menu

  • 2018.02.13.

Hősképzés-mentsünk életet! HELYESBÍTÉS

HELYESBÍTÉS!!! Kedves Olvasóink! 2018. február 12-én megjelent számunkban az első oldalon található cikkünkben tévesen jelent Lovas Ottó a ceglédi mentőállomás vezetőjének közleménye.

Lovas Ottó felhívta a figyelmet, hogy 15 szívkompresszió helyett a ma elfogadott helyes szívmasszázs: 30 szívkompresszió és két lélegeztetés.

Naponta 70-80 embernek áll meg a szíve Magyarországon és csak egy százalékuknál kezdik meg a hozzátartozók vagy a körülöttük lévők az újraélesztést. Pedig akár életet is menthetünk, ha tudjuk hogyan kell szakszerűen szívmasszázst végezni. Az Országos Mentőszolgálat úgynevezett hősképzést indított, vagyis a megyeszékhelyek mentőállomásain havonta egyszer fogadják az érdeklődőket és megtanítják nekik az újraélesztést. A ceglédi mentőállomáson is van erre lehetőség, az állomásvezetővel, Lovas Ottóval kell időpontot egyeztetni.

A Vöröskereszt rendszeresen szervez elsősegélynyújtó versenyeket szerte az országban. A feladatok között első helyen van az újraélesztési technika bemutatása. A gyerekek minél fiatalabb korban kezdik megtanulni a szakszerű szívmasszázst, annál nagyobb eséllyel tudnak gyorsan reagálni, segíteni egy-egy helyzetben. A segítség sok esetben pedig akár életmentő lehet. Magyarországon naponta átlagosan 80 embernek áll meg a szíve, vagyis évente 25 ezer embernek, és csak töredéküknél kezdik el a körülöttük lévők újraéleszteni. Elsősorban azért, mert félnek. Félnek, hogy még nagyobb bajt okoznak, pedig ez egyáltalán nem így van. A szívmegállást szenvedett ember csak nyerhet azzal, ha megpróbálunk segíteni.

Lovas Ottó a ceglédi mentőállomás vezető úgy fogalmaz: “A legrosszabb újraélesztési kísérlet is jobb, mint a semmi Az életműködések megszűnése után öt perce van arra az agysejteknek, hogy még életben maradjanak. Öt perc után visszafordíthatatlan elváltozás következik be. Tehát mi nem azt várjuk, hogy támasszák fel ezt az eddig nem élő embert, hanem adjanak plusz időt, tehát nyújtsák meg ezt az öt perces időtartamot azzal, hogy keringetik a vért, illetve némi oxigént belefújva még ezt a vért is telítik.”

Lovas Ottó a próbababán is bemutatta a szakszerű szívmasszázst. 30 szívkompresszió és utána két lélegeztetés-ezzel már nagyon sokat segíthetünk. A technikát mostantól bárki megtanulhatja a szakemberektől, az Országos Mentőszolgálat ugyanis úgynevezett hősképzést indított. A megyeszékhelyek mentőállomásain havonta egyszer fogadják az érdeklődőket, megtanítják nekik a szívmasszázst. Cegléd ugyan nem megyeszékhely, de itt is van lehetőség minderre-mondta Lovas Ottó.

“Nálunk nincs ilyen szervezetten, de akár az én hivatali telefonszámomon is ha valaki bejelentkezik tudunk időpontot egyeztetni arra, hogy ő itt megtanulja, megnézhesse, hogy mit kell csinálni.”
– mondta a mentőállomás vezetője.

Az érdeklődők az alábbi telefonszámot hívhatják
a hősképzésre időpont egyeztetés céljából: 06-20-264-2940 A mobiltelefon is segíthet: az ún. SzívCity applikáció még a kompresszió ritmusát is megadja. Ezzel az alkalmázással bárki, aki indíttatást érez az újraélesztéshez, riasztást kap a mobiljára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség.

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó képek