menu

  • 2016.12.14.

Örömzene a javából

A múlt évszázad hatvanas éveinek végén tartottországos hírű ceglédi Róna Jazz Fesztiválok éjfél utáni jam sessionjainak, vagyis örömzenéinek hangulata áradt szét december 11-én a Kossuth Lajos Gimnázium dísztermében tartott évadzáró gimi jazz rendezvényen.

Dr. Lénárd Béla, a zenész múlttal is rendelkező közkedvelt gyermekorvos most ismét meghívta városunkba Gyárfás István, Gyafit az Európa hírű gitárost, aki a Gyárfás – Premecz Organ Trió műsorával fergeteges sikert aratott az öreg falak között. Három nagyszerű muzsikus zenéjét hallhattuk vasárnap este, akik a saját szerzeményeik mellett az ötvenes-hatvanas évek amerikai zenéjét, valamint a Wes Montgomery-féle jazzt játszották. Gyafi ezt a stílust professzionálisan műveli.

Nagyszerű partnere volt ehhez Premecz Mátyás, aki egy 1953-ban készült – és hozzá egy amerikai templomból szövevényes utakon került – többszörösen felújított, csodás Hammond orgonán muzsikált. Jeszenszky György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dobtanszékének vezetője pedig egyszerűen elképesztő volt, aki még a közönséggel is játszott, dobolós ritmusismétlést. Néhány örökzöld dal fantasztikus improvizációkkal díszített előadásán túl szemezgettek Gyárfás és csapata “Organ Grinder’s Suite” című, s a zenekarvezetőnek épp egy éve bemutatott grandiózus művéből. Hallhattunk többek között a hajdani ceglédi katonaként a Tiszti klub Morze beatzenekarában gitározó Gyafi újonnan készülgető lemezének több dalát is.

A változatos zenei esten a bebop – jellegű dalok után olykor következett egy-egy lassabb blues és sok-sok remek szóló. A záró dalok egyikében még a Télapó száncsengőjének csilingelését is hallhattuk, amint a jó öreg Mikulás szánkója a csillagok közé emelkedik a fenyvesek között szikrázó hótakaróról. Az egész est óriási élmény volt nemcsak a hallgatóságnak, hanem a zenészeknek is, akik folyamatosan felsőfokon muzsikáltak, mosolygósan. A karácsonyi hangulat, a nagyszerű közönség megtette a hatását. Ez a “Jazz karácsony” igazi örömzene volt.

jazz11 jazz10 jazz09 jazz08 jazz07 jazz06 jazz05 jazz04 jazz03 jazz02 jazz-01

Forrás: cegled.hu

Kapcsolódó képek