menu

  • 2016.08.31.

Miért különleges a ceglédi Bach orgona?

Egy csodálatos orgonaest résztvevője volt az, aki ellátogatott vasárnap este az evangélikus templomba. Karosi Bálint, nemzetközi hírű orgonaművész adott immár harmadszorra koncertet Cegléden, Bach és a saját improvizációs műveiből. A koncert előtt kis előadást is kaptak a résztvevők az orgonák történetéről, és arról, hogy miért különleges a ceglédi Bach orgona.

Megtudtuk, hogy az orgonák története a római időkbe nyúlnak vissza, s az előd a víziorgona volt. A 4. században, Bizáncban már hangszerként használták, s egyre divatosabb lett, s elterjedt. (Büszkék lehetünk arra, hogy hazánkban, Aquincumban található a világ egyetlen viszonylag épen maradt antik víziorgonája).

Az orgona robbanásszerű elterjedése a kereszténységhez kötődik, s az egyházi templomzene hangszere lett. Karosi Bálint elmesélte, hogy részt vett egy német körúton, s historikus orgonákat keresett fel. Sajnos nagyon kevés maradt, valamennyit átalakították, megváltoztatva az eredeti traktúrát. Ezért olyan értékes a ceglédi orgona, s ezért jönnek annyian szívesen Ceglédre, hogy kipróbálják az új építésű Bach orgonát, amely az 1700-as évek stílusában épült, s minden porcikája kizárólag a korra jellemző anyagok felhasználásával készült. Kiindulási alap ifj. Bach arnstadti orgonája volt, melyet Wender épített 1703-ban.

A kis ismereti anyag után csendültek fel az orgona hangjai, s mindenki elmerült Bach csodálatos zenéjében. Aki érdeklődik további orgona koncertek után, a következő koncert egy sorozat ceglédi állomása lesz, a reformáció 500 éves jubileumára készülve:

14 koncert – 14 város címmel, Zenei Hitvallásaink III.
2016. szeptember 10- 18:00 óra (szombat)
Műsoron: Virágh András Gábor -orgona és Karasszon Eszter gordonka

A koncertek gerincét két hangszer, (az orgona és a gordonka) szóló- és kamarazenei alkotások, különös tekintettel az ökumenikus dallamkincs (zsoltárok, dicséretek, gregorián dallamok) ihlette kompozíciók bemutatása. Közelünkben még kettő helyen csendülnek fel a koncert dallamai, a koncert sorozat keretében:

2016. október 09 (vasárnap) 17:00 – Nagykőrös református templom
2016. október 16 (vasárnap) 16:00 -Tiszakécske református templom

Reméljük, hogy városunk és a környék zeneszerető és hívő lakosai örömmel fogják fogadni a rendhagyó koncert sorozatot, és nagy számban vesznek részt a koncerteken!

Kapcsolódó képek