menu

  • 2018.10.08.

Don Ouijote Cegléden

Nemzetközi hírnevű Nagy László Lázár grafikusművész  megnyíló kiállításán megismerhetjük az elmúlt fél évszázados munkásságát, de eddig még kiállításon nem szereplő 2018-as új alkotásokkal is találkozhatunk.

2018. október 11. csütörtök, 17:00–20:00

Ceglédi Galéria
Kossuth tér 5/a., Cegléd, 2700

Új művek és keresztmetszet Nagy László Lázár grafikusművésztől.

Köszöntőt mond: Kozma Attiláné Galéria vezető
Megnyitja: Juhász István c. főiskolai tanár, egyetemi docens

„Nagy László Lázár kisgrafikai világa” című kötetet bemutatja Vasné dr. Tóth Kornélia, a kötet szerzője.

Az ingyenes tárlat november 10-ig látogatható.

Nagy László Lázár (1935-) művészi pályafutása fél évszázaddal ezelőtt indult. A technikai tudást alkalmazott grafikusként sajátította el. Legfontosabb mestereinek Kopasz Mártát és Varga Lajos Nándort tekinti.

Művészetének gerincét kisgrafikái adják (linó- és fametszet, rézmetszet, rézkarc), hétszázat meghaladó az e körben készített alkotásainak száma, e mellett számos alkalmi grafikát (például okleveleket), olajfestményt, akvarellt, fafaragást, éremtervet is készített, de könyvillusztrációk, sőt karikatúrák is jegyzik nevét. Opuszainak számát nehéz lenne felmérni.

Nemzetközi hírnevet donquijotes ex librisei hoztak számára. Sajátossága e kisgrafikáknak, hogy Don Quijotét nem a regény történéseivel ábrázolja, hanem attól eltérő, sokszor mai környezetben jeleníti meg. Az erkölcsi mondanivalóban viszont általában hű marad Cervantes művéhez. Közel negyven ilyen ex librist készített.

Számos hazai és más országbeli kötetben is szerepeltetik alkotásait. A dán Frederijshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling 2015-ben László Lázár Nagy & Don Quixote címmel önálló kiadványban mutatta be – három nyelven – a művészt, számos grafikával illusztrálva az ismertetést. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó közös gondozásában 2016-ban megjelent Ex libris és képkultúra c. kötetben szerepelt számos alkotása, illetve 2015-ben a Portugáliában kiadott Contemporary International Ex-Libris Artists c. kötetben is szerepelt. Az utóbbiban nyolc oldalon szerepelnek művei, sőt a kötet címlapján is az ő Don Quijote-képe (Hazafelé) szerepel. Legutóbb 2018-ban jelent meg a „Nagy László Lázár kisgrafikai világa” című kötet, amelyet Vasné dr. Tóth Kornélia írt, illetve szerkesztett, és az Országos Széchényi Könyvtár adott ki

Magyarországon és szerte a világban több, mint háromszáz kiállításon mutatták be alkotásait. Művészetét számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, ebben Cegléd városa különösen élen járt.

A most megnyíló kiállításon keresztmetszetet kaphatunk az elmúlt fél évszázadról, de ennél is fontosabb, hogy – alkotókedvét bizonyítva – új donquijotés tollrajzokat készített. Ezek a művek nem szerepeltek még kiállításon, mind 2018-as új alkotás.
/dr. Juhász István/

Kapcsolódó képek