menu

  • 2019.07.09.

A férfimeddőség okai és kezelései

A női meddőség a mindennapi párbeszéd részét képezi. A férfi nemzőképességi zavarokról már koránt sem szól annyit a fáma, holott a termékenységi nehézségekkel küzdő párok körében ugyanolyan arányban van gond az egyik mint a másik félnél.

“A nehézkes teherbeesés háttere három oldalú lehet: vagy a hölgynél, vagy az úrnál vagy mind a kettőnél gyökerezhet a probléma.Az esetek egyik felében a nő, másikban a férfi a felelős, azért hogy nem jön össze a gyerkőc. Ehhez képest a férfi terméketlenségről aránytalanul keveset beszélnek, így sokszor majdnem el is sikkad a férfi kivizsgálása”- világosít fel minket Dr. Járomi Péter urológus szakorvos.

Ha a pár sikertelen babaprojekt után orvoshoz fordul, akkor először a nőgyógyászhoz viszi az útjuk, ahol ugyan az orvos mindig javasolja a férfi kivizsgálását is, de egy berögzült, helytelen sztereotípia miatt, miszerint a férfi nemzőképesség és a szexuális képességek összefüggésben állnak, nem igazán mernek elmenni a férfiak az urológushoz, nehogy csorba essen a férfiasságukon. A kettőnek pedig semmi köze egymáshoz és időben, energiában, stresszben is sokat lehet spórolni, ha mind a két fél egyszerre vizsgáltatja ki magát.

Nemzőképességi vizsgálat és felkészülés
“Ha az első fél- egy évben nem jön össze a baba, akkor érdemes a férfinak urológushoz fordulni, ahol két részből áll a vizsgálat. Az első a fizikális vizsgálat, amely ugyanaz, mint a szokásos urológiai szűrővizsgálat. A másik pedig a spermakép készítése, amelyből olyan paramétereket tudhatunk meg, mint a spermák száma, mozgása, alakja, PH-ja, fehérvérsejt tartalma. Ha a fizikális vizsgálat során nem találunk semmit, és jó a spermakép is, akkor kijelenthető, hogy a férfi oldaláról nincsen probléma”- mondja a szakorvos. Hogy a spermakép valós adatot mutasson, 3-4 napos önmegtartóztatás a legideálisabb. Ha ennél rövidebb vagy hosszabb idő telik el, akkor fals eredményt kaphatunk. Továbbá az is fontos, hogy a mintát steril edényben (gyógyászatisegédeszköz-boltban kapható) legalább egy órán belül kell behozni, és testhőmérsékleten kell tartani, amihez a legegyszerűbb, ha testközelben, zsebben tartjuk.

Lehetséges problémák  és gyógyításuk
“A leggyakoribb probléma a herevisszér-tágulat, amely esetén a here körüli vénák kitágulnak, és ezáltal magasabb hőmérsékleten tartják a heréket, ami gátolja a spermiumok termelődését és érését. A megoldása sebészi beavatkozást igényel. Problémát okozhatnak még a hormonális eltérések, amely esetében a herék mérete nem megfelelő. Ezt okozhatja a prosztatagyulladás is. Ekkor egy hormonprofilt készítünk. A harmadik probléma a spermaképpel lehet. Ha nagy az eltérés, akkor andrológushoz vagy genetikai vizsgálatra küldjük a pácienst. Speciális vizsgálatokra a budapesti vagy szegedi meddőségi klinikákon van lehetőség, azonban a genetikai vizsgálat a Kecskeméti Megyei Kórházban is lehetséges. Ha csak annyi a probléma, hogy alacsonyabb a számuk, vagy nem megfelelően mozognak, akkor egy három hónapos konzervatív, étrend kiegészítős kezeléssel javítható az eredmény”- tájékoztat az urológus szakorvos. Dr. Járomi Péter felhívja a figyelmet arra is, hogy ha egy fiúgyermek születésére vagy az azt követő pár hétre nem szállnak le a heréi, akkor minél hamarabb, 1-2 éven belül operáció útján helyre kell őket rakni ahhoz, hogy funkcionálisan is jól működjenek később, és a tumorra is kevés legyen az esély.

Életvitel, környezeti hatások és a szűrő-vizsgálat fontossága
A férfiak is sokat tehetnek a nemzőképességük és persze az egészségük érdekében. A dohányzás, mozgásszegény életmód, cukros, zsíros ételek fogyasztása nem kedvez a spermiumok érésének. A meleg környezet sem tesz jót, ezért a laptop ölben tartását mindenképpen kerülni kell, és a babaprojekt idejére nem ajánlott a gyakori termálvizes fürdés, szauna. “A nőknél szerencsére ma már természetes a nőgyógyász évenkénti látogatása. A férfiaknál ugyanilyen fontos lenne 18 év után évente az urológiai vizsgálat. Sajnos a reklámok azt sugallják, hogy csak 50 év felett kezdődnek az urológiai történések, prosztata problémák, holott a heredaganat a 20-30 éves korosztály leggyakoribb urológiai betegsége. A herék önvizsgálata ugyancsak rutinná kellene hogy váljon, akárcsak a hölgyeknél az emlővizsgálat. Ezekkel a preventív vizsgálatokkal több betegség időben megkaphatná a megfelelő kezelést”- hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Vágsélei Csilla Sára

(A cikk 2019. július 8-án jelent meg a Dél-Pest Megyei Szuperinfóban.)

Kapcsolódó képek