menu

  • 2019.09.09.

Megjelent az őszi Családinfó!

Amióta van közösségbe járó gyerekem, azóta a természet rendjével ellentétben, mindig az ősz jelenti valamilyen formában a megújulást. Nem tavasszal, az ébredező növények és a nagykabátok lekerülésének hatására kezdünk bele valami új életformába, hanem szeptemberben.

A család élete minden tanév kezdetével, ha nem is gyökeresen, de megváltozik. Bölcsődésből óvódás lesz, majd egy pillanat alatt eljön az első osztály, és csak pislogunk, hogy hová tűnik a nyolc év, már ballag. Ha nem is új intézményt kezd valamelyik gyerek (vagy több gyerek), de a tanév biztosan hoz újat, nem is keveset. Új tantárgyat, új órarendet, új különórát, új délutáni elfoglaltságot, amihez igazítani kell a szülői logisztikát. De így van ez rendjén.

Ezért a 2019-es őszi számunkba sem kerülhetett más fókuszba, mint a tanévkezdés. Sajnos, egyre többet halljuk: túlterheltek a gyerek (persze nemcsak ők, velük együtt a pedagógusok, a szülők is). Egyre több felnőtt mesél a csemete kétségbeesett bizonyítási vágyáról, az ötösnél rosszabb osztályzat okozta szomorúságról, a félelemről, ami a megtanult anyag bizonytalanságával jár, a felelés közbeni leblokkoltságról és netán arról, hogy akár le is mondana a nebuló a tanulásról, mert azt hiszi magáról, hogy buta. Ezek a gyerekek jó eséllyel nem várták az új tanévet. Az ő problémájukat vettük pszichológus segítségével górcső alá. Körbejártuk a teljesítménykényszert, ami úgy tűnik, ma már karonfogva kíséri az oktatást. Cikkünkben igyekszünk az érintetett szülőknek az ezzel járó nehézségekhez mankót adni. Tökéletes szülő nem létezik. Oszlatjuk ennek egy másik írásunkban mítoszát. Szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy lehetőleg ne is törekedjünk rá! És ahogy persze egy nő sem játszik tökéletes szerepet az anyaságban, egy férfi sem az apaságban, így egy gyerektől sem várható el, hogy az legyen. Az ötösön kívül jó jegy a négyes, és több gyengébb osztályzat sem szabadna, hogy hosszútávon boldogtalanná tegyen bárkit.

Persze a számos komoly téma mellett, szeretnénk továbbra is szórakoztatni. Kihasználtuk a nyarat, és ellátogattunk a szegedi Szabadtéri Játékokra, ahonnan cikkíró csapatunk legújabb tagja, Bátóczki Nikolett Détár Enikő, színművésznővel készült interjúját hozta nekünk. Vágsélei Csilla Sárának pedig többek között egy izgalmas beszélgetést köszönhetünk Barta Dóra, a Kecskemét City Balett művészeti vezetőjével. És ha már a szórakozás, kikapcsolódás témakörénél járunk, újra szólunk a flow-élményről. Amiről már tudjuk, hogy kicsinek és nagynak egyaránt mennyire fontos. Mindenkinek szüksége van olyan tevékenységre, ami energiát ad, ami feltölt, amitől a hétköznapi rutin elviselhetővé válik.
Találja meg mindenki a maga saját flow-ját, és jusson is elég belőle! Jó olvasást!

Virág Henrietta, szerkesztő

www.csaladinfo.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó képek