menu

  • 2020.03.10.

Sajtótájékoztató a koronavírusról

Az érintett szervek bevonásával tartott március 9-én sajtótájékoztatót dr. Csáky András polgármester a Városházán.

Fő témája a koronavírussal kapcsolatos helyzet volt. A tájékoztatón elhangzott: nincs koronavírus fertőzés Cegléden és térségében.

A polgármester úgy fogalmazott: az elmúlt napok hírei miatt gondolták úgy, hogy a vírus elleni közdelemben érintettekkel közösen stábot hívnak össze. “Ez a stáb lényegében a leképzése a Nemzeti Népegészségügyi Központ stábjának, csak városi szinten. A fő kérdés az, hogy közeleg egy háromnapos ünnep, március 15-ei nemzeti ünnepünk és ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi a teendő. A tájékoztatás szerint térségünket semmiféle veszély jelenleg nem fenyegeti. Korona vírusfertőzéses esetről nincs tudomása egyetlen egy hatóságnak sem.” Hozzátette: áttekintették azt, hogy mind az alapellátás, mind a járó-és fekvőbeteg ellátás teljes mértékben felkészült arra, hogy ha ilyen eset előfordulna, akkor azt megfelelő módon kezelni tudják. A polgármester egyúttal kérte a média munkatársak közreműködését a lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében. “A végkonklúziója az a mostani tanácskozásnak, hogy a mai nappal olyan adat nincs a birtokunkban, ami indokolná azt, hogy a március 15-ei ünnepségsorozatot ne tartsuk meg.” – zárta gondolatait dr. Csáky András.

Az egyeztetésen részt vett dr. Pusztai Dezső a Toldy Ferenc Kórház igazgatója is, aki arról tájékoztatott, mi a teendő ha a lakosok tüneteket észlelnek. “Azt kell mondjam, hogy az illetékes weboldalakat kell felkeresni illetve a médiában is hallható tanácsokat amiket újra és újra hallunk, azokat kell betartani. Az influenzafertőzéssel kapcsolatos vírus ismereteinket kell kicsit felfrissíteni illetve elmélyíteni. Nagyon fontos hogy a közösségi tereken való tartózkodást minimalizáljuk annyira, amennyire szükséges.” Hozzátette: érdemes kerülni a fizikai kontaktot, így az ölelést és kézfogást. De szólt a papírzsebkendők helyes és egyszeri használatáról is.

Nincs veszély Cegléden

“Tulajdonképpen ezek azok a szabályok, melyeket be kell tartani. Ha valakinek valamilyen tünete jelentkezik, az is fontos hogy ne rohanjon rögtön a háziorvosához, orvosi ügyeletre vagy a kórház sürgősségiére, hanem azokat a tüneteket, ahogyan említettem, hagyományos influenzás megbetegedés kapcsán tapasztal valaki, – végtagfájdalmai vannak, fejfájása, csillapíthatatlan magas láza – akkor is próbálja uralni ezeket a tüneteket. Feltétlen fontos hogy nem szabad antibiotikumot szedni, pláne orvos felírása nélkül. Ha sokáig fennáll ez a helyzet, esetünkben 3-5 napról van szó, akkor kell orvoshoz fordulni. Illetve ha felső légúti panaszok fokozódnak és nehézlégzés lép fel, akkor kell felkeresnünk az orvosokat.” – fogalmazott az igazgató és elmondta: fontos hogy tartsuk be ezeket a szabályokat és kiemelte továbbá, hogy mindenki őrizze meg a higgadtságát.

“Ahogy elhangzott, a térségben semmiféle kritikus helyzet nem áll fenn, innen a térségből diagnosztizált betegséget még nem sikerült igazolni, remélhetőleg ez a későbbiekben is így lesz. A kórház fel van készülve, amennyire fel lehet egy ilyen helyzetre készülni; megvan a katasztrófatervünk, reméljük, hogy fokozottabb lépéseket nem kell tennünk.” Végezetül arra kérte a lakosságot, hogy a bevezetett teljes látogatói tilalmat fogadják el és értsék meg, hiszen ez az ott levő betegek és dolgozók érdekében hozott olyan intézkedés, ami egyrészt a központi intézkedésekkel van összefüggésben, másrészt szükséges ahhoz, hogy biztosítsák a folyamatos betegellátást úgy, hogy ne tegyék ki az ottlevőket veszélyhelyzetnek.

Fotók: Szokolai Attila

www.cegled.hu

Kapcsolódó képek