menu

  • 2020.03.10.

Tavaszi Családinfó

Gyerekként nem volt bajom a széllel. Sőt, örültem a lehetőségnek, hogy mehetek a közeli mezőgazdasági földeket összekötő utakra sárkányt eregetni.

Mindegy volt, hogy hasogatóan hideg vagy simogatóan meleg az a szellő, fújt és kész. Ma már nem rajongok a kora tavaszi hűvös fuvallatokért. Már nem elég érdekes számomra ez a játék, vagy kényelmesség kérdése lenne ez?

A tavaszi Családinfó készítése közben előkerülő témák és a címlapunk grafikája együttesen csalogatta elő belőlem a fenti kérdést. Amikor Kőhalmi Ferenccel, a világgal fütyülő bűvésszel készült interjú során beszélgettünk, ő azt mondta: „Azért érzed azt, hogy az előadásom alatt újra gyerek a felnőtt, mert játszik. Mert a felnőttek gyakran elfelejtenek játszani.” Játékos felnőttnek tartom magam, de mégis, a széllel ezek szerint tényleg elfelejtettem volna játszani?

Egy másik írásunkban, melyben a biztonságos kerékpáros közlekedésről szólunk, Györe Szabolcs, a Ceglédi Első Sor Kerékpáros Sportegyesület egyik alapítója szerint „Nem az a probléma, hogy sok az autó, hanem hogy adott távok leküzdésére rossz közlekedési eszközt választunk.” A beszélgetés közben kolléganőmmel egymásra néztünk, és néma pillantással nyugtáztuk: igen, mi is sokszor választjuk az autót akkor is, amikor nem azt lenne a célszerű. Nem csak a dermesztő szélben hagyjuk a bringát a tárolóban pihenni, és ülünk kocsiba, hogy elugorjunk a pékségbe kenyérért. Aztán érezzük a nap végén, hogy kevés volt a mozgásból, a levegőből… Elkényelmesedtünk? Igen, de változtatni szeretnénk. Nem azért, mert ha már ilyen cikkeket készítünk, akkor illene, hanem magunkért és gyerekeinkért. Hogy őket is minél kevesebb autós közé engedhessük kerékpárjaikkal az utakra.

Kilépni a komfortzónából, és tudatosan változtatni. Min múlik ez? Zubor Melisszát tizenévesen érintette meg a Hülyeség kora c. film, és ma ő a zero waste életmód egyik kecskeméti éllovasa. Nemcsak a saját háztartására figyel, előadásaival mások gondolkodását is formálja. Vegyünk példát a Zölden élni cikkünk főszereplőjéről, és éljünk mi is zöldebben! Pattanjunk két kerékre! Menjünk sárkányt eregetni! Helló tavasz!

UI: Hazaérve azért jól esik majd a kanapén lustálkodva olvasni is!
Itt a Családinfó…

Virág Henrietta, szerkesztő

Kapcsolódó képek