menu

  • 2020.04.07.

Felhívás a kereskedelmi üzletek üzemeltetői részére

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban: NNK) tájékoztató levelet készített az élelmiszerkereskedelmi üzletekben dolgozók foglalkozás-egészségügyi vizsgálataival kapcsolatosan.

A tájékoztató levél az alábbiakat tartalmazza:

“Az élelmiszer kereskedelem területén, az új dolgozók foglalkoztatásának foglalkozás-egészségügyi kérdéseivel kapcsolatosan az NNK az alábbi tájékoztatást adja:

A SARS-CoV-2 vírus okozta járvány kapcsán elsődleges cél, hogy lehetőség szerint minimálisra csökkentsük a vírus tovább terjedésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsuk a megfelelő munkaerőt a lakosság ellátása szempontjából kritikus területeken, így az élelmiszer kereskedelem területén is.

A hazai tuberkulózis (tüdőgümőkór) előfordulási adatait is figyelembe véve, a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben, illetve ezekkel a tevékenységekkel foglalkozók számára – az előzetes munkaköri alkalmasság megállapításához előírt kötelező tüdőszűrő vizsgálat megléte mellőzhető, abban az esetben, amennyiben a munkavállaló rendelkezik 1 évnél nem régebbi tüdőszűrő vizsgálati eredménnyel. A jogszabály szerinti kötelező tüdőszűrő vizsgálatot a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig nem szükséges elvégeztetni, ennek hiányában is megállapítható a felvételre jelentkező dolgozó alkalmassága, amit a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa a munkaköri orvosi alkalmassági véleményen a következő időkorlátozással adhat meg: “Alkalmas, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig.

A fentiekre tekintettel az NNK javasolja, hogy a nemzetgazdaság működőképességének fenntartásában alapvető fontosságú ágazatok esetében a folyamatos munkaerő biztosítás érdekében olyan munkavállalók felvételét szorgalmazzák, akik rendelkeznek érvényes tüdőszűrő vizsgálati lelettel, azaz egy éven belül részt vettek ernyőképszűrésen, és eredményük negatív lett, melyet már az álláshirdetésben javasolt kiemelni, illetve alkalmazási feltételként megjelölni.”

Kérem fentiek tudomásulvételét.

                                                                  Dr. Diósgyőri Gitta címzetes főjegyző
www.cegled.hu

Kapcsolódó képek