menu

  • 2016.08.22.

A Magyar Fotográfia Napja

Meghívó

a Magyar Fotográfia napja központi ünnepségére a ceglédi Kossuth Múzeumba
Időpont: 2016. augusztus 27-én 11 órára
Helyszín: 2700 Cegléd, Múzeum utca 5.

Köszöntőt mond Reznák Erzsébet múzeumigazgató
FOTO-HUGARIKUM 2016 kiállítás és könyvbemutató

Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja 2015 és az Év Fotográfusa 2015 cím átadása.

MAFOSZ és FIAP fotóművészeti diplomák átadása.

I. Media Markt Magyar Fotográfia Napi Fotópályázatának díjátadása.

2016.08.27. MAFOSZ szalon

A „Magyar Tudós Társaság Évkönyvei” című kiadvány ötödik kötete a szokásnak megfelelően részletesen beszámolt a tiszteletreméltó egyesület minden eseményéről. Itt olvasható a XI. „nagy gyűlés” egyik apró híre is. „Vállas Antal Daguerre-féle fénykép mutatványa” – így szól az a bejegyzés, amely elsőként adott hírt a később korszakalkotónak bizonyult találmány magyarországi megjelenéséről.
Vállas Antal eredetileg „számtudománnyal” (matematikával) foglalkozott, de kortársaihoz hasonlóan ő is széleskörű érdeklődéssel figyelte az akkori világot; legalábbis ez derül ki a fentebb emlegetett kiadványból, mely szerint ugyanebben az évben értekezést írt például a napfogyatkozásról.
Ugyancsak a Tudós Társaság Mathetmatica osztályának volt a tagja az a Nagy Károly, aki Vállasnak segédkezett a fényképészeti bemutatónál. Ő vásárolta meg ugyanis azt a felszerelést, amely nélkül nem jöhetett volna létre a kísérlet. A saját korában ugyancsak polihisztorként ismert Nagy valószínű, hogy személyesen is érdeklődött az újszerű találmány iránt, hiszen az az ő munkássága számára szintén új lehetőséget jelentett.
A régi leírás szerint a pesti nemzeti kaszinóban szervezték meg a bemutatót. Vállas Antal az épület egyik, Dunára néző ablaknál helyezte el a „fényképezőgépet” és így örökítette meg a Dunát, majd a királyi várat. Bár a felvételek időközben elvesztek, a magyar fénykép „születésnapja” óta e világraszóló találmány jóvoltából új korszak kezdődött el a mi országunkban is.

A találmány atyja és névadója a francia Louis-Jacques-Mandé Daguerre volt, aki 1839-ben hozta nyilvánosságra Párizsban a később róla elnevezett technikai eljárást. Bár minden, általa készített dagerrotípia még csak egyetlen példányban létezett, a szenzációs találmány a számtalan újítónak köszönhetően az idők folyamán újabb meghatározó felfedezésekkel gyarapodott és minden kétséget kizáróan valóban kiérdemelte a történelmi jelzőt.
Dagerrotípia már régen sehol nem készül, a néhány meglévő darab éppen ezért minden magán- és közgyűjteménynek a féltve őrzött darabjai közé tartozik. A Magyar Fotográfia Napja azonban emlékeztet mindazokra, akik a ma fényképnek nevezett, világraszóló találmány segítségével hozzájárultak ahhoz, hogy megváltozzon az egész emberiség múltja, jelene és jövője.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (a MAFOSZ-nak) a kezdeményezésére 2003 óta tartanak rendezvényeket a Magyar Fotográfia Napja tiszteletére szerte az országban. A központi ünnepséget és a „Fotó – Hungarikum 2016” című kiállítás megnyitóját 2016. augusztus 27-én a Kossuth Múzeumban tartják. Az idei eseményre mindenkit szeretettel várnak a rendezők.

Kapcsolódó képek