menu

  • 2017.01.27.

Ünnepi megemlékezés a Bedei csata 168. évfordulóján

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezett az önkormányzat a Bedei csata 168. évfordulójára a Bedei emlékműnél és Perczel Mór szobránál.

Az ünnepi műsor a Losontzi István Iskola és Kollégiumban indult, ahol a diákok és felkészítőik jóvoltából szóban és képekben is megelevenedtek a Pál napi csata és a szabadságharc eseményei, valamint felcsendültek 1848-as katonadalok is.

‑ Buzgó lélek és erkölcs – ez a kettő viszi előre az embert még akkor is, ha elsőre úgy tűnik, hogy legyőzhetetlen akadállyal került szembe. A lélek és az erkölcs az, ami átsegít mindenkit azokon a nehéz helyzeteken, amelyeket az élet teremt – kezdte emlékező beszédét Hegedűs Ágota.

1849. január 25-én a Szolnok felől előrenyomuló Perczel Mór tábornok megfutamította Ottinger Ferenc osztrák csapatait: ‑ Perczel Mór és serege nagy, és sokak által legyőzhetetlennek tartott osztrák sereggel találkozott, ám a buzgó lelkének és az erkölcsnek köszönhetően ő és a rábízott sereg nem ijedt meg, hanem a feljegyzések szerint, egészen „Irsáig kergette” az ellenséget ‑ elevenítette fel a 168 évvel ezelőtt történteket az alpolgármester.

Perczel Mór nagyszerű csaták és feledhetetlen győzelmek részese, parancsnoka volt. Ezek egyike volt a bedei csata. Az ütközettel együtt pedig kötelességünk felidézni egy nagyszerű magyar katona emlékét is, aki mindennél fontosabbnak tekintette a nemzet szolgálatát. ‑ Mert ezt diktálta a lelke és az erkölcse – emelte ki Hegedűs Ágota.

A sorsfordító évek helyi történetének fontosságát emelte ki beszédében Litovszky Endréné: ‑ A győzelemnek komoly lélektani szerepe volt, a bedei csata során végre támadásban is megmutatta a magyar sereg az erejét.

Az ünnepi műsort követően koszorút helyezett el az emlékhelyeken Cegléd Város Önkormányzata, a Losontzi István Iskola, a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület, a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület, a Cegléd Szakképzési Centrum, a Török János Egészségügyi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és a Jobbik Magyarországért Mozgalom ceglédi szervezete.

Kapcsolódó képek