menu

  • 2016.08.02.

Hajrájához közeledik birkózóink felkészülése

A korábbiaknál már valamivel könnyebb munkát végeznek Tatán a riói olimpiára készülő kötöttfogású birkózók, ám a szerdai sajtó nyilvános edzésen még így is három-három mérkőzést kellett vívniuk 20-25 perces pihenőkkel a sportolóknak.

A legeredményesebb magyar szakágat négyen képviselik majd a játékokon, a londoni ezüstérmes Lőrincz Tamás (66 kg) mellett, a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter (75 kg), a vb- és Eb-bronzérmes Lőrincz Viktor (85 kg), illetve a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg). A csapat jövő hét végéig Tatán készül – ahol jelenleg összesen tíz ország birkózói tréningeznek -, majd augusztus 8-án utazik Rio de Janeiróba.

A négy olimpikon közül előbbi három – amennyire ez lehetséges – kifejezetten derűsen vívta meccseit külföldi ellenfelekkel szemben, ám élete első olimpiája előtt álló Kisst ismét nyaksérülés kínozza.

“Sajnos a múlt héten kiújult a korábbi sérülésem, ami nagyon kellemetlen, alig tudok aludni, a jobb oldalamat néha alig érzem, ennek ellenére rendben leszek” – mondta az edzés elején az MTI-nek a BVSC birkózója, aki hozzátette, most az a legfontosabb, hogy pihentesse a nyakát, s ne legyen nagyobb baj. – “Most még birkózok két-három meccset, de aztán muszáj lesz pihentetni. A munkát elvégeztem, készen állok, már négy éve is készen álltam, így most bele fog férni egy kis pihenés.”

A háromszoros Eb-győztes, idősebbik Lőrincz-testvér szemre könnyedén akciózott csütörtöki meccsein, s ő maga is elégedett volt produkciójával.

“Egyértelműen jobban ment, mint a múlt héten, de most már lassan el is kell kezdeni pörögni” – nyilatkozott Lőrincz Tamás, aki elárulta, mostantól rövidülnek majd az edzések, a legfontosabb feladat pedig a fogyás lesz. Az a terv, hogy mire kiér Rióba, már csak öt kiló plusz legyen rajta, most 73,5 kiló volt az edzés előtt – tette hozzá.

A ceglédi versenyző megemlítette, a tavalyi, rosszul sikerült Las Vegas-i vb-vel szemben nagy különbség, hogy Rióban nem kilenc, hanem csak öt óra lesz az időeltolódás, így könnyebb lesz az átállás. Mint mondta, természetesen különleges élmény lesz az olimpián a testvérével együtt szerepelni. “Egy nappal előttem lép majd szőnyegre, úgyhogy én sajnos valószínűleg nem leszek kint a meccsein, ő viszont másnap már ott lesz majd velem. Az áprilisi, szerbiai kvalifikációs versenyen is nagyon jó volt, hogy végig ott volt és segített” – hangsúlyozta a 29 éves klasszis.

Bácsi Péter szintén jó állapotban érzi magát, mint mondta, “csak kicsit fáj itt-ott”, de nincsen komoly problémája. A fogyasztás – Lőrincz Tamáshoz hasonlóan – számára is komoly kérdést jelent, de emiatt sem aggódik.

“Most 82,5 kiló vagyok, Rióba 81-gyel akarok kimenni, s ott a hat kilóval már nem lesz probléma” – mondta az MTI-nek a Ferencváros sportolója.

Bácsi és Lőrincz egybehangzóan örömét fejezte ki, hogy a nagy világversenyektől eltérően Rióban korán, kevéssel dél után lesz a mérlegelés. “Nekünk nagy fogyasztóknak ez nagyon jó, mert utána nem kell kapkodni az étkezéssel és a vízpótlással, szépen el lehet menni ebédelni, majd egy kis mozgás, aztán pedig még lesz egy vacsora, kényelmesen vissza lehet hozni a súlyt” – árulta el Bácsi Péter.

Lőrincz és Bácsi az oroszokkal kapcsolatos botránnyal kapcsolatban Sike András szövetségi kapitánnyal egy véleményen van: különösebben nem foglalkoznak ezzel a kérdés, egyrészt mert szerintük a sportágban az oroszoknak nagyon erős pozíciók vannak, így nehezen tudják elképzelni, hogy kizárják versenyzőiket, másfelől pedig Oroszországban még a második és harmadik emberek is nagyon komoly erőt képviselnek, ezért bárki is indul majd Rióban, biztosan nagyon nehéz lesz ellenük birkózni.

Az olimpián Bácsi Péter lesz első magyar birkózó, ő augusztus 14-én, vasárnap lép szőnyegre, Lőrincz Viktor egy, Kiss és Lőrincz Tamás pedig két nappal később szerepel. A két magyar női birkózó, a jelenleg Ukrajnában készülő Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) augusztus 18-án, a két szabadfogású, Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) pedig augusztus 20-án versenyez.

forrás: MTI

Kapcsolódó képek