menu

  • 2016.10.28.

’56 emlékpad avatás

Emlékpadot avattak az évfordulón

A gimnáziumban tartott ünnepség után adták át azt az emlékpadot, amit az 1956-os Emlékbizottság által kiírt “Büszkeségpontok” pályázatnak köszönhetően sikerült elkészíttetnie a városnak. A büszkeségpont, az “emlékpad” a rajta elhelyezett lyukas zászlóval és diáksapkával nem csak emléket állít, de helyet teremt a megemlékezéshez, alkalmat ad a mai fiataloknak a múlt felidézésére – hangzott el az avatáson. A padra a műtárgyakat Szabó György Munkácsy-díjas szobrászművész készítette.

Az 1956-os forradalom ceglédi fordulatában komoly kezdeményezői szerepet vállaltak a ceglédi és nem ceglédi diákok. A gimnázium Rákóczi úti épülete és az akkori kollégium Széchenyi úti otthona jelentette azt a bázist, ahol a fiatalok és tanáraik 1956 októberében gyűléseken, megbeszéléseken vettek részt. Ezekről a helyekről indult el az a felvonulás, amely 1956. október 26-án a forradalom helyi győzelméhez hozzásegítette a városlakókat. És ezért kapott helyett az emlékpad a Gimnázium előtt. Ünnepi beszédében Földi László országgyűlési képviselő elsőként John Fitzgerald Kennedy szavait idézte: “1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt.”

“E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt. Bármilyen kicsi is a siker esélye és bármily nagy is az áldozat, amit követel. Tisztelt emlékezők. Kennedy után felmerülhet a kérdés bennünk, hogy mi miért nem tudunk ilyen módon emlékezni. Miért nem tudunk ilyen módon gondolni saját szabadságunkra.” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Néhány évtizede még elhazudták a történelmet. Visszaemlékezhetnek sokan, hogyan tanították ellenforradalomként az ’56-os eseményeket. Nagyon sokan úgy nőttek fel, hogy nem sokat hallottak 1956 valós tartalmáról, valós történelméről. Ahhoz a szülőknek kellett otthon hozzátenni, de ők is félve tették. Emlékeznünk kell azokra a napokra és büszkének lenni. “Mindig büszke voltam és vagyok, mióta Cegléden élek azokra az emberekre, akik példaként szolgálhatnak hazaszeretetből, odaadásból, a közösségért való odaadásból, példaként szolgálhatnak emberségből.”

Fontos, hogy tiszta képünk legyen erről a korszakról és fontos, hogy ez az emlékpad az ifjúságot is emlékezteti mindazokra, akikre büszkék lehetünk – ezért is fontos, hogy elkészülhetett ez az emlékpad.

emlekpad-8 emlekpad-7 emlekpad-6 emlekpad-5
emlekpad-4 emlekpad-3 emlekpad-2 emlekpad-1

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó képek