menu

  • 2015.07.29.

Cegléden a XVI. – Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép-magyarországi Tárlata

A ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár ad helyet a kiemelt jelentőségű XVI. – Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép-magyarországi Tárlatának.

Időpont: 2015. augusztus 15-től szeptember 17-ig

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Hagyományok Házával, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetségével ez év elején kiállításra hívta a Közép-magyarországi régióban élő (Pest megye és Budapest) tárgyalkotó népművészeket, alkotó közösségeket.

152 tárgyalkotó, közel ezer tárggyal jelentkezett a pályázati felhívásra. A pályázaton a tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek valamennyi ágában részt lehetett venni egyedi alkotásokkal, tárgy-együttesekkel.

A benyújtott alkotásokat Cegléden bírálja a szakmai zsűri. Csupor István etnográfus, főmuzeológus, Győri Balázs bútorkészítő, népi iparművész; Dr. Illés Károlyné hímző, népi iparművész, Népművészet Mestere¸ Kiss Gabriella gyöngyfűző, népi iparművész és a népművészet ifjú mestere és Lőrincz Etel szövő, textiltervező iparművész válogatja majd ki a tárgyakat, amelyek nagyobb része a regionális tárlaton kisebb része pedig a Néprajzi Múzeumban képviseli majd Pest megyét és a Fővárost.

A XVI. – Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás Közép–Magyarországi Tárlatának ünnepélyes megnyitója 2015. augusztus 15-én 16 órakor lesz a ceglédi Kossuth Művelődési Központ Kamaratermében.

Az alkotókat és a vendégeket fogadja: Dénes-Varga Zsuzsa, a Nemzet Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának vezetője és Koglerné Hernádi Ágnes, a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.
A vendégeket köszönti: Takáts László, Cegléd város polgármestere.
Köszöntőt mond: Török István, Pest Megyei Közgyűlése Értéktár Bizottságának elnöke.
A Kiállítást megnyitja: Dombi Ildikó a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Módszertani Főosztályának vezetője
A kiállítás kurátora: Kecskés József népművelő

Közreműködnek helyi és térségi népdalénekesek, népzenészek.

A kiállítás létrejöttéért köszönet illeti:
Nemzeti Kulturális Alap
Cegléd Város Önkormányzata
Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár
Ceglédi Alkotók Egyesülete
Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete
Fóti Népművészeti Szakiskola

Kapcsolódó képek