menu

  • 2014.09.18.

Kezdődik a panelkorszerűsítés Cegléden – elsőként két tízemeletest újítanak fel

Több mint tízmillió forinttal járul hozzá a ceglédi önkormányzat két tízemeletes panelház energiatakarékos felújításához. A 120 lakás lakói az energiaköltség mintegy 70 százalékos csökkenését, és az ingatlanjaik értékének jelentős növekedését
remélhetik a korszerűsítéstől. 

Teljes energetikai felújításon esik át a Kossuth Ferenc utca 52. és 54. szám alatti ház összesen 120 lakása – jelentette be Földi László Cegléd polgármestere.

A SOLANOVA projekt keretében a hőszigetelés mellett az épületekre napelemek kerülnek, kicserélik a nyílászárókat, sőt, még zöld teraszt is létrehoznak. A projektről a Pest Megyei Önkormányzat és a Budapesti Műszaki Egyetem kutatásfejlesztéssel foglalkozó tanszéke kötött megállapodást.

Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, az újszerű felújítási programra, melynek keretében több településen is megújulnak panelházak, összesen 654 ezer Eurót biztosít az Európai Unió. Az ingatlanok állapotát a Műegyetem szakemberei mérik fel. A felújítás jelentős komfortjavulást jelent majd a lakók életében, és ingatlanjuk értéke is jelentősen megnövekszik – tette hozzá a megyei politikus. 

A felújítás költségeinek 60 százalékát uniós pályázati forrásból fedezik, 40 százalékát pedig a lakók állják. Az önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke, Takáts László a felújítandó épületek előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat 11,5 millió forinttal járuljon hozzá a lakossági önrészhez. A képviselő arra is kitért, hogy az adósságkonszolidációnak köszönhetően idén jelentős összeget, mintegy 70 millió forintot tudott fordítani az önkormányzat az intézmények felújítására, ezek közül is kiemelkedik a Várkonyi iskola 30 milliós renoválása. 

A 120 panellakás valamennyi tulajdonosa támogatta a felújítást – mondta el a közös képviselő, Marosvári Károlyné. Az átalakítással a panelépületeknél átlagosan 70 százalékos energia megtakarítás érhető el, ez egy évben akár 120 ezer forintot is jelenthet majd lakásonként. 

A körzet önkormányzati képviselője, Rimóczi Gábor hozzátette: 2010-es választási ígéretei közül egyedül a panelházak felújításával maradt adós, ezért most nagyon örül, hogy ez is megvalósul. 

Bíró Kálmán klaszter menedzser úgy fogalmazott, a SOLANOVA programban a panelfelújítás új generációja valósul meg. A falak a szokásosnál vastagabb szigetelést kapnak, a födém és a pince szintén, a fűtés szabályozható lesz, a melegvíz-ellátás egy részét pedig napkollektorokkal oldják meg. A szellőzőrendszer hővisszanyerős rendszerű lesz, melynek köszönhetően a pollenallergiások élete is könnyebb lesz. Mindent egybevetve a felújítás jelentős komfortjavulást eredményez a lakóknak – mondta a szakember, ingatlanjaik legalább 20 évig megfelelnek majd a kor követelményeinek.

Forrás: mti.hu

Kapcsolódó képek