menu

  • 2015.01.29.

Az osztrák, német élet és munkavállalás ABC-je

Munkakeresés Ausztriában és Németországban

Németország

A gyáripar a második legnagyobb munkateremtő Németországban. A létszámot és a cégek számát tekintve a legjelentősebb szektorok a fémipar, gépészet, computer-ipar, élelmiszer ipar, dohánygyártás. A mezőgazdaság másodlagos szerepet játszik a munkavállalás szempontjából.

Legnagyobb munkaadók: Allianz, Deutsche Bank, E.ON, Daimler AG, Deutsche Telekom, Siemens, RWE, Münchener Rück, Deutsche Post, BASF, BMW, Volkswagen, Commerzbank és a gyógyszergyártó Bayer (lásd még Függelék: Legnagyobb munkaadók)

A legjobb munkavállalási kilátások a következő szektorokban vannak: üzleti szolgáltatások, egészség és szociális ellátás, idegenforgalom, vendéglátás (hotel és étterem), valamint a sport és szabadidőhöz kapcsolódó szolgáltatások.

A gyáripar területén szintén javulnak a munkavállalási esélyek, különösen a diplomás, valamint a képzetlen munkaerő iránti kereslet nőtt.

A szezonális munkaerőre a mezőgazdaság területén van a leginkább szükség.
Takarító személyzet, villanyszerelő, korház személyzet, sofőr, géplakatos, egészségügyi szakember, szakások, raktározási menedzser, szállítmányozási dolgozók, könyvelők, IT szakemberek szintén keresettek. Irodai dolgozók, kereskedelmi munkavállalóknak az építőiparban is jó kilátásaik vannak a munkahely találásban. Üzemi dolgozók, gépkezelők valamint gazdaságban dolgozókra is szükség van. Szakemberekből szintén igen nagy a hiány. Például hajózási társaságok képzett menedzsment munkatársakat (fedélzeti tisztek, mérnök tisztek) keresnek. Továbbá kevés a munkaerő orvos tanácsadó és mérnök (elektronikus és mechanikus), csak úgy mint IT szakemberek (szoftver fejlesztők, IT projekt menedzserek és tanácsadók) területeken

http://www.jobpilot.de
http://www.monster.de
http://www.jobs3000.net
http://www.stellenmaschine.de
http://www.stellenanzeigen.de
http://www2.jobomat.de
http://jobs.meinestadt.de
http://www.jobrapido.de
http://www.jobanova.de
http://de.gigajob.com
http://www.jobinfo24.de
http://www.jobmonitor.com
http://www.jobscout24.de
http://www.job-world.de
http://www.backinjob.de
http://www.stepstone.de
http://kleinanzeigen.ebay.de
http://jobboerse.arbeitsagentur.de
http://www.quoka.de
http://www.placement24.com

A következő linken 130 szakma leírását és bérmegjelölését találhatja meg: www.bewerbungsratgeber24.de

Ausztria

Osztrák munkakeresés 10 lépésben

www.dolgozzausztriaban.hu írása

Legfontosabb, hogy kommunikatív szinten beszéljünk németül.
Tehát tudjuk közölni, kik vagyunk és mit akarunk. Majd válaszolnunk kell néhány alapvető kérdésekre. Legjobb, ha már belépéskor elmondjuk, amit magunkról a jövendőbeli munkaadónk tudni szeretne. Ha nem beszélünk folyamatosan németül, abban az esetben önállóan nem tudunk munkát keresni Ausztriában.

Ha mégis próbálkoznánk: Ich spreche langsam (lassan beszélek). Ne azt mondjuk, hogy WENIG DEUTSCH (kevés német). Lassú beszéddel még elboldogulhatunk, kevés némettel szinte lehetetlen telefonon beszélgetni. Pedig minden a telefonálással indul. Ritka a kivétel. Ha ismerős segít vagy magyar céggel megyünk, ez persze nem szükséges.

1. lépés

A munkakeresést mindig a helyi (vagy a legközelebbi) AMS (munkaerő hivatal) -nél kezdjük. Legjobb, ha a hét közepén megyünk, mert ekkor adják ki az új álláslistát (Stellenliste). Ezt kinyomtatva el is vihetjük, vagy a hivatalból mindjárt fel is hívhatjuk a munkaadót. Igyekezzünk minél több állásra bejelentkezni. Ezt itthonról is megtehetjük az alábbi link alatt: http://jobroom.ams.or.at/jobroom

2. lépés

Általában telefonon pályázzunk. Ehhez vásároljunk Ausztriában
T-mobile kártyát 15 uróért. Ezzel 1500 percet kapunk havonta (http://www.t-mobile.at/handytarife/wertkarte/) minden hálózatba Ausztriában (Magyarországra nem lehet vele telefonálni). A mobiltelefon használata sokszor előnyös is lehet a számunkra. Ha ezzel érdeklődünk munkaügyben, de nem sikerül elérni a keresett személyt, később is visszahívhat bennünket.

Mindig legyen életrajzunk, lehetőleg színes fényképpel ellátva.

3. lépés

Mindig legyen szállásunk néhány napra (Hostel, Jugendgästehaus). Panziókban (Pension) is kaphatunk szobát (Monteurzimmer, Monteurwohnung) http://www.oesterreich-monteurzimmer.at/) havonta kb. 300-400 euróért. Csak állandó munka birtokában béreljünk lakást. Találkozhatunk olyan lakásokkal is, ahol nem kell fizetni kauciót. Ezek általában teljesen üresek, vagy önkormányzatiak. Ha gyerekeink vannak, igényelhetünk is önkormányzati lakásokat. Kisebb településeken ezt könnyebben megkaphatjuk, akár – a polgármester engedélyével – mindjárt Gemeindeamt-nál (önkormányzat) érdeklődjünk. (2-3 havi kaució miatt)
http://mde.hu/hirek/kedvezo-aru-lakas-igenylese-nem-csak-egyetemistaknak/

4. lépés

Általában hasznos, ha gépkocsival rendelkezünk, mivel még nem tudhatjuk, hogyan juthatunk el jövendő munkahelyünkre. A helyi (helyközi) közlekedés általában eléggé korlátozott Ausztriában, kivétel a nagyvárosok.

Magyar rendszámú gépkocsinkat minél hamarabb honosítsuk Ausztriában. Ha nem, többféle bírságra (adóra) számíthatunk.

http://unserwien.blogspot.hu/2012/04/auto-honositas-ausztriaban.html

5. lépés

Legjobb (ha nem vendéglátás) Grazban vagy Linzben munkát keresni. Esetleg Bécs is jó lehet, mivel oda akár Sopronból vagy más határközeli városból is ingázhatunk. A havi bérlet nem túl drága Bécsbe vagy más közeli osztrák városba: http://www2.gysev.hu/heti-_es_havijegyek/heti-_es_havijegyek_felnotteknek/398

Manapság Sopron meglehetősen zsúfolt, ezért inkább Ausztria belső területén pályázzunk. Salzburg tartomány jó lehetőségeket tartogat, de sajnos szállást kicsit nehéz szerezni.
Innsbruck és környéke sok vendéglátósnak biztosít állandó vagy szezonális állást. (http://at.indeed.com/Jobs-Innsbruck,-T) Maga Tirol tartomány is sok olyan állást kínál, ahol szállást is kaphatunk.(http://at.indeed.com/Hotel-Jobs-Tirol)

6. lépés

Mindig tartalékoljunk némi pénzt. A napi kiadásunk (a szálláson kívül) 5-10 euró/személy, ha igen szerényen élünk. Lidlben (itt sok frissensült péksütemény is van), Hofernél és a Penny Marketnál nagyon kedvező árakat találunk.
http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20140425-finomabb-az-osztrak-elelmiszer.html

7. lépés

Ha már munkát kaptunk, igyekezzünk nyelvtudásunkat fejleszteni. A közhiedelemmel ellentétben a nyelv nem fog “ragadni” ránk. Tanuljunk már itthon önállóan is. (pl. www.nemetnyelvtanito.ewk.hu www.szukseges-nemettudas.jimdo.com oldalakról)

8. lépés

Nyissunk bankszámlát a határmentén, mert itt a magyar lakcím is jó. Ausztria belső területein már csak MELDEZETTEL-lel (bejelentett lakhely) kaphatunk szolgáltatásokat. (Bankszámla, autóvásárlás, bármilyen előfizetés)
http://osztrak-elet-munka-abc-je.jimdo.com/osztr%C3%A1k-%C3%A9let-%C3%A9s-munka-abc-je/banksz%C3%A1mla/

9. lépés

Mindig kérjük a bejelentést (SV; Sozialversicherung) a munkaadótól. Általában csak “Nebenwohnsitz”-re (ideiglenes lakcím) jelentkezzünk be (persze ennek is vannak hátrányai). Hauptwohnsitz (állandó lakhely) esetén otthon le kell adnunk lakcímkártyánkat. Ekkor igényeljünk útlevelet. http://infoausztria.hu/Munkaugy/tarsadalombiztositasi_jarulekok

10. lépés

2-3 hét után kérhetünk munkaruhát. Szerződést általában a próbaidő lejárta után, tehát 1 hónap után kaphatunk. Általában első hónapban csak szóbeli szerződést kötnek.

Munkaszerződés: http://www.igr.at/1044,,,8.html

 

Lakcímbejelentési kötelezettség Ausztriában és Németországban

Ausztria

Ausztriában 3 napon belül személyesen vagy postai úton be kell jelenteni a lakcím létesítését (Meldepflicht), a lakcím megváltozását, valamint további lakcímek létesítését vagy megszüntetését (ideiglenes vagy második lakcím).

A kitöltött formanyomtatvány az ún. Meldezettel, melyet a szállásadó ír alá. Minden egyes családtagnak külön igazolással kell rendelkeznie.

A lakcím bejelentkezése, módosítása vagy megszüntetése Bécsben a Meldeservice irodáiban (www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/stellen.html) vagy a Kerületi Előljáróságokon (Bezirkshauptmannschaft) történik.

További információ: http://osztrak-elet-munka-abc-je.jimdo.com

Németország

Először is: a bejelentett lakcím nem tartózkodási engedély! Tartózkodási engedélyre a magyaroknak már nincs szükségük a munkavállaláshoz. A bejelentett lakcímre viszont igen, a munkáltató is kéri, a bankszámla nyitáshoz is kell, adókártyához, betegbiztosításhoz, stb.

Az Einwohnermeldeamt, Bürgeramt, Bürgerzentrum, illetve kisebb helyeken a Rathaus szolgál lakcímbejelentésre.

A bejelentkezés gyorsan megy, egy nyomtatványt kell kitölteni, és személyi vagy útlevél fénymásolatot is készítenek. A bérleti szerződést sem szabad otthon felejteni, de ez tartományonként változik. A nyomtatványon meg lehet jelölni a vallást. Ez természetesen nem kötelező, ha viszont bejelölöd, akkor az adókártya kiállításánál ezt automatikusan figyelembe veszik és úgy állítják be az adót, hogy minden hónapban Kirchensteuert – egyházi adót – kell fizetni. Tartományonként változik, van, ahol semmit, van, ahol 6 eurót kell fizetni a bejelentkezés során.

További információ: http://nemetmunka.jimdo.com/

Kapcsolódó képek