menu

  • 2019.09.15.

Özbas Szofi junior Európa-bajnok

Özbas Szofi aranyérmet szerzett a finnországi junior Európa-bajnokságon, Gőz Roland a dobogó második fokára állhatott, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig bronzérmes lett, a mieink jelentősen felülmúlták a várakozásokat. A judoinfo.hu tudósítása:

Ha lehet így fogalmazni: rettenetesen kezdődött számunkra a junior Eb Vantaában: a nyitónapon kilenc meccset vívhattunk, ebből hatszor az ellenfelet hirdették győztesnek. Vida András (60 kg, Győri AC), Pongrácz Bence (66 kg, UTE) és Varga Brigitta (57 kg, KSI SE) egy győzelemmel és egy vereséggel, Feczkó Csanád (60 kg, Miskolci VSC), Kardos Tímea (52 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Kármán Andrea (57 kg, UTE) pedig egy vereséggel búcsúzott.

A hideg zuhany után pénteken hasonlóan rossz szériát fogott ki két éremesélyes versenyzőnk a 81 kilogrammosok között: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) és Rajkai Róbert (Százhalombatta) egyaránt elveszítette az első meccsét, s ezzel a továbbjutás esélyét is.

A ceglédiek ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki aranyérmese, Özbas Szofi aztán bearanyozta a napunkat! Pedig nem sokan vártak tőle kiemelkedő eredményt, hiszen a maga tizenhét esztendejével még nagyon fiatalnak számít ebben a mezőnyben, de ő elsőévesként is tarolt: szlovén, lengyel, cseh, szerb és német ellenfelét egyaránt ipponnal legyőzve szerezte meg az Európa-bajnoki aranyérmet!

Az egyéni küzdelmek zárónapján aztán alaposan kitettek magukért a mieink. Ugyan Árvai Péternek (100 kg, Ceglédi VSE) és Farkas Szilviának (+78 kg, Győri AC) nem sikerült továbbjutnia az első párharcából, másik három indulónk egyaránt eljutott a dobogóig!

A 90 kilogrammos Gőz Roland elképesztően nehéz sorsolást kapott, de az MTK Budapest húsz esztendős reménysége a nehezebbnél nehezebb akadályokat is sorra vette. A francia Caroly, az ukrán Bilec, a grúz Bekauri és a szerb Brasznjovics skalpjának begyűjtésével harcolta ki a döntőbe jutást.

Ráadásul a fináléban is remekül harcolt, vazarival vezetett és kézben is tartotta a mérkőzést, ám húsz másodperccel a vége előtt a “másik” Bekari, Lasa fordítani tudott. Gőz Roland – aki ebben az évben váltott súlycsoportot – négy évvel ezelőtt éppen itt, Vantaában érte el eddigi egyetlen világversenyen szerzett helyezését, akkor ötödik lett az ifjúsági Eb-n. Most egy korosztállyal feljebb az igen szépen csillogó ezüstérmet akasztották a nyakába.

A 100 kilogrammosok között az ifjúsági olimpián bronzérmes, mindössze tizenhét esztendős Vég Zsombor remekelt: a Ceglédi VSE judósa német és dán ellenfelét legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol vazarival vezetett is a grúz Szulamanidze ellen, ám végül riválisa jutott a fináléba (meg is nyerte az Eb-t).

Vég Zsombor a bronzmeccsen javított, a német Buth elleni magabiztos győzelemmel szerezte meg első Európa-bajnoki érmét a juniorok között (volt már neki egy bronzérme ifjúsági korából is).

www.judoinfo.hu

Kapcsolódó képek