menu

  • 2016.08.19.

A ceglédi Szabadság tér megújulásának lakossági véleményezése – eredmények értékelése

A ceglédi Szabadság tér megújítása több szakaszban történik meg. A tervezéshez a ceglédi lakosság segítségét is kértük.Két koncepcióterv született, melyet a lakosok megtekinthettek és véleményezhettek. Három alkalommal tartottunk lakossági fórumot, megadva a személyes véleményezés lehetőségét. Emellett kérdőívet készítettünk, melyben a kitöltők kifejthették javaslataikat a megújulásra vonatkozóan.

A kérdőív a Google drive segítségével készült. Több Facebook oldalon osztottuk meg több alkalommal, hirdettük a Cegléd rádióban és a Cegléd televízióban, hogy minél több érintettet elérhessen. A kitöltési időszak 2016. április és május hónapban folyt, mely idő alatt 70 válasz érkezett vissza. A minta nem reprezentatív.

A kitöltőknek négy kérdésre kellett válaszolniuk. Először kifejthették véleményüket és javaslataikat a változtatásra vonatkozóan. Majd válaszolhattak arra a kérdésre, hogy a megfogalmazott javaslataik a városlakók mely csoportjának igényeit szolgálják. A harmadik kérdésben felsoroltunk néhány kikapcsolódási lehetőséget és a válaszadók bejelölhették, hogy ezek, vagy egyéb célok közül mire használnák a megújuló Szabadság teret. Végül a kitöltők választhattak, hogy szerintük az „A” vagy inkább a „B” koncepcióterv elemei alapján újuljon meg a tér.

1. A kitöltők javaslataik és véleményeik a koncepciótervekről és a változásról
A koncepciótervekben megjelenő egyes elemekről (pl. játszótér, padok, jégpálya, stb…) többen kifejtették a véleményüket. A következőkben összefoglaljuk az elemekhez fűzött javaslatokat.

Játszótér

A koncepciótervek tartalmaztak játszótérről készült részletet is. Tizennégy válaszadó említette szöveges válaszában a játszóteret, közülük kilencen nem támogatják, öten pedig igen. Azok, akik nem támogatják a játszótér létesítését egyöntetűen azzal indokolták a válaszukat, hogy nem illik bele a főtér összképébe.

„Mind a két terv nagyon széppé tenné a Szabadság teret, de a város főterére nem való a játszótér. Elég sok ismerősöm, aki már járt Cegléden (az ország különböző részéről) azt az információt adta, hogy a Vasútállomástól a Szabadság térre vezető Rákóczi út a szép fákkal és a Szabadság téren lévő Kossuth szobor és a templomok, ami a város egyedi jellegét meghatározza. Véleményem szerint a játszótér ezt a megszokott összhangot tönkretenné.”

„Nem értek egyet sem a vendéglátó egységnek sem a játszótérnek a térre telepítésével. Ennek a térnek más a rendeltetése. Abba nem férnek bele ezek az elemek. Ez a város főtere, ahol megfelelő hangulatot, fennköltséget kell sugallni az emberek felé.”

Azok a kitöltők, akik egyetértenek a játszótér létesítésével, azt javasolták, hogy a játszótér mellé a szülők számára felnőtt fitnesz parkot alakítsanak ki. Emellett kamerarendszer kialakítására is van igény a gyermekek biztonsága és az eszközök állapotának megóvása érdekében.

„A gyermek játszótér mellett kerüljön kialakításra egy felnőtt kondi park.”

„Játszótér mellé sporteszközöket amiket a szülők is tudnak használni.”

„A vízjátékra, az új padokra és a játszótérre való tekintettel fontosnak tartom a térfigyelő rendszer kiépítését a téren is, mivel a sok újításoknak a hátránya, hogy fennáll a rongálás veszélye is.”

A válaszadók szavazhattak arról, hogy a felsorolt és egyéb célok közül miért látogatnának a Szabadság térre. A felsoroltak között a játszótér is szerepelt. Erre a kérdésre összesen 68-an adtak választ, melyből 31 személy venné igénybe a teret játszótér használata céljából (1. ábra). Továbbá korábban az Ökumenikus Baba-Mama Klub kezdeményezésére aláírásgyűjtés folyt a játszótér létesítése érdekében, melyre 321 aláírás érkezett. Mindezek figyelembevételével a végleges koncepciótervben szerepel a játszótér, a tér elkülönített részén. Az aláírók kérését figyelembe véve a téren nyilvános illemhelyet is létesítenek.

Korcsolyapálya

A koncepciótervekben szerepel a korcsolyapálya is. Ehhez mindössze öten fűztek szöveges megjegyzést, akik nem szeretnék, ha ide helyeznék ki a pályát, mert szerintük nem a térre való és tökreteszi a zöldfelületet.

„Ami pedig a téli korcsolyázást illeti – hiszen az egy jó dolog – tessenek más helyszínt találni! Ez persze nyilván közmű (stb.) függő is, de talán nem csak a főtér létezhet erre Cegléden. Ötletként a forgalmas Malomtó-szélt hozom fel, ha több száz fős cirkuszi sátraknak alkalmas a terület, akkor esetleg erre is.”

„Viszont a jégpályát nem látnám szívesen a téren, mert mindig tönkre teszi a zöldfelületet.”

A kitöltőket arról is megkérdeztük, hogy korcsolyázás céljából látogatnák-e a teret. A kérdésre 68 kitöltőből 22 menne a térre korcsolyázni (1. ábra).
A téren ki fognak alakítani egy olyan burkolt felületet, ahova a korcsolyapálya elhelyezhető, így a zöldfelületet nem fogja tönkretenni.

Kereskedelmi egységek

Kereskedelmi egységek létesítésére vonatkozóan is tettek megjegyzéseket a válaszadók, melyről megoszlanak a vélemények. Egyesek nem javasolják a pavilon kialakítását, míg volt, aki éppen ezt szeretne.

„Egy fejlődő város központját a 21. században már nem bankok, letűnt vasedény kereskedések es ódivatú boltok határozzak meg, hanem kávézók, éttermek, bárok.”

„A térre tervezett büfé helyett, az egykori Délibáb Eszpresszót kell(ene) felújítani, annak hangulatos – kora tavasszal, és késő ősszel, alulról infra fűtőkábelekkel fűthető teraszával együtt. A büfé pavilonja helyett, a nyilvános illemhelyhez kapcsolódóan, egy “Baba-Mama Sziget” kialakítását javaslom, ahol a kismamák tisztába tehetik, vagy nyugodt környezetben megszoptathatják gyermekeiket.”

„Nem értek egyet sem a vendéglátó egységnek sem a játszótérnek a térre telepítésével. Ennek a térnek más a rendeltetése.”

A javaslatok alapján a téren nem fognak kialakítani kereskedelmi egység létesítésére alkalmas pavilont. Ehelyett a tér melletti, újra megnyílt Délibáb kávézóba térhetnek be a vendégek.

Zöldfelület

Sokan kitértek a zöldfelületekre is. Sok virágot, bokrot és fát szeretnének a parkba.

„Növényzet tekintetében az árnyat adó lombfákat javaslom, akár koncepciózusan keverve azokat a téren. – például lehetne hársfákkal szegélyezett “Illatos sétány”, vagy “Színes sétány” lila és fehérakác fákkal ültetve, stb. – Az időről időre megújuló virágágyásokat is fontosnak tartom, melyek a talajszinten nyújtanának változatos és színes képet. A Kossuth szobor, jelenleg füves előkertjét is virágágyásokra cserélném.”

„Sokkal több zöldfelületet (virágágyásokkal), nagy lombozatú fákat, amelyek tisztítják a levegőt.”

Azonban volt, aki éppen a kisebb lombozatú fák ültetését javasolta.

„A fáknál figyelni kell a gyenge árnyékolásra, mert alattuk nem nők meg semmi. Csökkenteni kell a nagyméretű fákat, helyettük virágzó díszfák legyenek.”

A tér területén ültetni fognak fákat, évelő és egynyári növényeket. A kialakításkor ügyelni fognak arra, hogy a tér átlátható legyen, így a cserjeszint nem emelkedik 1,5 méter fölé.

Utcabútorok

Az utcabútorokra tettek még többen javaslatot. Kiemelték, hogy a padok ne csak szépek legyenek, hanem kényelmesek is.

„A köztéri ülőbútorok tekintetében is a múlt századot idéző, kovácsoltvas vázszerkezetű, és fahatású, de időjárásálló műanyag (ReHDPE) ülő és háttámla felülettel rendelkező padokat javaslok.”

Kamerarendszer

Térfigyelő kamera kihelyezését többen javasolták az esetleges rongálások és vandalizmus miatt.

„Térfigyelő kamerát telepítenék, hogy a rombolást minimálisra lehessen csökkenteni.”

„A vízjátékra, az új padokra és a játszótérre való tekintettel fontosnak tartom a térfigyelő rendszer kiépítését a téren is, mivel a sok újításoknak a hátránya, hogy fennáll a rongálás veszélye is.”

A téren jelenleg is működik térfigyelő rendszer, melyet a jövőben bővíteni fognak.

Egyéb

A fent említett elemekre tett több kitöltő javaslatot, de megemlítendő néhány olyan szempont, melyekre csak 1-1 válaszadó tért ki.

„A közlekedési útvonalakon a múlt századelőt idéző, gázlámpákra hasonlító világítótestek elhelyezését, míg a szökőkút (vízjáték) megvilágítására talajba süllyesztett színes fényorgonát javaslok. Így keveredhetne a múlt nyugalma a modern, fiatalos életérzéssel.”

„Csökkenjen az erős szimmetria. A játszótér körül legyen világos füves tér megnövelt területen. A kerékpártárolás legyen kiemelten kezelve a Rákóczi útról érkezőknek. Mellékhelységre gondolni kell eldugott környezetben (nyilvánost). Legfontosabb, hogy a közlekedési irányok a célszerűséget kövessék ne szabályozott legyen. Lehetőség legyen a füves felület használatára (játék, sport, piknik). Rengeteg a “szoba kutya” a környéken, vagy gondolkodunk róluk vagy a parkba fognak járni. A “felvonulási” részt különítsük el a játékos füves, keskeny ösvényes részektől.”

2. „ A városlakók milyen csoportjának igényeit szolgálja a javaslat?” kérdésre adott válaszok összefoglalása

A kitöltőktől megkérdeztük, hogy szerintük a városlakók milyen csoportjának igényeit szolgálják a fentebb megfogalmazott javaslataik. Tíz válaszadó szerint a javaslatai minden csoport és korosztály igényeit szolgálja. Hét válaszadó inkább a kisgyerekes családokat emelte ki. Kettő válaszadó szerint inkább a fiatalok, aktív felnőttek és idősebbek igényeit szolgálná.

Mindezek mellett megemlítendő, hogy volt, aki a csendet, a nyugalmat és a kikapcsolódási lehetőséget keresők igényeit emelte ki, míg mások inkább nyüzsgőnek és élettel telinek képzelik el a város főterét.

„Az én javaslatom a pihenni, kikapcsolódni vágyók igényeit szolgálja.”

„Így teljes egészében látszik az evangélikus es református templom szépsége. Nagyvárosok főterein mindig nagy belátható terek tálalhatóak. A városközpont nem a csend és a nyugalom szigete, hanem a nyüzsgésé. Nem az idősek és családosok pihenését kell szolgálnia, számukra ott a kertvaros. Életet a városközpontba!

Sokkal inkább modern, fiatalos, lendületes kell, hogy legyen, nagy belátható terekkel.”

A válaszok figyelembevételével törekszünk arra, hogy a megújuló tér minden csoport igényeit szolgálja. Célunk, hogy a kisgyermekes családok, a fiatalok és az idősek is egyaránt szívesen látogassák a Szabadság teret és mind megtalálják, a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

3. „Ön személy szerint milyen célokra használná a megújuló Szabadság teret?” kérdésre adott válaszok összefoglalása

A kitöltők választ adtak arra a kérdésre, hogy milyen célokra használnák a megújuló Kossuth teret. A legtöbben leülnének és pihennének, vagy városi rendezvények alkalmával látogatnák a teret. Fentebb láthattuk, hogy többen kifogásolták a pavilon, a játszótér és a korcsolyapálya létesítését, ennek ellenére a kitöltők közül sokan mennének a térre ebből a célból (2. ábra).

varosfejlesztes

1. ábra: Az „Ön személy szerint milyen célokra használná a megújuló Szabadság teret?” kérdésre adott válaszok száma

4. A koncepciótervekről, mint egészekről alkotott vélemények összefoglalása

A koncepciótervekről, mint egészekről a következő vélemények érkeztek.

„Én az A tervet támogatom. Tetszenek az ékszerű ülőfalak, jó helyszínei lehetnek baráti társaságok találkozásának. A B verzió vörös keresztútja nem tetszik, nem illik a térbe.”

„Mind a két látványterven túl sok a “lebetonozott” felület!”

„Az “A” változat fantáziátlan, értékelésre alkalmatlan. A “B” se sokkal jobb… El kellene végre szakadni attól, hogy az évente csak néhány hétig (szűk kört érintő) koripálya fétise foglyul ejtse a tér funkcionális és esztétikai jobbulását. Egy város főterének (de általában minden közterületének) át/kialakítása hosszú évtizedekre ható, felelősségteljes feladat. Ebből adódóan: inkább később valósuljon meg, de képviseljen értéket. A számtalan színvonalas bel- és külföldi példa közül itt egy megyebelit, a Gödöllői főtér közelmúlti rekonstrukcióját említem meg.”

A kitöltők szavazhattak arról, hogy nekik melyik koncepcióterv elemei a szimpatikusabbak. A kérdésre 61-en adtak választ, 31-en az „A”-t jelölték meg, míg 30-an a „B”-t, tehát nagyon megoszlottak a vélemények (2. ábra).

latvanyterv

2. ábra: A kitöltők szavazatainak száma az „A” és a „B” koncepciótervre

A koncepciótervek megtekinthetők: http://www.cvf.hu/files/docs/a-cegledi-szabadsag-ter-megujulasa-20150511vl.pdf

A végleges koncepcióterv a két változat elemeit ötvözi, így a lakossági vélemények figyelembevétel egy harmadik terv született.

Személyes fórumok

Annak érdekében, hogy a lakossági visszajelzések ne csak írásban érkezhessenek be a Ceglédi Városfejlesztési Kft. a koncepciótervek véleményezésére a következő három személyes fórumot szervezte, amelyekre a Városháza épületében került sor:

Május 20. 10:00 órától a Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület részére
Május 26. 9:00:00 órától a ceglédi civil szervezetek és tervező mérnökök részére
Május 26. 17:00 órától minden ceglédi lakos részére, amelyet a helyi média hirdetett

A személyes fórumok és az írásbeli visszajelzések között természetszerűen voltak átfedések, mivel a gyakorlat azt mutatta, hogy aki a személyes megjelenés alkalmával is aktív a közügyekben, sok esetben az írásos véleménynyilvánításra sem sajnálja a fáradságot. Az írásbeli visszajelzések során minden nagy figyelmet kapott téma felmerült a személyes véleményezés során is.

Játszótér

A játszótér kérdésében a hozzászólók megosztottak voltak. Az egyeztetések tapasztalatai alapján többségében a kisgyermeket nevelő kort már elhagyott hozzászólók nem javasolták a játszótér létrehozatalát. Az ellenző vélemények között elhangzott, hogy egy játszótér és annak gumiburkolata nem illik a térhez és inkább hagyományosabb értékrend tükröződésére lenne szükség, amely az Eötvös térrel mutat hasonlóságot. Elhangzott, hogy a koncepcióterveken látott játszótér túlságosan lezárná a Református Nagytemplom és az Avantgarde ház közötti közlekedő tengelyt. A játszótér megvalósítása érdekében civil aláírásgyűjtés történt, amelyet figyelembe véve, a végleges koncepció a tér egy fél évszázaddal korábbi funkcióját is feléleszti.

Zöldfelület

A hozzászólók nagynak tartották a burkolt felületek arányát, és több zöldfelületre, virágágyásra tettek javaslatot. Mivel a koncepciótervek megjelenése óta döntés született arról, hogy a városi rendezvények nagy részének helyszíne nem a Szabadság tér lesz, így a tervek korrigálhatóak a burkolt felületek arányának csökkentésével.

Tér körüli közlekedés

A hozzászólások egyik visszatérő témája a tér körüli közlekedés volt. Láthatóan azonban a lakosság egyes csoportjai között nem alakult ki konszenzus arról, hogy a Rákóczi út, illetve a Kossuth tér egy részét el kell-e zárni a most ott zajló gépjármű forgalom elől. Ugyanakkor a református egyház képviselője megjegyezte, hogy a forgalom árt a templomnak, ezért ő templom mellett is támogatná a lezárást. A Szabadság tér hosszú távú koncepciója szerint ez fokozatosan következhet be, más tehermentesítő útvonal lehetővé tétele esetén.

Korcsolyapálya

A korcsolyapálya ügyében születtek támogató és ellenző hozzászólások. Ugyanakkor mindegyik esetben felmerült, hogy amennyiben a pálya továbbra is a téren kap helyet, úgy a növényzetet kímélő megoldásra van szükség. Ez utóbbi gondolat már az első koncepciótervekben megjelent, amelynek eredményeképpen a korcsolyapályát befogadni képes burkolt felület építése szerepel a tervekben. A város vezetése a pálya szükségességét illetően azzal érvelt, hogy a rendezvények más helyeken történő megtartását figyelembe véve a tér további funkciócsökkentése nem lenne szerencsés. Mindemellett az adventi vásár hangulata, látványa a Szabadság tér két impozáns templomhomlokzatának háttere előtt válik igazán autentikussá.

Egyéb

Több alkalommal elhangzott a városközpont tereinek együttes kezelésének igénye. A város vezetése egyetértett ezzel az igénnyel és egy olyan koncepció megvalósításával, amely a városközpont vallási épületei által uralt tereit fűzi fel egy tematikus, ám kellő dinamikával rendelkező, mégis harmonikus útvonalra. A hozzászólók üdvösnek tartanák a lezárt templomkert megközelítésének lehetőségét, mivel az a Szabadság térrel egységet képez. Konszenzus van abban a tekintetben a város vezetése és a hozzászólók között, hogy a mozgásukban korlátozottak közlekedését segítő eszközökkel szükséges megújulnia a térnek valamint abban is, hogy a közművel felújítását a tér felújításának alkalmával szükséges elvégezni.

A végleges koncepcióterv részletes bemutatása

Az elfogadott koncepcióterv oldott, nagyvonalú szerkesztési rendszert követ. A főtengelyt a szobor és az evangélikus templom adja, míg a kereszttengely a református templom tengelyvonalát követi. Ebbe a közlekedési hálózatba kapcsolódik be az Ordass köz is. A szobor körül téglalap alakú tér szerveződik, aminek kiemelt eleme a vízjáték, ami a nyári melegben képes kellemes mikroklímát teremteni. Az átlós tengelyek közül a Népkör utca és a Pesti út közötti kilép a centrális rendszerből és kitérően halad át a téren, ezzel is megteremtve a Kossuth térrel a kapcsolatot és szerves egységgé kovácsolja a belvárost.

A terület egyik vonzerejévé válhat a tervezett játszótér, amely egy több évtizede még meglévő funkciót helyez vissza a térre. A játszótéri eszközök több korcsoportot is ki tud szolgálni és öntött gumiburkolatra kerülnek. A korszerű eszközök és a biztonságos környezet ideális környezet a gyerekek számára. A játszótér kerítésén belül lehetőség nyílik a későbbi fejlesztésére és bővítésre is. A visszajelzésekhez igazodva, azonban a játszótér nem zárja le a Református Nagytemplom és az Avantgard ház közötti közlekedő tengelyt.

A központi térrész és a sétányok nemes burkolatot kapnak, míg az épületek mentén térkő kerül lerakásra. A területen csak a közlekedésileg feltétlenül szükséges sétányok épülnek. A főtengely és a sétányok szilárd burkolatát vízáteresztő stabilizált murva burkolat egészíti ki, így a területre hulló csapadék jelentős részét helyben lehet tartani. A Rákóczi út szintbehozásával a gépjárműforgalom a háttérbe szorul. Számos növénykazetta tagolja és teszi élhetővé a burkolt felületeket is.

Számos támlás pad, valamint hulladékgyűjtő, a tér sarkaihoz és a kereszttengelyekre kerékpártároló kerül elhelyezésre. Megújul az illemhely, valamint a meglévő kőpillérek.

Növényalkalmazásban honos és várostűrő fajok kerülnek kiültetésre. Cél a meglévő növényállomány minél nagyobb mértékű megtartása. A sétányok építésénél a fák kivágása helyett azok vízáteresztő burkolattal való védelme valósul meg. Az evangélikus templom felőli parkolókhoz újonnan ültetett fák kerülnek. A terület fás szárú növényállománya rendszeres ápolást igényel. Favágásra eredendően nincs szükség, akárcsak jelentős telepítésre sem. Szükséges viszont a terület cserjékkel való határolása az átközlekedések megelőzése végett, valamint a játszótér zártabbá tételére. A játszótéren az árnyékolás céljából indokolt fák telepítése. Számos helyen gyepfelület, illetve talajtakaró felület biztosítja a terület átláthatóságát. Célszerű a területet öntözőrendszerrel ellátni.

A térszervezés figyelembe veszi a karácsonyi vásár pavilonjainak, és a színpadoknak az elhelyezhetőségét, valamint a jégpálya méreteit. A vízjáték tőszomszédságában kap helyet a karácsonyfa. A legfőbb vonzerőt a jégpálya jelenti, aminek szomszédságában kapnak helyet a pavilonok.

Összegzés

Cegléd Város Önkormányzata a közeljövőben sort kerít a Szabadság tér felújítására. A tervezéshez a lakosság véleményét is kérték, személyes fórumokon és kérdőívezés során gyűjtötték össze a lakossági javaslatokat, melyeket beleépítettünk a végleges tervbe.

Fontos kérdés volt a játszótér kialakítása. Az idősebb korosztály zöme nem javasolta a játszótér kialakítását, de a kisgyermekes szülők szeretnék, ezért aláírásgyűjtésbe is fogtak, melyre több mint 300 aláírást gyűjtöttek össze. A többség igényeinek figyelembevételével a játszótér is belekerül a végleges tervbe.

Már több éve állítanak fel a téren korcsolyapályát az adventi időszakban, azonban a zöld felületre a több hetes lefedés rossz hatással volt. A zöld felület védelme érdekében egy olyan burkolt felületet alakítanak ki, ahol elhelyezhető a pálya.

A zöld felületre vonatkozó további igényeket is figyelembe vették a végleges terv összeállítása során. A tér területén ültetni fognak fákat, évelő és egynyári növényeket. A kialakításkor ügyelni fognak arra, hogy a tér átlátható legyen, így a cserjeszint nem emelkedik 1,5 méter fölé.

A lakosok igénylik a kamerarendszer kiépítését a nagyobb biztonság érdekében. A téren jelenleg is működik térfigyelő rendszer, mely a jövőben bővítésre kerül.

A válaszok figyelembevételével törekszünk arra, hogy a megújuló tér minden csoport igényeit szolgálja. Célunk, hogy a kisgyermekes családok, a fiatalok és az idősek is egyaránt szívesen látogassák a Szabadság teret és mind megtalálják, a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

A kérdőívekre adott eredeti válaszok és a személyes fórumok jegyzetei fellelhetőek a Ceglédi Városfejlesztési Kft.-nél.

Kapcsolódó képek