menu

  • 2016.08.22.

Bíró Tamás hetedik danfokozata

Bíró Tamás judo mesteredző a kecskeméti országos bajnokságon átvehette a hetedik danfokozatról szóló diplomát, az olimpiai érmet szerző judósok trénerei – a ceglédi edző mellett Csernoviczki Csaba – részesültek ebben az elismerésben. Kevesebb mint tucatnyian vannak az országban, akik ilyen magas fokozattal büszkélkedhetnek, de Tamás talán az egyetlen a világon, aki ilyen fiatalon lett hetedik danos.
Hogyan lehet elérni ilyen rövid idő alatt ezt a megtisztelő elismerést – tette fel a kérdést Bíró Tamásnak a Ceglédi Sport.

A danfokozatok egytől indulnak felfelé, az első öt dan mellé fekete öv jár, hatodiktól nyolcadikig piros-fehér öv, a kilencedik és a tizedik fokozaté a vörös öv” – válaszolt a negyvennégy éves szakember, aki néhány éve aranyérmet szerzett a budapesti masters-világbajnokságon.

– A kilencediket és a tizediket nem is adják ki, azt csak Japánban lehet megkapni és az egész világon csak néhány ilyen mester van. Magyarországon egyetlen embernek van, Galla Feri bácsinak, aki a kilencvenedik születésnapjára kapta meg Tokióban. A Magyar Judo Szövetség nyolcadik danig adhat ki övfokozatokat. Ezek az elismerések versenyeredményhez vannak kötve. Miki például már hatodik danos az olimpiai eredménye és a számos világ- és Európa-bajnoki sikere után. Én nem voltam ilyen kaliberű versenyző, de az edzői eredményeim után kaptam, amit a versenyzőim értek el. Ezektől az elismerésektől senki sem lesz jobb edző, a legtöbbünk nem is szokta hordani a piros-fehér övet, csak ünnepi eseményeken. Ha Miki, Attila vagy valamelyik feltörekvő fiatal versenyzőnk olimpiai bajnokságot nyerne, akkor megkapnám a nyolcadik dant. Bízom benne, hogy így lesz! Azután, ha megérem a nyolcvan-kilencven évet, akkor feljebb lehet menni…”

Forrás: judoinfo.hu

Kapcsolódó képek