menu

  • 2016.08.15.

XVII. Nagykőrösi Arany Napok

XVII. Nagykőrösi Arany Napok részletes programja

Fővédnök: Dr. Czira Szabolcs, polgármester

Arany verseit tucatnyi nyelvre lefordították. Ezekből ízelítőt készítünk a www.aranynapok.hu honlapra. A rendezvényre érkező német testvérvárosi fiatalokat arra kérjük, osszanak majd meg az internetes ismerőseik között egy verset.

Aki megosztja, népszerűsíti Arany versét, és ezt bizonyítja a Nagykőrösi Arany Napokon, az „Arany János verseinek nagykövete” lesz, erről a helyszínen oklevelet állítunk ki. Akinek ilyen papírosa lesz majd, azok ingyenesen látogathatja az Arany-múzeumokat Nagyszalontán és Nagykőrösön.

Állandó kísérő programok a rendezvény mindkét napján

Arany Irodalmi Kávéház. Arany koronáért fejedelmi kávét szolgálunk fel a XIX. század modorában berendezett kávézóban. Mindennap friss újság, pörkölt kávé és aperetif kapható majd. A legbátrabbak Arany balladákat olvashatnak fel a kávéház vendégeinek. Helyszín a Svájci ház.

• A Civil Faluban lehetőséget adunk a Nagykőrösön és környékén működő civil egyesületek bemutatkozására, önkéntesek toborzására, programnépszerűsítésre és ingyenes szolgáltatásnyújtásra.

• A Sport-és Egészség-Liget keretében a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet közreműködésével életmód-tanácsadás, vércukor-mérés és vérnyomás-mérés lehetőségeivel élhetnek a látogatók, az egészségük megőrzése, gondos ápolása érdekében. Bemutatkoznak a nagykőrösi sportegyesületek, célunk az egészségre nevelés és az egészséges életmód propagálása. Kitelepül a Kőrös Judo, a Kinizsi Futball Klub, a Munkakutya Egyesület, a Nagykőrösi Sólymok.

• A Szociális Faluban bemutatkoznak a város szociális intézményei ahol tanácsadást, eligazítást kaphatnak az érdeklődők, ill. általános tájékoztatást találhatnak a városban működő szociális tevékenységekről.

• A Kultúr-Tér keretei között a városi könyvtár és a múzeum kínál programot, időtöltést a rendezvényen, saját arculatának megfelelő szórakoztató értékközvetítéssel.
A Duna–Tisza Közi Népművészeti Egyesület, Ceglédi Alkotók Egyesülete és a Nagykőrösi Díszítőművész Kör „Aranyos” kiállítása.

• A Bor-Kertben az ország borvidékeinek bor- és pálinka bemutatója zajlik, amely mellett a

Gasztro-Kert minden ínyenc vendégünk számára kínál különlegességeket, a sülteken át Arany János kedvenc étkein keresztül.

Greznár Vidámpark.

2016. szeptember 10., szombat

Kísérő rendezvények a szombati napon:

• Magyar Hadkiegészítő Parancsnokság Honvéd Toborzó Irodájának a kitelepülése.
Fegyverek, egyenruhák kipróbálása, gyermekfoglalkoztató.

Magyar_Honvédség_Logo

• 13.00-20.00 óra – Városnéző Kis vonat az Arany-út vonalán, idegenvezetővel.
Indulás minden órában a Cifra Csárda elől.
Jegyár: 300 Ft. Részletek ide kattintva olvashatók.

• Magyar Posta kitelepülése és a rendezvény logójával ellátott képeslapok bélyegzése. A nap folyamán kitelepül a Magyar Posta alkalmi postakocsija, ahol Nagykőrösi Arany Napok logóval ellátott leveleket, borítékokat és képeslapokat lehet vásárolni. Ezen a napon a Magyar Posta minden levelét a Nagykőrösi Arany Napok emblémával látja el.

header-logo

• Ingyenes fafaragó kuckó.

Részletes program:

• 10.00 óra  Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére és a XIX. századi hagyományok jegyében. A színpompás felvonulás alatt érintjük Arany János nagykőrösi tartózkodásának emlékhelyeit, így nemcsak a Toldi íróját, a jeles balladaköltőt ismerhetjük meg közelebbről, hanem azt a várost is, amely a XIX. század második felében a kor jelentős tudósait egy intézménybe, a református főgimnáziumba vonzotta.

116 Útvonal: Arany János utca 27. (Arany János egykori lakhelye) – Kecskeméti út – Szabadság tér – (Arany János és a vén gulyás szoborcsoport; Professzori lak, Arany utolsó lakóhelye; Arany J. Ref. Ált. Isk.; Arany János Ref. Gimnázium; Arany János emlékpad) Ceglédi út – Arany János Múzeum (A nagy tanári kar szoborcsoport, Arany emlékfa) – Cifra kert.
A felvonulásban részt vesz Nagykőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete, Arany János Ref. Gimnázium diáksága, Ceglédi Fúvószenekar és a Maglódi Majorett csoportjuk, Kaláris Művészeti Iskola, Kecskeméti Huszárok Hagyományőr Egyesület, Hunyadi Huszárok és Betyár Hagyományőrző Egyesület és a Jászkun Honvédek Udovecz György vezetésével.
A felvonulást a Városnéző Kisvonat zárja, amelyre bárki felszállhat. Az első út a Cifrakertbe Nagykőrös Város Önkormányzata támogatásából ingyenes.
A felvonulók útközben többször megállnak, és fúvószenekari bemutatót tartanak a lakosságnak, illetve tájékoztatókat hallhatunk a kőrösi Arany-emlékekről.
• Kb. 11.30 – 11.55 óra között  Beérkezés a Cifrakertbe, ahol felsorakoznak a felvonulásban résztvevő szervezetek. Ceglédi Fúvószenekar és Majorett csoportjának műsora és a Pomázi Hagyományőrző Tűzoltó Egylet ad ünnepi műsort.

• 12.30 óra – Elkészítjük Arany János kedvenc ételeit. Arany kedvenc édességét, a Marcza-fánkot pedig a Nagykőrösi Toldi Élelmiszeripari Szakközépiskola cukrász és pék tanulói fogják bemutatni a nagyközönségnek.

• 15.00 óra – A Kaláris Művészeti Iskola (Kétegyháza) műsora.

• 15.30 óra – Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere, a rendezvény fővédnökének köszöntője.

• 15.45 óra – Nagykőrös Arany János Református Gimnázium és az Espelkamp-i Birger-Forell Gimnázium kórusainak közös műsora.

• 16.30 óra – Szászrégeni Gyöngyvirág Néptánccsoport és a katolikus CUM IUBILO kórus műsora.

• 17.00 óra – Fésűs Trió (kis színpad).

• 18.30 óra – Zanzibár

zanzibar1

• 21:00 óra – Kállay Saunders Band élő koncert.

kallay-saunders-band

• 23.00 – Cifra buli házigazda: Fésűs Trió (kis színpad).

2016. szeptember 11. (vasárnap)

Kísérő rendezvények vasárnap:

• 9.00 órakor – Kerékpáros barangolás a Pálfája erdőben Arany János korabeli tölgyfák között. Indulás a Cifra Csárda elől. Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a túra oda-vissza 25 km hosszú! A részvétel ingyenes.

• 10.00 – 18.00 óra – Cifra Gyermekvár nyitja meg kapuit, ahol a Cifra kert családi élménytérré válik, mindez pedig a XIX. század modorában. Bemutatjuk VISEGRÁD városát a Nagykőrösi közönségnek. Lesz bajvívás, a palotajátékok modorában. Kitelepülnek a rég nem látott mesterségek művelői, lesz agyagozás, korongozás, ólomöntés, nemezelés, kreatív játszóházak, közel 50 népi, hagyományőrző játék. Lesz lovas kocsikázás és fogathajtás Bezzegh István közreműködésével. Íjászat, jurtaépítés és állatsimogatás a Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör segítségével. Kádár Ferkó Fotószínházában mindenki lefotóztathatja magát Arany János egykori dolgozószobájában.

UTAZÁS A MÚLTBA, parádés kocsis barangolás Nagykőrös szívében. Minden órában ingyenes lovasfogat indul a Cifra Csárda elől. Útvonal: Cifra Csárda – Deák tér – Budai Kapu Étterem – Postapalota – Református templom – Vásártér – Csónakázó-tó – Cifra Csárda.

Részletes program:

• 8.00-12.00 óra – Főzőverseny a Nagykőrös Város Nyugdíjas Klub Egyesület szervezésében. (Jelentkezési lap itt) Különdíjat kap, aki Piros ARANY fűszerkeveréket csempészik az elkészült remekművekbe. A receptet bizonyos Szabó Istvántól, egykori geszti esperestől tudjuk, mi volt Arany kedvenc étele: „Csirkepaprikás galuskával és túrós csusza tejfellel nyakon öntve…”

• 10.00 óra – Testvérvárosi futás az erdélyi szórvány kollégiumokban élő gyerekekért. A Nagykőrös Testvérvárosi Kapcsolataiért Alapítvány (NATKA), a Nagykőrösi Basafa Szabadidő és Tömegsport Közhasznú Egyesület valamint a Boróka Szabadidősport Egyesület, Kecskemét testvérvárosi váltófutást szervezett.
Testvérvárosi váltófutás útvonala:
Kecskemét – Nagykőrös – Nagyszalonta – Marosvásárhely – Szászrégen (500 km)

• 14.00 óra – A főzőverseny eredményhirdetés, a legjobbak díjazása. (kis színpad)

• 14.30 óra – “Gyógyítás Arany János korában”. Gyógynövények és hatásai a XIX. században. Indulás ingyenes lovasfogattal a Cifra Csárda elől. A foglalkozás egy órás, visszaindulás kb. 16.30-kor ingyenes lovasfogattal. Szervező: Polyák Péter, környezeti nevelő. A foglalkozás helyszíne: Pálfája Oktatóközpont, ára: 500 Ft, melyet az Oktatóközpontban kell kifizetni.

• 15.00 óra – Franz Koffer, a mikromágus – bűvész show (kis színpad)

• 16.00 óra – Bereczki Zoltán fellépése.

bereczki-zoltan

• 17.00 óra – Nagykőrösiek a Nagykőrösiekért díj átadása.
A díjakat átadja Bencsik Géza, kuratóriumi elnök és az elnökség tagjai.

• 17.30 óra – Visegrád Hangjai Lemezbemutató Koncert.
Bordás József dob-művész a nagykőrösi Dob Mánia Tábor művészeti vezetője egy különleges nagy koncerttel készül.
A 35 ütőhangszerre komponált négy tételes nagy zenekari művében kizárólag ütőhangszerek szólalnak meg. A dallamjátszó szinkronikus hangszerek a dobfelszerelések mellett afrikai és latin dobokkal monumentális hangzást varázsolnak a színpadra.
A 2015 végén megjelent CD lemezbemutató koncertje XVII. Nagykőrösi Arany Napok rendezvényen lesz bemutatva.

Graphisoft_CD_tasak_stanc.cdr

• 18.30 óra – MysticDuo (Pap Mihály “Cukor” és Nagy József “Babu”) (kis színpad)
Zenei repertoárjuk nagyon tág, a világ slágereken át a magyar nosztalgia, retro és napjaink legjobb dalait is muzsikálják.

mysticduo

• 20.30 óra – Karthago fergeteges élő koncert.

karthago

Szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!

Plakát__Arany_napok__végleges-page-0

Forrás: Arany Napok

Kapcsolódó képek