menu

  • 2019.08.21.

XX. Nagykőrösi Arany-Napok

Nagykőrösi Arany-Napok 1935 óta…

A kultúra egy hatalmas ajándék, életünknek a legszebb földi lenyomata, de egyben felelősség is: őrizni és továbbadni kötelességünk.
Arany János a magyar kultúra sorsát mindig szívügyeként kezelte. Mi, kőrösiek szintén szívügyünknek tekintjük, hogy minden helyi és idelátogató érdeklődő számára szeptember második hétvégéjén színes programfüzér keretein belül megemlékezzünk és betekintést nyújtsunk munkásságába, életébe. Rendezvényünk természetesen nem merül ki az irodalmi nosztalgiában, minden kedves kikapcsolódni vágyó vendég talál nálunk kedvére való elfoglaltságot!
Gyönyörködhet a színpompás ruhában felvonulókban, vagy tartalmasabban megismerheti Toldi írójának életét. Ha netán a számtalan fellépő mellett kedve támad, akkor megpihenhet a Sör-kertben.
Ha az ízelítő meghozta kedvét, akkor ünnepeljünk együtt a magyar balladaköltészetet Nagykőrös szívében.

Részletes programleírás:

Szeptember 6. péntek, Hősök tere
9.00 – A rendezvényt megnyitja Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere
• 1368 diák jeleléssel mutatja be Arany János Toldi című művének, első versszakának, első sorát. Magyar Rekorderek kísérlet beállítása.
• Zala György szobrászművész születésének emlékére létrehozott vándorkiállítás megnyitó a Hősök terén. A kiállítást megnyitja: Horváth Ferenc a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke.

Szeptember 7. szombat, Cifrakert (Ceglédi út 21.)
10.00 Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére a XIX. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán, „Arany” városnéző kisvonat kíséretével. A felvonulást Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész vezeti. Indulás az Arany János utca 27. elől. Felvonul: Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium; Arany János Református Általános Iskola és Óvoda; Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete; Kecskeméti Táncegyüttes Vadhajtás Kamara Csoport;-kisér a Jó zenekar, Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Ceglédi Fúvószenekar, Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola Majorett Csoport és Sasvári Sándor Jásza Mari – díjas színművész. A felvonulást az Arany-városnéző Kisvonat zárja, amelyre bárki felszállhat. A felvonulók útközben többször megállnak és fúvószenekari, illetve néptáncbemutatót tartanak a lakosságnak, illetve tájékoztatókat hallhatunk a nagykőrösi Arany-emlékekről Rácz Péter, gyűjtő tolmácsolásában.

13.30 Sasvári Sándor Jászai Mari és EMeRTon – díjas színművész és lánya, Sasvári Léna előadása.
14.30 A 26. Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny területi díjátadója. Sztárvendég: Csengeri Attila EMeRTon – díjas musicalénekes. Esőhelyszín: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színházterme
16.00 Varga Miklós EMeRTon és Világ Magyarságáért – díjas, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művész előadása.
17.00 Pontiac zenekar koncertje.
Retro Party:
19:00-22:30
• Sub Bass Monster
• Frehs
• Hip-Hop Boyz és O.G. Duck
• Kerozin
• Ámokfutók
Cifrabuli:
22.30 Dj. Antonyo

Kísérő programok:
10.00-18.00 óra között

• Népi fajátszótér: fakörhinta, koronázó, sárkányűző, katicafogó.
• Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör: íjásztatás, karikás ostor és néptánc bemutató, hagyományőrző konyhabemutató, állatsimogató.
• MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egyenruha és fegyver bemutatója.
• Arany-városnéző kisvonat az Arany-út vonalán.
• Magyar Posta kitelepülése és a rendezvény logójával ellátott képeslapok bélyegzése. A nap folyamán képeslapokat, lehet vásárolni.
• Greznár Vidámpark az Ifjúsági Pályán.

Szeptember 8. vasárnap, Cifrakert (Ceglédi út 21.)

8.00 Polgárrá fogadási ünnepség.
Arany János városának polgárrá fogadási ünnepsége. Az elmúlt évben született nagykőrösi csecsemőket a város polgármestere ünnepélyes keretek között a város polgárává fogadja.

• Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármesterének köszöntője
• Fogadalomtétel
• Ecsedi Péter énekművész ünnepi műsora
• Ajándékok átadása
• Sorsolás

10.00 Nagykőrös Szépe verseny döntője.

10.00 -13.00 A Kőrösi Nagy Sportágválasztó.
Az érdeklődők találkozhatnak többek között: labdarúgás, rögbi, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, MediBall, boksz, cselgáncs, harcművészeti bemutatók, valamint különböző birkózó és akrobatikus torna csoportok, fitnesz és testépítő csapatok tagjaival, képviselőivel. A Sportágválasztó célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges életmód fontosságára. A rendezvény a gyakorlatban tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy minél többen egyesületi kereteken belül sportoljanak a városban.

Egy – egy helyszínen a mozgásos – sportos feladat teljesítését követően pecsétet adunk, amelyet egy kártyán kell gyűjteni a rendezvény ideje alatt. Aki az összes helyszínről összegyűjti a pecséteket és a betelt kártyát leadja a Rendezői sátorban, az ajándékcsomagot kap a készlet erejéig.

13.00 Kőrösi tánc-és sportegyesületek bemutatója.
• Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Hip – Hop tánccsoportja
• Relevé Táncegyesület
• Grapevine Tánciskola
• L – Dance Group

14.00 Nagykőrös Szépe verseny eredményhirdetése.

15.00 Szandi EMeRTon – díjas énekesnő műsora.

16.00 Nagykőrös című könyv bemutatója
A könyv Papp Elek Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett fotográfus képeiből készült. A kiadványt L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke szerkesztette.
A vendégeket köszönti: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.
A könyvet bemutatja: L. Simon László.
Helyszín: Svájci Ház

16.00 Bartha Tóni Bábszínháza bemutatja: Paprika Jancsi
Helyszín: a Magyar Hagyományőrző Faművesek mellett
17.00 Nagykőrösiek Nagykőrösért Díjátadó
17.30 Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes műsora.
18.00 Rocklegendák – élő koncert a rock műfaj hazai és nemzetközi megteremtőit mutatja be számos ikonikus zenekar és rocklegendán keresztül. Közreműködik: Bordás József dob, és Baricz Gergő ének.
20.30 Szikora Róbert és az R-GO élő koncert.

Kisérő programok
10.00-18.00 óra között

• Népi fajátszótér: fakörhinta, koronázó, sárkányűző, katicafogó.
• Emlékfényképek készítése Kádár Ferkó Fotószínházának közreműködésével.
• Hagyományőrzők utcája: látványkovácsolás, fafaragás.
• Készíts emléket fából! – interaktív faműves gyermekprogramok a -Magyar Hagyományőrző Faművesek közreműködésével.
• Bartha Tóni Csúzlizdája
• UTAZÁS A MÚLTBA – lovas fogatos barangolás Nagykőrös szívében, Bezzegh István közreműködésével. Minden órában lovas fogat indul a Cifra Csárda elől. A fogat az Arany-út vonalán közlekedik.
• Greznár Vidámpark az Ifjúsági Pályán.

időpont : 2019. szeptember 6-7-8. péntek, szombat, vasárnap
helyszín: 2750 Nagykőrös, Cifrakert (Ceglédi út 21.)
A rendezvény fővédnöke: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere
A rendezvény szervezője: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, 2750 Nagykőrös Szabadság tér 7.,

A látogató a rendezvényen való részvétellel elfogadja a rendezvény házirendjét, amelyről a helyszínen és a rendezvény honlapján tájékozódhat.
A rendezvény a Magyar Fesztiválszövetség tagja.
A rendezvényt támogatja:
Nagykőrös Város Önkormányzata
Nagykőrös Városért Közalapítvány
Nemzeti Kulturális Alap

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

A rendezvényről hang- és képfelvétel készül. A Résztvevő a rendezvényen való részvételével – minden további megkérdezése nélkül – előzetesen és kifejezetten hozzájárulását adja a Résztvevő arcának, megjelenésének, megnyilvánulásainak rögzítéséhez és közléséhez a Rendezvényen a Szervező vagy a Szervező által megbízott szakember által történő hang és/vagy fényképfelvétel készítése által. A Résztvevő kizárólag kifejezett beleegyezésével nevezhető meg. Amennyiben a Résztvevő közszereplőnek minősül, úgy a beleegyezése nélkül is megnevezhető. A felvételeket a szervező felhasználhatja a marketing tevékenysége során.

Kapcsolódó képek