menu

  • 2015.04.09.

Cegléden is beélesítették az új trafipaxokat

Megérkezett Ceglédre is az új trafipax rendszer.

Az eszköz járműből és állványról is működtethető, ám minden esetben jól látható helyen ellenőriznek majd vele a rendőrök.
Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.

A tesztüzem után, március 26-a óta már élesben működnek a hivatalosan: változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontoknak nevezett eszközök. Ezek a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat első elemei. Azt szeretnék elérni, a közlekedők tartsák be mind a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó, mind a többi közlekedési szabályt.

„Négy alapfunkcióval rendelkezik, amelyek már most is működnek. Az egyik alapfunkciója a haladási sebességmérés. De van még a forgalomszámlálás, torlódásfigyelés és a rendszámfelismerés alapfunkcióként. Ezt követi majd a harmadik negyedévben éles üzemben történő behelyezése a kilenc kiegészítő funkciónak. Ez lesz például a biztonsági öv használatának figyelése, vagy éppen a buszsáv használatának figyelése.” – mondta el Dr. Ménkű Szilvia, megyei közlekedésrendészeti osztályvezető.

Az eszközök a sebességellenőrzésen kívül tehát a közlekedésrendészeti munkát is támogatják, a harmadik negyedévben induló új funkciók pedig a közlekedésbiztonságot veszélyeztető szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni és az eljárások lefolytatásához továbbítani. Az eszközök folyamatosan szolgálatban lesznek, jól látható helyen.

„Ezzel a rendszerrel mi jól látható helyen, balesetveszélyes útszakaszokon leszünk jelen. Állványról illetve szolgálati gépkocsiból működtetjük, tehát teljesen jól látható módon, nem elbújtan.” – tette hozzá Dr. Ménkű Szilvia. A közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta: a rendőrség célja az új rendszerrel nem a büntetés, hanem a balesetek számának csökkentése.

Forrás: cegledinfo.hu

Kapcsolódó képek