menu

  • 2020.04.07.

Vigyázat!

Csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből.

A rendőrség tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává:
A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel. Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket
a COVID19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő
óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.
Mindig tartsa szem előtt, hogy:
• A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.
• A vásárlás módjától függetlenül, mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.
• Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervek (pl.: önkormányzatok vagy a háziorvos) nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.
• A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos — személyes kontaktust mellőző — kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.
• Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe. Ez nemcsak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.
• Előzzük meg az ún. „unokázós” csalásokat. Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e amit mondtak!
• Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:
Tájékozódjon mindig hiteles forrásból a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.mk.gov.hu/ weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó képek