menu

  • 2019.06.12.

Balesetmentes vakáció

Néhány nap és kezdetét veszi a várva várt VAKÁCIÓ. A nyári szünet kezdetével a közúti közlekedési forgalomban megjelennek a gyermekek kerékpárral, rollerrel, gyalogoson és egyéb közlekedési eszközökön. Biztonságuk érdekében érdemes megfogadni néhány jó tanácsot a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban, hogy a vakáció ideje alatt senkivel ne történjen baleset és a nyár elmúltával élményekkel kezdődjön az új tanév.

GYEREKEK!

Mielőtt elindultok néhány jó tanács:

V – Vigyázz magadra a közlekedés során!
A – A kerékpárod műszaki állapotát ellenőrizd, így a gumiabroncsban a nyomást, azt hogy a fékek megfelelően fognak-e illetve, hogy működik-e a világítás.
– Közlekedési táblák utasítást ne hagyd figyelmen kívül!
Á – Állj meg, mindig nézz körül!
C– Csak akkor kerékpározz járdán, ha jogszabály azt megengedi! (Ha az úttest alkalmatlan arra, hogy azon kerékpározz, illetve ha 12 év alatti vagy a főútvonalat jelző tábla hatálya alatt nem kerékpározhatsz, ebben az esetben fel kell menned a járdára. A járdán való közlekedés során a sebességed maximum 10 km/óra lehet.)
I – Irányjelzés nélkül ne fordulj le!
Ó – Óriási dolog, ha nyár végére minden közlekedési szabályt megtanulsz!
! – Érezd jól magad!

SZÜLŐK!

Szülőként nagy felelősség, hogy gyermekünket biztonságban tudjuk az utakon, például ha elengedjük őket a strandra kerékpárral vagy moziba a barátokkal…

Néhány jó tanács a nyárra

  • Ha gyermekünkkel kerékpározunk, mindig a gyermek után közlekedjünk. Fontos, hogy rálássunk, ezzel is tudjuk tanítani, valamint egy esetleges baleseti szituáció is elkerülhető.
  • Gyermekünk kerékpárját ellenőrizzük, ne engedjük el olyan kerékpárral, mely a közúti közlekedésre alkalmatlan. Fontos a jól működő fék is.
  • Ha sötétedés után kerékpározik gyermekünk, gondoskodjunk róla, hogy a megfelelő láthatósági eszközök nála legyenek. (lámpa, láthatósági mellény)
  • A nyár nagyszerű alkalom arra, hogy a szabadban, akár a KRESZ parkban megtanítsuk gyermekeinket a helyes közlekedésre.
  • Az alapvető közúti közlekedési táblák ismerete nagy segítséget nyújt a közlekedésben.
  • Hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy saját és mások biztonsága érdekében kerékpározás közben ne használjon mobileszközt (ne telefonáljon, ne hallgasson zenét).

Balesetmentes közlekedést kíván a Ceglédi Rendőrkapitányság

Ceglédi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó képek