menu

  • 2020.02.11.

Iskolai agresszió I.

A pedagógus ellen irányuló erőszakos viselkedés – Nem titok, sajnos a híradásokban is egyre többet hallunk arról, hogy az erőszakos magatartások száma növekszik az iskolákban,

különösen az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban.

A tanárok az előző éveknél agresszívabb tanulói viselkedésről számolnak be, ami a többi diákra és magára a tanárra is irányulhat, mind verbálisan, mind non-verbálisan, azaz tettlegességig fajulva. A pedagógusok tehetetlennek érzik magukat, féltik a saját és a többi diák testi épségét.

A pedagógusok a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az ellenük elkövetett fizikai, vagy bármilyen más erőszak büntetési tétele megegyezik a hivatalos személy (pl.:rendőr) elleni bűncselekmények büntetési tételével. 

Az iskolai agresszió problémakörét szoros összefogással lehet csak kezelni, melybe bele kell vonni a szülőt, a pedagógust, a gyermeket és szükség esetén szakembert is.

Javaslat az iskolának:

  • Az iskolának világos szabályokat kell megfogalmaznia a Házirendben. Írásba kell foglalni, hogy az egyes szabályok megsértése milyen felelősségre vonással jár az iskola részéről.
  • A diákokkal meg kell ismertetni a Házirendet, meg kell győződni arról, hogy megértette és elfogadja azt, és az év folyamán többször fel kell eleveníteni annak tartalmát!
  • A leírt szabályokat és szankciókat következetesen be kell tartatni!
  • Javasolt az illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel történő kapcsolatfelvétel, aki a megelőzés lehetőségeit illetően felvilágosítással tud szolgálni.

Ingyenesen hívható segélyhívó számok: 104, 105, 107, 112

         Pest Megyei Rendőr-főkapitányság  Bűnmegelőzési Osztály   

                                                                        

Kapcsolódó képek