menu

  • 2019.06.12.

A ráérő idő élvezete – rakukerámia kurzus

Különleges technikával ismerkedhetnek meg kezdők és haladók egyaránt rakukerámia kurzusunkon, Bollin Katalin keramikus művész vezetésével.

A raku nemcsak egy technológia, filozófia is, mely a zen buddhizmuson alapszik és szorosan kötődik a tradicionális japán teaszertartásokhoz. A szó jelentése: „a ráérő idő élvezete”. A kerámiák letisztultsága és művészi, de egyszerű kivitelezése a zen filozófia alapelveit tükrözik. Céljuk az, hogy betekintést nyújtsanak a dolgok valódi természetébe.

A rakukerámiák készítése mindig izgalmas és megjósolhatatlan, minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen. Letisztultság és természetesség jellemzi őket. A rakukerámiák mindig kézzel készülnek, egyfajta meditatív állapotban. Úgy tartják, hogy egy raku tárgyat szemlélve, megláthatjuk saját lelkünket és létünk értelmét. A raku technikában mind a négy őselemnek fontos szerep jut. Egy teljes Föld – Tűz – Levegő – Víz kör teszi őket lenyűgözően harmonikussá. A kerámia Földből és fém-oxidokból épül fel. Az agyagot és a mázakat Tűz égeti ki a kemencében. Onnan vörösen izzva faforgácsba vagy más éghető anyagba kerülnek, itt zajlik le az oxidokban gazdag mázak átalakulása. A Levegő változó oxigénszintje alakítja a felületek változatos mintáit. A folyamat Vízbe merítéssel zárul.

Maximális létszám: 12 fő

Időpontok:
• július 6-7. és 12. 14-20 óráig,
• július 8-12. 17-20 óráig, 12-én 14-20 óráig

Részvételi díj: 30 000 Ft (4 x 3 óra + 1 x 6 óra), amely tartalmazza a szükséges alapanyagokat is.

Jelentkezés, további információ:
telefonon: Megyeri Katalin 20/210-5221,
Scheffer Krisztina 30/913-0771
e-mailben: flowersmuhely@gmail.com

Kapcsolódó képek