatkozás) – nagy mennyiségű digitalizált folyóirat, újság és könyv, amely április 16-ig szintén nyílt hónap keretében használható.

Mindezeken felül több ismert és kevéssé ismert online tartalomforrást ajánlunk az érdeklődők figyelmébe.

Nemzeti Filmintézet klasszikus magyar filmeket tett online elérhetővé:
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok(külső hivatkozás)

Az MTVA Archívum https://archivum.mtva.hu/(külső hivatkozás) Rádióarchívuma https://archivum.mtva.hu/radio(külső hivatkozás) hangoskönyvekkel és komolyzenével várja az érdeklődőket, míg a Mozgóképarchívum https://archivum.mtva.hu/m3/open(külső hivatkozás) a közszolgálati televízió régi és új műsoraiból, filmsorozataiból nyújt ízelítőt. A kínálat sajtóarchívummal, kotta- és fotótárral bővül, igazi közszolgáltati multimédia tartalmat szolgáltatva.

Színházrajongók az MTVA Mozgóképarchívum oldalán híressé vált színházi előadások tévéfelvételeit is megtekinthetik, valamint a Fidelio kulturális portál többek között legendás operaelőadások YouTube-on elérhető felvételeiből is készített merítést: 
https://fidelio.hu/zenes-szinhaz/rajongo-vagy-es-otthon-ragadtal-a-legjobb-operafilmek-a-neten-153394.html?fbclid=IwAR3ZW9SQH61A77fBT841ZGvGO7TckKYtIr4JodZW2vmOA4vQvaR8ORibl8M(külső hivatkozás)

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete a honlapján ad tájékoztatást a járványhelyzet miatt elérhetővé vált igényes művekről a történelem iránt érdeklődők számára: https://tti.btk.mta.hu/?fbclid=IwAR10rJejwtsdjutlv4J7DMmyt2KxFfdOfxzbyZX98vREj6d27vnfQviy900(külső hivatkozás)

Kossuth Kiadó multimediaplaza.com nevű webáruházában számos ingyenes e-könyv érhető el regisztráció után: https://www.multimediaplaza.com/ekonyvek/szabadon_letoltheto(külső hivatkozás)

Zero Dollar Books
http://hundredzeros.com/(külső hivatkozás) – az óránként frissülő weboldal mindig bemutatja az Amazon virtuális áruház ingyenesen elérhető vagy nagyon nagy kedvezménnyel kapható (regisztrációt követően) e-könyveinek listáját. Angolul tudóknak érdemes rendszeresen felkeresni az oldalt, továbbá pontosabb (pl. műfaj szerinti) keresésnél ajánlott az Amazon https://www.amazon.com/(külső hivatkozás) oldalán is kutakodni. Sok szerző biztosít műveiből ingyenes mintát (pl. egy regénysorozat első részét) és gyakoriak a kedvezmények is az egyik legnagyobb angol nyelvű e-könyves webáruházban. Az e-könyvek az Amazon felhőalapú olvasófelületén és a letölthető multiplatform applikációján egyaránt olvashatók.

Getty Publications Virtual Library: 
https://www.getty.edu/publications/virtuallibrary/index.html(külső hivatkozás) – a Getty Kiadó letölthető művészeti témájú könyveinek gyűjteménye.

Internet Archive
https://archive.org/(külső hivatkozás) – nonprofit webarchívum (Wayback Machine: https://archive.org/web/(külső hivatkozás)) és elektronikus könyvtár (Open Library: https://openlibrary.org/(külső hivatkozás)). Utóbbiban tartalmak széles kínálata érhető el; a gyűjtemény példányait ingyenes regisztráció ellenében egyidejűleg egyetlen használó kölcsönözheti ki elektronikusan, és olvashatja a webes felületen kéthetes időtartamra, a szerzői jogi szabályozásnak megfelelően. Az Internet Archive állománya hatalmas mennyiségű, közkincsnek számító nem jogvédett tartalommal is kiegészül a közreműködő amerikai és európai könyvtárak és egyéb szervezetek jóvoltából. A járvány ideje alatt (előreláthatólag 2020. június 30-ig) távoktatási céllal több mint egymillió elektronikus könyvet tettek elérhetővé az Open Library felületén a National Emergency Library szolgáltatás keretében, az egyetlen személyre korlátozott hozzáférés feloldásával, a regisztrációs és elektronikus kölcsönzési szabályok betartása mellett: https://archive.org/details/nationalemergencylibrary(külső hivatkozás).

Open Culture
http://www.openculture.com/free_ebooks(külső hivatkozás) – mintegy 800 angol nyelvű mű érhető el elektronikusan, elsősorban ismert, klasszikus szerzők tollából (Jane Austentől Philip K. Dicken át Oscar Wilde-ig).

A Scribd online tartalomszolgáltató felületén 30 napos ingyenes próbaidőszakkal várják a felhasználókat: https://www.scribd.com/?lohp=2(külső hivatkozás).

A hazánkban már jól ismert elektronikus könyvtárak a #maradjotthon! kampányban is fontos szerepet töltenek be:

Digitális Irodalmi Akadémia 
(Petőfi Irodalmi Múzeum): https://pim.hu/hu/dia(külső hivatkozás)

Magyar Elektronikus Könyvtár 
(Országos Széchényi Könyvtár): http://mek.oszk.hu/

Digitális Tankönyvtár: https://dtk.tankonyvtar.hu/(külső hivatkozás)

A Könyvtári Intézet gondozásában működő Könyvtárak.hu portál Digitális könyvtárak menüpontja alatt az érdeklődők számos további elektronikus könyvtári tartalom gyűjteményét tekinthetik meg egy helyen: https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar(külső hivatkozás)

Ajánlónk végén a Pécsi Tudományegyetem egyetemi sportportáljára hívjuk fel a figyelmet, amely az otthoni táncra buzdít. A Digitális Táncterem kínálatában többek között latin freestyle tánc, alakformáló táncaerobik, valamint dolgozói  és szenior torna is megtalálható: https://egyetemisport.pte.hu/(külső hivatkozás).

Illusztráció forrása: https://pixabay.com/hu/photos/laptop-k%C3%A1v%C3%A9-kar-asztal-1205256/

www.ki.oszk.hu

Kapcsolódó képek