menu

  • 2015.01.06.

Az algernon-effektus – Kossuth Művelődési Központ

A ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében megtekinthető Az algernon-effektus című előadás. 

Kísérleti patkánynevelde 70 percben, avagy egy orvosi látlelet balladája. Daniel Keyes: Virágot Algernonnak című regénye alapján.

Író: Ilyés Lénárd
Rendező: Bicskey Lukács

Játssza: Ilyés Lénárd
Tréner: Bicskey Lukács

A szellemileg visszamaradott Charlie Gordon zsenivé válásának fejlődéstörténetét, a mára világhírűvé lett Virágot Algernonnak c. novellát Daniel Keyes 1958-ban jelentette meg először novella formájában. A nagy sikerre való tekintettel a ma is élő amerikai szerző, 1966-ban regényt komponálva az anyagból, hősét elindította a világsiker felé vezető úton. A könyv népszerűségét bizonyítja, hogy két film is készült belőle, egy Oscar-díjas alkotás 1968-ban és egy tévéfilm 2000-ben.

Néhány évtized múltán az Algernon-effektus alkotóit is megragadták a szövegben rejlő filmes lehetőségek, és ahogy a regény monológgá sűrűsödött, úgy lett rajta úrrá a filmekre jellemző ún. kihagyásos vágástechnika, mely az előadás nyelvét egy sajátos irányba terelte. Így az alkotók, Bicskey Lukács rendező és Ilyés Lénárd színész a hosszú monológok helyett filmszerűen pörgetett, apró jelenettöredékekből kezdett építkezni újszerű és sajátos formanyelvet teremtve.

Időpont: 2015. február 6.  19 óra

Belépőjegy: 2000 Ft.

A Rivalda Bérlet tulajdonosainak és facebook kuponnal rendelkezőknek -10 % kedvezmény.

Jegyvásárlás és helyfoglalás január 6-tól a jegypénztárban.
Tel.: 06-53/505-041

Forrás: port.hu

 

Kapcsolódó képek