menu

  • 2016.05.24.

Víziók – Búvárfotó kiállítás

Korallzátonyok, tisztogató halak, cápák

Korallzátonyok, tisztogató halak, cápák – búvárfotókból nyílt kiállítás a gimnáziumban. A Vörös- és Adriai-tenger élővilágát bemutató képsorozatot a számos fotós kitüntetéssel rendelkezdő Előd László fényképész és búvárfotós készítette. László már 20 éve hódol a szenvedélyének, rengeteg helyen merült már víz alá.

capa-buvar-foto-2016-21

korall-buvar-foto-2016-21

capa2-buvar-foto-2016-21

korall2-buvar-foto-2016-21

halak-buvar-foto-2016-21

Előd László 22 éves korában került először tenger közelbe az egyik nyaralás során. Már akkor különös késztetést érzett afelé, hogy a tenger mélyére lásson. Pár évvel később vett egy búvármaszkot és szabad tüdővel merült a víz alá. ,,Utána 97-ben sikerült találnom egy búvár csapatot, akik foglalkoztak oktatással és akkor elvégeztem náluk a tanfolyamot. Ezek után gyakorlatilag a harmadik merülésen már béreltem egy fényképezőgépet, és utána egy fél év múlva egy ilyen plexi házilag barkácsolt tokot gyártattam egy ismerősömmel.” – mondta el Előd László.

A kezdeti próbálkozások után László minden szükséges kiegészítőt megvásárolt a búvárfotózáshoz és teljes felszereléssel folytatta tovább az útját. ,,Nagylátós vagyok, tehát én szeretem megmutatni azt, hogy egyáltalán hogy néz ki az egész víz alatti világ. Nem csak az élőlényeket, mint a makrófotósok. És még ezen belül is egy kicsit furcsább vagyok, mert nagyon szeretem a búvárkodást is, nemcsak magát a természet képeket. Úgy hogy én nagyon szívesen ábrázolom a búvárt is, ahogy megjelenik a háttérben.” – tette hozzá a fényképész.

A búvárfotósnak olykor izgalmakkal teli az alámerülés. Egyszer az egyik zátonynál a cápafotózás során nem sokon múlott László élete. Három cápa vette körül, és ahogy visszaúszott volna a hajóhoz már egyből rátámadtak. ,,Ha elkezdünk pánikolni rögtön áldozati státuszba kerülünk és beindul a cápa ragadozóösztöne. Folyamatosan sodródtam el a hajótól. Hat perc múlva már éreztem, hogy nagyon messze vagyok. És akkor az egyik cápát, amelyik nagyon közel úszott hozzám, orrba vágtam és arrébb ment. Utána gyorsan segítségért indultam a felszínre.” – mesélt a fotós.

A tárlat címe: Víziók, mellyel a fotós szeretné érzékeltetni, hogy nem csak lefényképez egy élőlényt.
A színekkel, beállításokkal és fényekkel művészi szintre emeli a képeket.

A kiállítás május 31-ig látogatható a gimnázium dísztermében.

Forrás: ctv.hu

Kapcsolódó képek