menu

  • 2014.09.26.

Elismerték a Kossuth-kultuszt

A kulturális örökség napjai programsorozat megnyitóján átadták a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe újonnan felkerülő örökségek képviselőinek az elismeréseket. Az ünnepséget L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Az ünnepi eseményre szeptember 19-én, Budapesten került sor a volt Honvédelmi Főparancsnokság épületében, melyet 70 év után erre az alkalomra újítottak fel.

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának javaslata alapján került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A döntés az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyásával született meg.

A ceglédi Kossuth-kultusz még 2012-ben lett felterjesztve a kultuszt éltető Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Köre által. A főleg néphagyományokhoz kötődő elemek mellett a ceglédi Kossuth-kultusz az első városi jellegű hagyomány, ami felkerült a listára.

Az elismerő oklevelet Reznák Erzsébet, a Kossuth Múzeum igazgatója vette át Hoppál Péter kulturális államtitkártól. A jegyzékbe a Kossuth-kultusz mellett az egri fertálymesterség élő hagyománya, a magyarszombatfai fazekasság és a selmeci diákhagyományok kerültek még fel.

Forrás: cegledinfo.hu

Kapcsolódó képek