menu

  • 2016.11.08.

Ceglédi siker a Disney-nél

A The Walt Disney Company Kelet-európai régiós vezetősége minden évben tart a legfontosabb partnereinek egy “Disney Napot”,amikor bemutatják a következő 1-2 év terveit. Itt ismertetik, hogy milyen filmek, sorozatok várhatóak a Disney-től és a hozzátartozó nagy cégektől, mint a szuperhősös világot “uraló” Marvel vagy a Star Wars világát kiépítő és ellenőrző Lucasfilm.

Idén díjazták is a partnereket, például a legjobb Star Wars kampányt lefolytató tejtermelő/csomagoló céget, vagy a legjobb ruházati termékcsaládot kialakító vállalatot, és ezen belül átadtak egy fődíjat “A 2016-os év legfontosabb licenc-üzletági partnerének”.

disney-2016-45
Ezt kapta meg a Kolibri Könyvkiadó 2016 októberében.

Fontos megjegyezni, hogy a Disney-nél, mint sok nagyvállalatnál, az üzleti év októbertől szeptemberig tart, ezért kaptuk meg a 2016-os év díját már most, mert ez valójában a 2015. október 1-től 2016. szeptember 30-ig tartó gazdasági évre vonatkozik.

Az indok, amiért a díjat a kiadó kapta: 2014-ben, amikor a korábbi Disney-könyvekkel foglalkozó kiadó megszűnt, nulláról kellett felépíteni a Disney könyveket megjelentető kiadót. Én ezért költöztem haza, ez volt a feladatom. Emellett persze titkon azt is reméltem, hogy meg tudom szerezni a Kolibrinek a szintén Disney tulajdonú Star Wars könyvek jogait is, ami hosszú tárgyalások után sikerült is 2015. január 1-től.

Az első bő egy évben szinte egyszemélyes szerkesztőségként készítettem a könyveket, Disney és Star Wars vonalon egyaránt. Ez a díj az én személyes elismerésem is, hiszen a kapcsolattartás, tervezés, kereskedelmi aktivitások mellett sokszor én fordítottam, de minimum én szerkesztettem, felügyeltem minden egyes könyvet.

Már a 2015-ös gazdasági év is bíztató volt, de a 2016-os év minden, a Disney által remélt eredményt felülmúlt, mivel 68 %-os növekedést értem el a könyvpiacon egy éves működés után, és elértem a korábban 25 évig működő, megszűnt Egmont kiadó csúcsévének forgalmát. Üzleti szempontból 5-10 %-os éves növekedés esetén már önfeledten ünnepelnek a gazdasági társaságok bármilyen szektorban. Jól látható tehát, hogy mennyivel erőteljesebb volt a Kolibri Kiadó hozzám tartozó, úgynevezett Licenc-üzletágának a sikere, mint egy átlagos növekedést produkáló cégé. Persze lehetne azt mondani, hogy a semminél minden több, de itt nem csak erről volt szó, hiszen nem csak ilyen mértékű növekedést értem el a 2015-ös szinthez képest, hanem kitöltöttem azt a piaci rést is, amit a korábbi kiadó hagyott maga után, de nem csak a forgalom, hanem címszám és példányszám, valamint jelentőség tekintetében is.

Mára megváltozott a helyzet kicsit, mivel a cégcsoport legdinamikusabb növekvő kiadójaként vannak már munkatársaim, akiket irányíthatok, így nekem valóban csak az igazgatói feladatokkal kell foglalkoznom.

Ez a díj ennek az elmúlt, “őrült” és hajtós másfél-két évnek a jutalma, mostantól úgy kell dolgoznunk, hogy jövőre is megkaphassuk az elismerést.

Pap Zoltán (érettségi éve: 1996) kiadóigazgató
Kolibri Könyvkiadó

Forrás: Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium facebook oldala.

Kapcsolódó képek