menu

  • 2019.04.10.

Megjelent a tavaszi Családinfó!

A példák mi, szülők vagyunk

Szülő legyen a talpán, akit még nem bosszantott fel gyermeke úgy, hogy valamilyen kütyüvel a kezében ülve fittyet hányt a körötte zajló eseményekre. Az online világ kellően színes, az információ benne hihetetlen sebességgel pörög. Az éterben mindig ott néhány barát, így a lurkó számára egyszerűnek tűnik az időtöltés-választás, elég az okoseszközt a kezébe venni.

Az online lét veszélyes terep, de azért lássuk be, van számos előnye is. A jó oldalát mi is érezzük. Elég, ha csak a netes vásáslásra gondolunk, amikor hosszas utazás helyett, a kosárikonra bökünk, és néhány adat megadása, majd a bankkártyás fizetés után, már csak a futár érkezését várjuk. Ez tényleg csak egy apró hétköznapi példa az online tér nyújtotta lehetőségekből, mellyel felnőttként is élünk.
Az, hogy mennyire engedünk teret az okoseszközöknek a mindennapi életünkben, saját döntésünk, de arra érdemes odafigyelni, hogy e fajta viselkedésünk hatással lesz a gyerekünkre is.
Az első telefont mi adtuk/adjuk majd kezébe, de a tanulási folyamat sokkal hamarabb kezdődik. A gyerek számára csak akkor lesz valamiféle egyensúly az online és az offline világ között, ha a szülői minta is arányérzéket mutat.
„Ha a felnőttet is beszippantja az online világ, és állandóan a kezében a mobil, akkor a gyereket sem tudja leszedni a kütyüről” – mondta nekünk Berg Judit, a Kecskeméten tartott Könyvek és kütyük című előadása előtt készült interjúban. Az írónő receptje a megértésben rejlik. Ha megértjük, hogy miért jó a csemeténk számára a számítógépjébe/telefonjába bújni, akkor cserébe beszélgethetünk vele a hátrányairól is.

Számos dologtól óvjuk, féltjük őket, néha talán túlzásba is visszük. Úgy tűnik, eljött az ideje annak, hogy a gyereknevelésben természetes legyen az internethasználat szabályaival és veszélyeivel is foglalkozni! Szükség van a családon belüli kütyühasználati szabályok és időkorlátok felállítására, hogy lássuk egymást eleget a képernyőn kívül is.

P.S. A Családinfó elérhető online, de 13.500 példányban nyomtatottan is.
Mert hisszük, hogy sokaknak jó érzés magazint tartani a kézben, melynek olvasása közben talán még egy kávé is belefér.

Virág Henrietta, szerkesztő

Kapcsolódó képek