menu

  • 2016.12.14.

Fotósarok a Tékaféban – a második vendég Eifert János volt

Eifert János fotóművész volt a Városi Könyvtár vendége. A fotográfussal Markovics Ferenc beszélgetett, nem csak fotókról, de sok minden másról is. De természetesen a közönség ízelítőt láthatott abból az életműből is, amiben valóban szinte minden téma megtalálható és egy-egy kép születésének körülményeiről is mesét a kiváló fotográfus.

Második állomásához érkezett a Fotósarok sorozat. A hat vendég közül a második Eifert János volt, aki 1960 és 1977 között a Honvéd Együttes hivatásos táncosa volt. A fényképezést 1968-ban kezdte, külföldi turnéi során. 1977-ben a Lobogó, majd 1978 és 1988 között a Búvár című lapnál dolgozott fotóriporterként. Ezt követően 1991-92-ben a Képes Extra, 1991-93-ban a BOOM képszerkesztője volt valamint, az Új Tükör, a Népművelés, a Muzsika, a Világ Ifjúsága és más lapok külső munkatársa. A Magyar Fotóművészek Szövetsége szakkollégiumának, mesterkurzusának vezető tanára. Igazán sokoldalú fotográfus tehát.

“Például azt, hogy autonóm fotóművész, ezt én kicsit kínomban ragasztottam rá, mert olyan sokoldalú – fotóriporter, természetfotós, volt az egyesületünk elnöke, azon kívül számos újságnak dolgozott.” – mondta el Markovics Ferenc fotóművész. Megszámlálhatatlan fotói közül többet el is hozott a találkozóra. És arról is mesélt Eifert János: nem mindig egy adott pillanatban születik a fotó. Van, hogy egy fél élet is eltelik, míg elkészül.

“50 évvel ezelőtt megszületett a fejemben egy kép és évtizedeket kellett várni, hogy pont az a típusú ember, pont az a karakter megjelenjen.” – mondta el Eifert János. Ilyen például a Kertész keze című fotó. Nem csak a fotózás témaválasztásáról, hanem annak technikai hátteréről is sokat megtudhattak tehát a Tékaféba látogatók.

fotosarok05 fotosarok04 fotosarok03 fotosarok02 fotosarok01

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó képek